VISSZA a könyvek listájához
A kettészakított üstökös (e-könyv)
Szerző: Lányi András

Leírás:

 

SZÉCHENYI, ARANY, JÓKAI, GÖRGEY – négy történelmi esszé

 

Széchenyi István élete a magyar romantika legsajátságosabb és minden bizonnyal egyik legnagyszerűbb alkotása. Regénnyé, műalkotássá formálni életünket – ez igazán romantikus gesztus.

(„Egy Karamazov a fogalmak világában”)

 

Arany tárgyiassága olyan ember „aggályoskodása”, aki felett a papírég meghasadt. Minden, amit szilárdnak vélt, káprázat volt; a múlt, a fiatalon szerzett hírnév, koszorú, műfajteremtés, néplapszerkesztés,csatadalszerzés – szavakból szőtt kárpit, de mi van a szavak mögött?

(Késő van)

 

Szerencsés író, akinek ifjúsága egy újjászülető nemzet ifjúságával esik egybe. Szerencsés korszak, melynek históriája hőseposzokban és tündérregékben él: Jókai könyveiben. Szerencsés nép – boldog, mint a lótuszevőké –, mely azokból tanult olvasni, tanult álmodni. Amit a Fiatal Magyarország születéséről tudni kell, könyvtárnyi irodalomból tudható. Amitől ez a tudás hozzánk minden más történetnél közelebb áll, nem érthető annak, aki nem olvasta Jókai regényeit.

(A kettészakított üstökös)

 

Aki a hadi és politikai történettel egy kissé ismerős, nem fogja csodálni, hogy ott a legnagyobb hatású aktorok ritkán szolgálnak egyszersmind az erkölcsi nagyság példáival. Közülük kevesen állhatnának modellt – tulajdon szobraikhoz.

(Az athéni szín)

 

 

Letölthető e-könyv háromféle formátumban (epub, mobi, pdf)ingyenesen letölthető e-könyv
210 oldal

Ár: 0 Ft

A könyv megrendeléséhez kérjük küldjön e-mailt a Liget.org szerkesztőségnek:
info@liget.org
VISSZA a könyvek listájához