Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2002 / 7   //    «    7    » 
KÉPLÉNYEK
Horgas Judit
Kockafejűek
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Az angyal éppen a tévéstúdió épülete fölött szárnyalt, amikor egy erősebb légörvény kibillentette egyensúlyából. Az apró, fekete szárnyak pár másodperc alatt ismét a magasba lendítették, de ez is elég volt, hogy elkövesse földöntúli élete legnagyobb tévedését. A hirtelen támadt széllökéssel küzdve letekintett a kockaformájú épület tetejére, pillantása áthatolt a szürke betontetőn, és egyenesen a stúdióban zajló felvétel résztvevőin állapodott meg. A látvány hatására kis híján újra zuhanni kezdett, de még időben észbe kapott, és erőteljes szárnyverdesés közepette a lapos tetőre ereszkedett.

A pengevékony hold keskeny csíkja beragyogta a betonsíkot. Az angyal óvatosan lépegetett, mert a nyári nap megolvasztotta a rések közé öntött szurkot, és hamarosan vastag réteg borította lábát, mint egy súlyos cipő. A tetőre vezető lépcsőhöz vonszolta magát, hangtalanul kitárta a lelakatolt, rozsdás vasajtót, és fekete lábnyomokat hagyva maga után a stúdió felé irányította lépteit.

Közben a műsor már elkezdődött: a színpadon két kockafejű lebernyeges, a szemük bamba, a szájuk tátva, és gurgulázó hangok özöne áramlik ki rajta. Időnként felvillan egy lámpa, és a körülöttük ülő tömeg tapsban tör ki.

Az angyal már a folyosón járt, a taps hallatára felkapta a fejét, mert az összecsattanó tenyerek zaján is áthatolt az egyik kockafejű csilingelő kacagása. Szinte látta, ahogy hátradobja fürtjeit, és teli szájjal nevet. Összevont szemöldökkel indult tovább, a szárnya csapzottan lógott, a folyosót borító szőnyeg színes bolyhai a talpához tapadtak.

A stúdióban közben elcsendesedtek a nézők, az előbb még kacagó lény magánélete nehézségeiről mesélt, olyan egyszerűen és természetesen, hogy a másik szemében megcsillanó könny szinte igazinak látszott. Az elkomoruló hangulatot vérpezsdítő tangóval dobták fel: a fekete-vörös ruhás férfi lassan végigcsúsztatta kezét a táncosnő hosszú combján; a nézők izgatottan nyeldekeltek.

Ekkor ért a stúdió párnázott ajtajához, átsuhant az operatőrök, sminkesek, öltöztetők, tétován tébláboló biztonsági őrök és izzadt táncosok gyűrűjén, apró, fekete árnya belesimult a tarka csillagokkal teleszórt, sötét háttérbe. Senki nem tartóztatta fel, amíg a hosszú haját dobáló, csilingelő kockafejű közelébe ért. Már éppen kinyújtotta karját, hogy megérintse, amikor a csillagos háttérfüggönyt felhúzták, és a hatalmas vetítővásznon fényképek jelentek meg óriásira nagyítva. 

Az angyal borzadva hátrahúzódott, míg a gyerekkori képektől eljutottak a legfrissebb felvételekig, az újra meg újra felvillanó, éles fény mintha elvakította volna a nézőket; biztosan tudta, hogy senki nem látja őt: az egykor kerekded fej szinte szabályos kockává torzul, a könyörtelenül keményedő él kettészeli az arcot és megfeszíti a rásimuló bőrt. A két lény a vászon szélére húzódva elégedetten kacarászott, az evolúció ténye bizonyítottnak tűnt. 

Mély lélegzetet vett és előrelendült, határozottnak hitt mozdulattal a kockafejű vállára helyezte kezét, és a könnyen perdülő székkel együtt maga felé fordította. 

- Gyere - nyújtotta kezét sürgetően. - Nincs itt semmi keresnivalód.

De az csak rázta a fejét, görcsösen a forgószék karfájába kapaszkodott, mintha attól félne: erőszakkal magával viszi. Az angyal döbbenten állt, majd a kijárat felé indult. Az ajtóból még visszanézett. A színpadot ragacsos fekete lábnyomok szelték át. 

(Joan Miro festményéhez)

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2002 / 7   »   Kockafejűek
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911