Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2003 / 8   //    «    8    » 
Novotny Gergely
Poharak
(részlet)
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Szereplők:

Károly

Erzsébet

Kovács Brüllhofer

Kovács Brüllhoferné

 

Kényelmesen berendezett nappali: asztal, karosszékek, pohárszék

 

1. jelenet

 

Erzsébet                                Azzal a finom kis kezével úgy mérte, mintha közönséges illatszert vegyítene. Gyakorlottan. Egy csepp sem ment félre. És amikor azt mondta, tessék, közben a barátnőjéhez fordult, és láttam, hogy a gondolatai már másutt járnak. Kitöltsem?

Károly                                    Ahogy akarod.

Erzsébet                                 Nem furcsa? Miközben ilyen finoman és felelősségteljesen töltögetett, a barátnőjétől azt kérdezte, hogy ő, mármint a barátnő, hogyan csinálja a birsalmasajtot. Persze ez önmagában nem furcsa, hiszen én is megkérdezem, hogyan kell ezt vagy azt sütni, főzni, eltenni télire...Legalábbis eddig mindig megkérdeztem. És föl is írtam abba a jegyzetfüzetkémbe, amelyet tőled kaptam. Aztán otthon átmásoltam a kis kékfedelű füzetembe... Ugye, mindig rendes voltam? 

Károly                                    Rendes.

Erzsébet                                De ez a kecsesen kezembe adott kis üveg eldönti a sorsunkat, és ha nem adta volna, vagy szigorúan rám szól, hogy nem adok, vagy nem kapható, akkor... De így aztán, mikor a birsalmasajtról beszélt, és egyáltalán nem figyelt oda, nem érezte a pillanat és a mozdulat súlyát... Ezzel a könnyed felelőtlenséggel és öntudatlansággal, ahogy belenyúlt az életünkbe... Melyik pohárba töltsem? 

Károly                                    Amelyikbe akarod.

Erzsébet                                Ahogy pepecselt, elképzeltem a birsalmasajtot. Nagynak, kereknek, arany színűnek láttam, mint egy meglökött korongot, aztán csak gurul, gurul, minden piszkot fölszed...majdnem elnevettem magam. Ilyen válságos és ünnepélyes pillanatban. És a fecsegése derűsen zubogott tovább, miközben azok az ügyes kis kezek érzéketlenül ideadták az üveget... A kis piros pohárban jó lesz? 

Károly                                    Jó. 

Erzsébet                                Nézzük, hogy illik-e a pillanathoz. Talán. Mégsem. Gizella nénitől kaptuk. Szegény Gizella néni, mindig a kertről, a kerti munkáról beszélt, a sok fáradozásáról, hogy küszködik a bogarakkal, az időjárással és a kerti szerszámokkal. Állandóan szenvedett, szegény. Mindig segített, de mindig éreztette, hogy áldozatot hoz és szenved. Nem illik a mai pillanathoz Gizella néni pohárkája. Ne töltsem inkább talpas pohárba?

Károly                                    Lehet.

Erzsébet                                Nem szeretném, ha Gizella néni sértődött lelke beleszólna ebbe a mi mostani dolgunkba. Szeretném kihagyni Gizella nénit. Ha az ő piros poharaiból innánk, magunkkal kellene vinni az önsajnálatát, a mártírkodását. Lehet, hogy csak beleképzelem, de megrontaná a nyugalmamat. A talpas pohár jó lesz?

Károly                                    Jó.

Erzsébet                                Ebből a hajdani hatos készletből csak kettő maradt. Az elsőt én törtem el, amikor Béláék eljöttek búcsúzkodni, közvetlenül a rendőrségi eset előtt. Fülledt délután volt, kínosan kerestük a szavakat, és egyik sem illett a hangulathoz. Ők még bizakodtak. Azt hitték, sikerül. Olyan jól és gondosan szerveztek meg mindent. A poharat eltörtem, Béláék meg belesétáltak a csapdába. A második mosogatás közben tört el. A tisztaság-mániám áldozata. A harmadik, mikor a mindig vidám és bolondos Ede szilveszterkor nekem rontott. Mindnyájan felszabadultan nevettünk, lesöpörtük az üvegcserepeket, és még senki sem tudta, hogy Ede gyógyíthatatlan beteg. A negyediket valaki földhöz vágta. Akkor sem tudtam, ma sem tudom, hogy ki volt az a törpe. Kicsi ember, tele robbanó erővel és erőszakossággal. Először hallgatott, aztán meg ömlött belőle a dühödt lelkesedés, de egy szavát sem értettem. Végül, nyomaték kedvéért, földhöz vágta a poharat. Diadallal körülnézett, még bocsánatot sem kért. Örültem, amikor elment. Nem értettem, hogy miért hozol ide ilyen alakokat. Volt benne valami láthatatlan érték, nem igaz?

Károly                                    Volt. 

Erzsébet                                Látod, ez a baj. Ez a két megmaradt pohár is olyan, mint két fenyegető kérdőjel. Magukba szívtak valamit a készlet eltört darabjainak sorsából, és mind olyan förtelmes. Nem jó mindig emlékezni, jobb volna elfelejteni a dolgokat. Jó volna, ha kiválogathatnánk, hogy mire emlékezzünk és mire nem. De az emlékek a maguk kegyetlen törvényei szerint jelentkeznek, és tolakodnak. Igaz, hogy az üveget tisztára lehet mosni és a fertőtlenítés tökéletes, de amit én látok benne, az lemoshatatlan. Visszatehetem a szekrénybe ezeket a talpas poharakat? 

Károly                                    Vissza. 

Erzsébet                                Nem is tudom, mihez kezdjek. Hiszen minden kerülő úton jutott hozzánk, minden tárgynak megvolt a maga sorsa, mint ahogy ezt az egész világot használt állapotban kaptuk. Ugye, nem kellene ilyen apróságokkal törődnöm? Tegyem túl magam rajta?

Károly                                    Tegyed.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2003 / 8   »   Poharak
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911