Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2010 / 8   //    «    3    » 
TÉNYFÉKEZŐ - katonák
Ács József
Gyöngyélet
esszé
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Olvasom, az egzisztencialista orosz vallásfilozófus, Nyikolaj Bergyajev, aki tizennégy éves korában már Hegelt, Schopenhauert és Kantot bújta, 1888 és1894 között hat éven át járt a kijevi kadétiskolába. Faragatlan tréfákra mindig kész, durva lelkű hadapródtársai között szerencsétlennek és elveszettnek érezte magát. Állandóan gúnyolták, barátja nem akadt.
Ott gyűlölte meg az e világi létezést. Mindenre kiterjedő, saját maga szerint is beteges lelki és fizikai világundora elől menekült a filozófiába. Azzal állt bosszút az életen, hogy közeli végromlását jósolta. Szavakkal csépelte, gondolatokkal ütötte-verte. Maga is elismerte, hogy van a gondolkodásában valami parancsolgató attitűd, valami katonás elem.
Hadnagyunk is a kadétiskolában szembesült vele, hogy a vasfegyelem alatt tombol a legvadabb önkény, hogy a kockaformák alól minduntalan kitüremkedik az eleven, lüktető, nyers hús. Nincs ezzel mit kezdeni: a hadászat teljes káoszban üzemel, ha nem tart rendet, minden a semmibe hullik. Csakhogy mennél kidolgozottabb a papírkozmosz, annál könnyebben füstbe megy. A német Schliffen-tervben 1914-ben minden a helyén volt az utolsó szögig, csak azzal nem számolt, hogy hibák is adódnak. Mit csináljunk: a történelem kissé nagyothall. A villámháborút például világháborúnak értette.
A szájszéleken keménység és akaraterő, a tekintet mélyén fatalizmusba forduló rezignált alkalmazkodás. Láthatatlan füstben fuldoklik, de még csak el se köhinti magát.
Két ember van fehérben a sír partján: a tábori lelkész és egy baka, aki mészároskötényt akasztott a nyakába. Isten akarata és a hadvezetésé nem mindig esik egybe, a kettő megkülönböztetése mégsem ildomos.
A három kéz csak azért nyúlik fel a sírgödörből, hogy a lópokrócba burkolt holttetemet a mélybe segítse. Vagy az odafenn álló, elcsigázott társakhoz könyörögnek, fél kezüket megragadva rántsák ki mindannyiukat a veremből, nehogy őket is elnyelje a föld a hullákkal együtt? Hiszen látnivaló, mire jó az egész katonáskodás: útrövidítés a sírig.
A mészárlás a katona kötelessége. Vágómarhára bukkant a hadtápszolgálat. A hátsó figura siet a dúlásra: kéjes örömmel lendíti kését. Zord pofacsont, szögbajusz. A másik fiatalember felhős tekintettel pillant a lencsébe: most még ő koncol, s nem őt koncolják, de remegő gyomra már jelzi, hogy a helyzet hamarosan megfordul. Betolják a fészerbe a gulyáságyút, két-három óra és kapják a csajka forró levest. Végre átmelegedhetnek. De nem árt tudni: a haslövés ebéd után gyors halál.
Tányérból kanalazzák a levest, egy sor-ban, mint a reteráton. Miért lenne bizarrabb parancsra enni, mint parancsra meghalni?
Az ürítés idejét is megszabták. Amikor lehet, akkor kötelező. A fegyelem célja a kiszámíthatóság növelése. Tanulják meg kordában tartani a beleiket, drága uraim.
Legalább a haslövésig.
A fényképezőgép fegyver: aki felé odafordítják, cső végére kapják, nem tud védekezni.
No, azért megállítja az életet a puska is.
A hadtápszolgálat pajtájában szalmára dőlt, megfáradt hadfi úgy szorítja magához a szépséges asszonyi formákat idéző gordonkát, mint hű szeretőjét. S csakugyan, abban az otromba férfivilágban, melyben minden acélból van, nyeklik-csuklik, s csak úgy mozdul meg, ha húsz ember emeli, nekifeszül, s oldalba taszajtja, ez a hangszer frivolnak hat: kecses és könnyű, mint egy fiatal lány. Nem is illik ide: egy óvatlan mozdulat összeroppanthatja. Ezért lehet egy más világ bizonyítéka, melybe szerelmesen kapaszkodhat. Csókolni meg ott a cigaretta.
Gyöngyélet.


 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2010 / 8   »   Gyöngyélet
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911