Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2012 / 4   //    «    13    » 
PRÓBÁLJAM ÚJRA?
Csatos Anna
A csalogány
próza
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


A csalogányt szájára vette az egész utca. Pedig előfordult már, hogy valaki az ő korában megpróbálta kijátszani a hatóságokat, és különben is, bárkivel előfordulhat. Nincs még egy ilyen tóbiás a föld kerekén, gondolták mégis a többiek, mikor megtudták a történteket. És minthogy a falut egyre kevesebben lakták, az esemény híre hamar eljutott mindenkihez.


A csalogány is sejtette, nem lehet jó vége a csalásnak, mégsem tett mások belátása szerint. Nem is értette, mire ez a nagy felhajtás. Hiszen nincs még egy ilyen név, mint az övé. És nem is ő akarta – a nevet csak úgy odaírták, a megkérdezése nélkül. Márpedig senki ne írjon oda akármit! Az ő családjában mindenkit úgy hívnak, mint másokat, mindenkinek ugyanaz a neve, csak neki nem. Épp ezért nincs abban semmi rendkívüli, ha inkább olyan nevet visel, amit ő ad magának.


Nincs abban semmi, az lesz eztán a saját neve, azt fogja használni. És akkor be kell írnia a könyvekbe is, a naplóba is. Titokban, míg senki nincs a tanáriban. Ha van ott valaki, visszasurran később, megpróbálja újra.


És újra. Hogy mostantól ne tévesszék össze senkivel. Mert ő nem lesz többé csalogány, mondhatnak bármit. És mikor rajtakapják, ő már nem figyel semmire, akkor ő már nem is válaszol – mit művelsz, Csalogány, azonnal repülsz –, de ő akkor már hivatalosan is Smaragdi Gerzsa, másodikos tanuló, született Kál-Kápolnán.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2012 / 4   »   A csalogány
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911