Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2010 / 6   //    «    3    » 
TÉNYFÉKEZŐ - fürdő
Basics Beatrix
Csillaghegy
próza
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


A kép gyerekkorom nyarait idézi. Csillaghegy – ami akkor más volt. Lehet, sőt, biztosnak tűnik: azt látom itt – ha mégsem, hát nem fontos. Azt idézi föl.
Iskoláskorom előtt is ott nyaraltunk, minden nyáron. Voltaképpen vi­dék­re utaztunk. Összecsomagoltunk, HÉV-re szálltunk, fölgyalogoltunk az akkor mérhetetlen hosszúnak tűnő, rejtélyes, fákkal övezett úton. És találgattuk, me­lyik házat kapjuk. Minden villának volt neve: Árpád, Magda – ezeket kü­lö­nösen szerettem –, a többire nem is emlékszem.
Amikor bezárt a strand, miénk volt a fürdő. Előttem vannak a húsvét-szi­ge­ti szobrokra emlékeztető furcsa faragványok, ezek a kerti díszek – meg a medencék mellett fogdosható kicsi, fekete békák. A hátsó medencéhez ha­talmas lépcsősorok vezettek. Később meglepett, hogy valójában milyen ki­csik. Meredek úton lehetett felkaptatni a kőkerítésig. Láthattuk a tiszta ágyneműt szállító pöfögő kis traktort, a villák személyzetét, ahogy szortírozták a lepedőket, párnákat.
Na és a játszótér – az volt csak érdekes. Kőpadok, kőből készült hirdető­oszlop, amelyen sosem volt hirdetés. A padokon sakkoztak, vagy csak süttet­ték hasukat az emberek. A játszótér homokja meleg volt, és bele lehetett te­metkezni. Gyakran ültem a hatalmas, súlyos mérleghinta egyik, földre hajló felén, és vágyakozva néztem a másik, a fenti oldalt, ahol persze elérhetetlen magasságban senki sem ült. A többi hintát nemigen használtam, túl veszélyes lett volna. A korláton az erős, izmos férfiak mutogatták tudományukat – a közönség kellően ámult, a lányok épp csak oda-odapillantgattak. A gyű­rű­hintán is lehetett különleges produkciókat előadni. Én el sem értem, és ha föl­emeltek, csak kapaszkodtam, lógtam, de mozdulni sem mertem. Igaz, ha le­esett az ember valamiről, puha és meleg homokba pottyant. A sarokban ivó­kút volt, de lehetett belőle fröcskölni.
A medencék vize hideg volt, nagyon hideg, mégis ott tanultam meg úszni. Apám tanított bennünket: a húgom tagadhatatlanul ügyesebb volt nálam. So­sem mertem a fejem a vízbe dugni, és amikor apám rám parancsolt, hogy feküdjek a víz felszínére úgy, hogy ő egyetlen ujjal megtarthasson – szelíden is elmagyarázta, hogy ennyi elég, mert majd szépen lebegek –, nem hittem el, rúgkapáltam, csapkodtam – és persze el is süllyedtem. A középső me­dence elején álló nőalak a gellérthegyi szoborra emlékeztetett. Körülötte csak „kisvíz” volt, a gyerekek ott biztonságosan kergetőzhettek. A harmadik, az „úszó” medence a felnőttek birodalmához tartozott. A büfében meg a ven­dég­lőben a strand bezárása után mintha még többen ültek volna az aszta­lok­hoz. Zene szólt, és mi, „bentlakók”, a medence mellől hallgattuk. A hegyoldal teraszai közül a legalsón volt a gyerekmedence. Durva alja olykor fölsértette a lábunkat, anyagában kitapogathattuk az eldolgozatlan kavicsokat. Enyhén lejtett és mélyült kicsit, de a legmélyebb sávban is épp csak térdig ért a víz. Egyik végén vízköpő kőbéka guggolt. Lovagolhattunk rajta, és be­nyúlhattunk a szájába. A gyepen körben családok tanyáztak, ették a hozott éte­leket, szalvétába csomagolt rántott húst, szendvicset. Az eggyel föntebbi teraszon magányos napozók feküdtek – kiváltságnak tűnt ülni a villánk tera­szán vagy az előtte lévő „magán” gyepszakaszon, és az arra sétáló fürdő­ven­dégeknek mutogatni magunkat, dicsekedni, hogy mi itt nyaralunk. A zöldre fes­tett fém asztalokon esténként kártyáztak. A zene hangjai felszűrődtek;
a budai hegyekre láttunk.
A legérdekesebb pedig az volt, hogy itt télen is lehetett „nyaralni”. Egy stran­don... Akkor csak sétáltunk. Még inkább úgy éreztük, miénk ez a világ... Csillaghegy.

 

A Hórusz fotók galériája

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2010 / 6   »   Csillaghegy
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911