Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2003 / 11   //    «    24    » 
Dániel Anna (1908-2003)
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Sokan szerettük, és ő is kivételesen sok embert szeretett. Szellemi elevensége, figyelme, érdeklődése olyannyira elragadó volt, kíváncsiságával és ötletességével úgy elkényeztetett bennünket, hogy most életművének méltóságteljes számbavétele elé tolakszik valami fájdalmas düh: még csak az imént fejezte be az előző számban megjelent, esszévé nőtt könyvismertetését Jean Bacon kultúrtörténeti művéről, és tervezte, hogy miről, milyen formában ír az "örökség" hívó szóra. 

   Nemzedékében nem ő volt az egyetlen tudós tanár, de bizonyára nagyon kevesen akadtak, akik nem érezték "méltatlannak", hogy évtizedekig középiskolában tanítsanak - a tanári "robotot" egyeztetni tudta az írással és az irodalomtörténeti kutatással. Angol, német, francia írókról értekezett - mindig bátor, és nem tolakvó személyességgel. Az Európa Könyvkiadó nagyszerű "Írók világa" sorozat egyik legjobb kötete az ő Schillerről szóló monográfiája. 

   Az utóbbi években minden írását a Ligetben publikálta, mert megérezte, hogy itt szellemi otthonra talált - nekünk megtisztelő volt, hogy hónapról hónapra együtt játszhattunk, magától értetődő, hogy részt vett a tematikus összeállításokban - idén a "drámai pillanat" és a "feladat" témához volt emlékezetes mondandója. Fejezetet írt a Pannon ABC című folytatásos történetben, és írásművel kapcsolódott a júniusi számban közölt 53-ból való kamasz-komédiához. Pontos és gondos volt; megesett, hogy szabadkozva telefonált a levonat javítása után: lehetőség van-e még egy árnyaltabb vagy szebben hangzó kifejezésre cserélni néhány szót. Aki nem ismerte a lexikai adatokat, csak olvasta műveit, alig hitte, hogy kilencvenéves is elmúlt - szemlélete és nyelve mindvégig rugalmas maradt. Még az itt-ott használt szleng-fordulattal is természetesen, ízléssel bánt. Érdemes újraolvasni az áprilisi számban, amit a két 18. századi posztmodernről - Diderot-ról és Sterne-ről - írt! Vagy Krimi című tény-novelláját a gyerekbűnözőkről.

   Szeptember elején, mikor a hirtelen és vadul támadó betegséget (meg az embertelen kórházi bánást) úgy tűnt, legyőzi, nagy örömünkre fogadkozott, hogy bolyongásáról a magyar egészségügyi rendszerben (hisz csakugyan szélsőséges élményeket szerzett: komiszakat és kivételesen humánusakat) feltétlenül tudósít. 

   Mióta nem várhatunk tőle újabb művet - bizonyára vigasztalásul is -, egyik Szigligetről küldött levelét nézegetjük: "Nagyon kedves világnézeti Társaim" - reményeink szerint ez nemcsak a két szerkesztőnek, hanem az egész Ligetnek, íróknak és olvasóknak is szólt. 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2003 / 11   »   Dániel Anna (1908-2003)
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911