Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2006 / 8   //    «    21  
BELSŐ RUHATÁR
Farkas Attila Márton
A mantra
esszé 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
  

A mantra varázshatalmú szó vagy szótag, esetleg hosszabb mondat, mely a spirituális gyakorlat - mint egyfajta elmetréning - irányításában vezérlő kódként, "belső utasításként" funk?cionál. A mantrák sablonokat hoznak létre az elmében, amelyek aztán alapjaiban alakítják át és határozzák meg a gondol?kodást és azon keresztül a tapasztalást. 

Fontos eljárás a mantra szüntelen ismétlése, az ún. mantrázás, ui. ez szilárdítja meg a sablonok által kreált valóságot. (Így kvázi a rítus verbális megfelelője.) Nos, az itt közrebocsátott szöveg mantrák füzére, egyetlen hatalmas mantrává összedolgozva. Konkrét tartalmát tekintve a hazai politikai beszédek és publicisztikák ideáltipikus sűrítménye. A legtöbb mágikus-rituális szöveghez hasonlóan ez is kicsiny szókinccsel dolgozik, aminek előnye, hogy könnyen megjegyezhető. Hatása abban áll, hogy nagyjából lefedi a hazai mainstream közbeszéd szókincsét, bár bizonyos kifejezések a politikai divatokkal változhatnak. (Így pl. a bevezető partikulaként használt régi, sokak számára kedvesen ismerős "meggyőződésem" újból kiszorítani látszik a rendszerváltással divatba jött, főként a liberális entellektüellek által használt "úgy gondolom/azt gondolom" kifejezést.) A mantrázás során sem a nyelvtani szabályokra, sem az explicit tartalomra nem kell figyelni, a recitálás főként a tudatalattira hat és feladata a beszéd és gondolatsablonok alakítása. Ugyanígy ne zavarjon senkit a logikai inkonzisztencia sem, a lényeg a szavak által képviselt hangulat és társítások fenntartása, ez adja a belső parancsokat végrehajtó meggyőző erőt. Elég, ha csak az első mondatok tűnnek értelmesnek (akár szemantikailag, akár szintaktikailag), később már a mantrázás jellegzetes zsolozsmája, vízesésszerű mormolása válik uralkodóvá, mely kellemes félálomszerű állapotba ringat. A bevésett sablonok később úgyis a világról való tudás, a dolgok mélyére tekintés, a bölcsesség illúzióját nyújtják a beszélő és a hallgató számára. Mantránkkal sok időt és energiát takarítunk meg, minthogy a vele végzendő elmetréning kiváltja a hosszadalmas történeti, közgazdasági, szociológiai (stb.) tanulmányokat, valamint a belőlük levonandó konklúziók fárasztó földolgozását. Szinte mindenki számára nélkülözhetetlen, aki ma Magyarországon politikai pályára készül, de nagy hasznát vehetik a közírók, sőt a közszereplést vállaló szakértők is. S minthogy a közelmúlt hazai történelmének lényegét magában sűrítve a modern nemzet kollektív tudatát is reprezentálja, elsajátítása az állampolgársági vizsga része lehetne.

 

MEGGYŐZŐDÉSEM HOGY A MAGYAR NÉP JÓZAN BÖLCSESSÉGE DÖNTÖTT A MÉLYREHATÓ VÁLTOZÁSOK SZÜKSÉGESSÉGÉRŐL AHOGY AZ EGY NORMÁLIS DEMOKRÁCIÁBAN SZOKÁSOS A FÁJDALMAS ÁM SZÜKSÉGES REFORMOK AZ ORSZÁG HOSSZABB TÁVÚ GAZDASÁGI FEJLŐDÉSÉT CÉLOZVA VÉGRE ELŐSZÖR NYÍLT LEHETŐSÉG MEGHÚZNI A NADRÁGSZÍJAT MINDANNYIUNK KÖZÖS ÉRDEKÉBEN EURÓPAI MÓDON FELELŐSEN GONDOLKODVA BÖLCS BELÁTÁSSAL TARTJUK SZEM ELŐTT A REALITÁSOKAT A FELELŐTLEN ÍGÉRGETÉSEKKEL SZEMBEN NEM ENGEDHETJÜK MEG HOGY VESZÍTSÜNK VERSENYKÉPESSÉGÜNKBŐL A VILÁGSZERTE NÖVEKVŐ PIACI VERSENY ELENGEDHETETLEN ELŐFELTÉTELE A MEGGYŐZŐDÉS HOGY A VERSENYRE ÖSZTÖNZÉS FONTOSSÁGA A PIACKÉPESSÉG NÉLKÜLÖZHETETLEN FELTÉTELE A VERSENYKÉPESSÉG AKADÁLYAINAK LEBONTÁSA A NÖVEKEDÉS A SIKERES GAZDASÁG ÉS AZ ORSZÁG SIKERE ÉRDEKÉBEN BIZTOSÍTJÁK SZÁMUNKRA BELÁTNI AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ FELADATOK NEHÉZSÉGEIT DE A JÓZAN ÉS BÖLCS MAGYAR NÉP NEM HALLGAT A FELELŐTLEN DEMAGÓGIÁRA EZÉRT AZ ORSZÁG MÉG SOHA NEM ÁLLT ILYEN LEHETŐSÉGEK ELŐTT EGY NORMÁLIS DEMOKRÁCIÁBAN A VILÁGSZERTE NÖVEKVŐ ELISMERÉS BIZONYÍTJA HOGY SOHA NEM VOLTAK MÉG OLYAN LEHETŐSÉGEINK EURÓPÁBAN AMELY TELJESÍTÉSE LÉTÉRDEKÜNK AZ ORSZÁG HOSSZABB TÁVÚ ÉRDEKE ÉS MINDANNYIUNK KÖZÖS JÖVŐJE SZEMPONTJÁBÓL A SZÜKSÉGES MEGSZORÍTÁSOK KÖZÖS ÉRDEKÜNK GYERMEKEINK ÉS UNOKÁINK JÖVŐJE BÖLCSEN HOZZÁÉRTŐ BELÁTÁSSAL VÉGRE ELŐSZÖR GYŐZTESEN LEVONVA A TANULSÁGOKAT ÚJ FEJEZETET NYITHATUNK A KOMOLYAN VEHETŐ SZAKMAILAG MEGALAPOZOTT DÖNTÉSEK ALAPJÁN SZEMBEN A KORÁBBI ELHIBÁZOTT ÍGÉRGETŐ POLITIKÁVAL MEGGYŐZŐDÉSÜNK A KÁROS ÉS FELELŐTLEN DEMAGÓGIÁVAL SZEMBEN A BÖLCS MAGYAR NÉP JÓZANUL BELÁTJA HOGY KÖTELESSÉGVÁLLALÁSRA ÖSZTÖNZÉSSEL KELL MEGFELELNI AZ ELVÁRÁSOKNAK EURÓPAI MÓDON A NORMÁLIS DEMOKRÁCIÁKBAN NEM EGYOLDALÚ ELŐNYÖK HANEM A DEMOKRATIKUS ÉRTÉKEK ELŐMOZDÍTÁSÁRA LEHETŐSÉGEINK ALAPJÁN VAN MÉG MIT TANULNUNK HOGY JÓL VIZSGÁZZUNK PIACGAZDASÁGBÓL ÉS DEMOKRÁCIÁBÓL A VILÁGSZERTE NÖVEKVŐ ÁTMENET NEHÉZSÉGEIVEL MEGBIRKÓZVA AZ ORSZÁG VERSENYKÉPESSÉGÉNEK SZEM ELŐTT TARTÁSÁVAL A KÖZÖS EURÓPÁBAN FÁJDALMAS DE SZÜKSÉGES REFORMOK AZ ELJÖVENDŐ GENERÁCIÓK UNOKÁINK JÖVŐJE ÉRDEKÉBEN A SZAKSZERŰ BELÁTÁS JÓZANUL FELELŐS KÖZÖS MEGGYŐZŐDÉSÜNK.

 

A bal oldalon Szentgyörgyi Zsolt rajza látható.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2006 / 8   »   A mantra
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911