Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2005 / 5   //    «    6    » 
Ács József
A nyitott társadalom mint huzatos gang
esszé (részlet)
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Vak öregasszony mondja. - Magunkra maradtunk: jószerével már csak a testünk a miénk. Szent a fiatalkor, amikor a zsigerek ujjonganak, de megalázó és szégyenletes a megöregedés, mikor semmit nem értünk abból, ami körülvesz. Bár fiainkkal-lányainkkal még szót értünk, ha látogatóba jönnek, egyre kedvetlenebbül hallgatjuk õket. Közeleg az idõ, mikor a világ a lakásunk ajtajánál nem elkezdõdik, hanem véget ér.

 

    Ha a francia köztársaság jelképe a fél keblét elibénk táró, erõtõl duzzadó Marianne, nekünk, Köztes-Európának, megteszi ez a közértbe tapogatózó öregasszony, ez a Delacroix ecsetjére méltó allegorikus nõalak is.

 

Rossz álom 1990-bõl. - Kiengednek a börtönbõl, ahová évtizedekkel azelõtt ártatlanul csuktak: ott jóllehet, szűkös volt az ellátás, de biztos - most, hogy rehabilitáltak, állsz utcára lökve a jeges esõben, markodban a pénzzel, amit rabként kerestél és rájössz, fogalmad sincs, hogy a kinti világ, ahová mindenki vágyott, miképpen működik. Izgatottan téblábolsz: minden elgondolásod kétséges, sõt nevetséges, nincsen archimédeszi pont, hacsak az nem, hogy egyre jobban fázol. Vállon veregetnek: hallottuk, hogy szabadult, gratulálunk. Állsz a lebontott ház keramitkockás körfolyosóján, esõben-szélben: rendben, versenyezzünk. Lehajolsz, eldobott újság lucskában lapozol, hogy megtudd, mik a szabályok, de ott egyre csak a sztárok életérõl olvasol. Csillog a vizes aszfalt, sehol egy ember. Életnek semmi jele.

 

A nyitott társadalom olyan, mint egy huzatos gang, régen megállt benne a sülthal-, kolbász- és káposztaszag, de most, hogy a tűzfalat lebontották, leginkább csak cúg van: keresztül-kasul jár a szél.

    Az, hogy tartunk valamerre, végül is egyszerű érzékcsalódás: menetszélnek hisszük a huzatot.

 

A törmelék alaktanához. - Csupa máshova illõ szerep, kölcsönzött vagy idejétmúlt életfelfogás. De vajon ki vádolhatná a nyugdíj felé közeledõket, akik észrevették ugyan, hogy kifordult alóluk a régi világ, ám az újjal már azért sem tudnak mit kezdeni, mert számukra semmit sem kínál, legfeljebb megtűri õket? Naivitásuk, morális dörgedelmeik, régimódi, kicsinyes rövidlátásuk éppúgy nem illik sehová, mint azoknak a kiszõkített luxusnõknek az affektált hanghordozása, akik színes nõi magazinok hasábjairól szívtak fel egy kifõzött világszemléletet és életük a műköröm-szalon körül forog. A korallfehér ballonkabátban rózsafüzért imádkozó nénikék, az ismeretterjesztõ elõadáson kiművelõdött, térítõ sumerológus lakatosok, az aluljárók neonfényében öltönyben-nyakkendõben aggregátról hallelujázó fiatalok, a hóban-fagyban furulyákat árusító kézműves piacozók, a számítógép-monitor elõtt égõ szemmel nyolcórázó, életet máskorra halasztó tinédzserek, a kátyúktól lyuggatott közutakon Jaguárral száguldozó frissmilliárdosok, az ötszáz szavas szókincssel napkeltétõl alkonyatig disznóval-tehénnel-lóval, mezei munkával elbabráló, kihalófélben lévõ földművesek, akik bármit termelnek, mindenre ráfizetnek, az ötvenévesen elbocsátott vállalati adminisztrátorok, akik fogcsikorgatva alakítják a biztosítási ügynök szerepét, de elbuknak benne, a bölcsészkar sápadt és tétova kordzakós örökdiákjai, a szükség esetén akár kétszázötven kilót is fekvenyomó testépítõk, akik roppant erejüket villamosfogantyúba kapaszkodásnál egyébre nemigen használhatják, a hasbeszélõgépként üzemelõ termékforgalmazók és a szociális segélybõl csirkefarhátat fõzõ leszázalékolt takarítónõk mind ugyanabban a társadalomban élnek, s ebben nemcsak az a szívszorító, hogy alig értenek szót egymással, hanem az is, hogy egyikük körül sincs ott az a világ, melybe viselkedésük beleillene. Nevetségesnek látják ugyan a másik életvitelét, ám mégsem nevethetnek felszabadultan, mert aki messzebb merészkedik, mint ameddig saját köre terjed, semmi többet nem állapíthat meg, nyugtalanul vagy elkeseredetten, mint hogy "ezek már nem olyanok, mint én" - innen az egyébként aggasztó emésztési zavarokkal küszködõ kor csillapíthatatlan étvágya a maró humorra, a paródiára.

    A kérdésre, hogy e zárványok helyett akkor hol tombol a korszellem, vagy azt mondjuk, hogy mintegy az emberek életén kívül, közöttük, ahogy egy huzatos gangon csap végig a szél, füstöt-szemetet sodorva magával, vagy azt, hogy a korszellemet legfeljebb azok képviselik, akik kellõ hasznot húznak belõle: tévésztárok, álbrókerek, politikusok, megabankárok, akiknek bevételébõl aztán e kor követelményeinek buzgó és szakszerű propagálására is futja. Bármelyik felfogást választjuk is, azt kell mondanunk, hogy az emberek tömegei mindenütt élnek, csak épp a korszellemben nem, mely legfeljebb füstként lengi körbe õket. Aki mégis a korszellem jó tanácsaiból próbálna házi használatra lepárolni magának valamiféle életfilozófiát, arra jutna, hogy a széltében-hosszában terjesztett varázsrecept: humbug. Még csak nem is Frankensteineket teremt, hanem: semmit. A misztikus körfolyamat végeredményeképpen alapanyagainkat kapjuk vissza, csak éppen vasmozsárban ízzé-porrá törve, összekeverve.

 

CHOICE

 

Credit Suisse Masterclass for Photojournalists from Central and Eastern Europe

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2005 / 5   »   A nyitott társadalom mint huzatos gang
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911