Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2011 / 1   //    «    16    » 
TÉNYFÉKEZŐ - komédia
Handi Péter
Szerep
esszé
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Hiába a beállított színpadi jelenet a renassaince-ihlette toszkán tájjal, a valószínűtlenül magas asztalkára terített, pokrócszerű abrosszal, hiába az asztalnál ülő két alak; a kisestélyibe fűzött nő és az inkább tisztviselősen ünneplő öltönyt viselő fiatalember. Ugyanis hiába az a gyanúm, hogy itt afféle félszeg és protokolláris leánykérésről van szó, egy szerelmi vallomás gyomorszorításos kiöklendezéséről. Azért hiába számomra, mert agyam rejtett, de néha kegyelemteljesen készséges régióiból e jelenet láttán minduntalan tudatomba vetül egy másik, külsőleg hasonló jelenet, noha anekdotikumánál fogva merőben ellenkező „eszmei tartalommal”.
Az arisztotelészi dramaturgián némileg csavarintva megfordítom hát a jelenet színhelyét: Valamelyest előkelőbb szoba az egyik angliai grófság méregzöld parkjában álló nyaralóban. Napsugaras reggel, madárfütty, a széles raffolt függönyű ablak előtt éppen elhalad a kertész, frissen metszett rózsákkal teli taligát tolva maga előtt. A szobában a reggelizőasztalnál egy házaspár ül egymással szemben, teájukat kavargatva, miközben a Times lapjaival bíbelődnek, közben néha egy-egy mosolyt küldenek egymásnak, az egyetértés és megállapodottság arcjeleit. A férfi Lawrence Olivier, az asszony a felesége, Vivian Leigh. A színészházaspár eme időkben – úgymond – Thália „koronázatlan uralkodói”, a színházi- és filmvilág minta-házaspárja, II. Erzsébet királynő kitüntetettje. Leruccantak ide vidéki nyaralójukba a hétvégére, kiszellőztetni agyukat, londoni életük forgatagát; előadások, próbák, a „social set” kívánságainak kielégítése, riporterek és rajongók körforgása a piedesztál körül.
Az ezüst teáskannán és a barackízen csúszkáló fénybe lép be egy ajtón a komornyik, fehér kesztyűs kezében ezüsttálcával. Illemtudóan hajlott testtartással közeleg a reggelizőasztalhoz, a két alak elé helyezi a tálcát, melyen néhány levél fekszik.
– A reggeli posta mylord, madame – közli, és mintegy bocsánatkérőn a zavarásért, főmeghajtással távozik.
Olivier felrakja szemüvegét, a tálca fölé hajol, kiválasztja a néki címzett leveleket, egy nagyobb borítékot a tálcán hagy. „Ez magának szól, drágám” – szól Viviennek és hátradől székében, a borítékokat bontogatva.
Vivien Leigh felveszi a tálcáról a neki címzett vaskosabb borítékot, ahogy bontja, szájaszélén gyík-siklású mosoly fut fel, lám, gondolja, még ide is elér némely hódoló elragadtatása!... A színésznő kinyitja az iratot, belenéz – és elsápad.
A borítékban Olivier ügyvédje továbbítja Viviennek a férje által indított válóper iratait, beleegyezést szentesítő aláírás végett.
Anekdota vagy valóság. Az állítólagosan hiteles sztori, Lawrence Olivier elegánsan cinikus – mondhatnánk kegyetlen – közlésmódja arról, hogy nem kíván a következőkben együttélni a gyenge idegzetű színész-feleséggel, szemléletes és ritka példája a bagatellizálásnak. Ezenkívül vérbeli alakítás; dráma és időzítés molnárferenci bravúrja, egy nagy művész szerepjátszási ösztönének megnyilatkozása saját magánszférája színpadán. Úgy tűnik, az életben az alakításé a főszerep, annyira fontos és természetes, hogy még közönség és taps sem igényeltetik. L’art pour l’art-jelenet, talán az úgynevezett „angolságból” eredő jellegzetes vonás, színpadra politúrozott karakter-darab.
Kisasztalok mellett sok minden lejátszható. Ketten beszélgetnek – szól az írói és rendezői utasítás. Ezen belül aztán a világ is felosztható, és Hacsek is megkérdezheti: Hol járt Sajókám, hogy tegnap nem láttam a kávéházban? Az asztal mellett ülő pár nagyhatalom. Nem tudni, mire képes ez a két ember és mit akar. Akkor érzem biztonságban magam, ha visszakerülnek az archívumba. 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2011 / 1   »   Szerep
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911