Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
Archív számok
 

A XVII. évfolyam záró száma egy Ünnepi vacsora tartozéka is lehet, hiszen a Levélerezet az egészet áthatja, mert Olvadás után vagyunk és A kalapácsvető dobása is megesett, továbbá vannak Szimptómák s bár a Naiv intermezzo zellere nem tervez semmit - reménykedhetünk. Miben? Ha a versek nem válaszolnak elég egyértelműen, szóljanak a prózák hősei, a kopasztott madárra emlékeztető Hajnal például, vagy Vitéz László a Népligetből, Szegény Dezső Bécsből vagyis Pécsről, üzenjék, hogy így vagyunk: Fahrenheit 9/11 Magyarország.

Tovább a cikkekhez »
 

Az a rengeteg, ami a lap novemberi számában olvasható, a verses Beltengertől a prózás Sötétben a hangok kozmikus tartományáig terjed. Most gondold el, micsoda Rajzás élvezhető közben, Esti séta és Az a mindenféle habart lé, mennyi Erdő-változat, egész Müthológia együtt, s van hozzá "Gitár meg házi tücsök". S máris a Múzeumkertben vagyunk, Fák közt, padon, ahonnan a Tényfékezőbe lépve jólesően vesszük észre, hogy a levél egyenesen nekünk szól, így szólít meg a címében: Drágáim.

Tovább a cikkekhez »
 

Október - ezúttal verscímként is olvasható a lap hátsó borítóján, ülő öregek fotójához kapcsolva, az első borítón meg egy újszülött kacsa (?) óvó tenyéren. Köztük novellák, a Honvágy szürreális, a Leica és a Donhuános képzelt dokumentumai, s egy tárgyilagos rögzítés is 56-ról. S mindez persze Keskeny vájatban, akárhol is játszódik a történet, az Orczy-kertben vagy Hard-kier falusi udvarán, bármiről is essék szó, egy Osztják asszonyról, A Kállay-katalizátor Shakespeare-tanulmányairól vagy az irodalom oktatásáról: "Elkerülhetetlen, hogy változtassunk".

Tovább a cikkekhez »
 

Az Árnyékvonal mentén haladva az olvasó Lengyelországból indul és oda is érkezik, a krakkói költőhöz, Zagajewskihez, s akkor útra kel Szudánba, Babanusa felé. Nehéz út. Közben persze ott vannak a Tényfékező történetek fotókkal, és Madagascar, és Fák közt, padon szembesülhetünk Környezet és etika filozófiai meggondolásaival. Az előző számban megjelent szerkesztői jegyzethez kapcsolódik a Magányos csavar és A látó olvasóról szóló kommentár. Ismerősnek tűnik a táj: (vélhetjük a költővel) vegytiszta kékje az égnek, az út két oldalán rügybe robbant olajfák.

Tovább a cikkekhez »
 

Vallás és tudomány keveredése a Naturalista evangélium olvastán szétválasztható, filozófia és költészet A születés drámája szerint összeköthető, s máris kiigazodhat az olvasó a shakespeare-i erdőben vagy a szerelem és a halál tragikus bonyodalmait mérlegelve az Othellóban. A két novella címe és története is összeolvasható: Sorompók között; Ötven év - és mind a többi. Tűréshatár kérdése. A varsói felkelés - krakkói szemmel túl van ezen? És a Levél a kórságról? Végül pedig Idő-sebek a Belső ruhatárban.

Tovább a cikkekhez »
 

Akiben van Bölcsesség és azonosulási készség, lassú léptekben halad, s így biztosan eljut a Szerelmes mesékbe. Firenzén át visz az út. Aztán évek meséje következik az Internátusban , még több évé egy fantasztikus dokumentumban, mikor Szerencsés János elmondja életét. És a Mechwart-ligetben is: Fák közt, padon. Időt perget közben-közben négy költő és Kosztolányi rímrétegein meg az Ír ember színpadon jelenetein át már célba is érünk.

Tovább a cikkekhez »
 

NYOLC VAN a júniusi számban és mind a nyolc írás a nyolcvanéves költőnek, Rába Györgynek szól. Sorrendben haladva persze előbb átmegyünk a Simplon-alagút mesés dokumentumán majd tovább: Bolyongás hajnalban - pentekonterán, aztán pihenés Fák közt, padon - a Tabánban, majd az Áradó költészet hátán máris Ausztráliában vagyunk, a Tulajdon-kép(ek) elemzései után pedig a belső ruhatárban, ahol Mégis: ünnep (van).

Tovább a cikkekhez »
 

Huszonnyolc szerző ér földet azaz papírt, vár olvasót a májusi Ligetben, s aki ilyen módon belép a "míg földet ér" hívószavakkal jelzett körbe, megtudhatja például, hogy tizenkilencben kedvező széljárás, napfényes idő esetén hogyan lehet repülővel cuclit szállítani Ogyesszából Bécsbe, és miért érdemes, hogy mi az a pszichogravitáció, hogy milyen képletet tanul az Álompilóta és melyik Erasmus-kávéházban működik a Szövegbe Helyező Szerkezet. Vibráló kollázs az egész - ráadásul: Hurrá! Kollázs-kiállítás!

Tovább a cikkekhez »
 

Repedések és töréspontok, mondja a filozófus az áprilisi szám élén s az olvasó, eljutva a záró ruhatárba, vélheti, hogy nem Hiába: a lap kezdete és vége többszörösen összecseng. A háború témájában "utazó" Europlán nyolc írása vagy a holokauszt Városmajorhoz kapcsolódó drámai dokumentációja éppúgy, mint az "Afféle világmegváltás" címmel készült beszélgetés, vagy a versek, a törékeny, könnyű híd. Persze mindez Csak a nyele valaminek. Talán az ellenállásnak - erről szól a szám.

Tovább a cikkekhez »
 

MÉGISvanREMÉNY - legalábbis a lap márciusi száma szerint; a novella 99 társával együtt a Pannonráma című, a Liget kiadásában most megjelent kétkötetes dekameronban is elolvasható: ez biztos. Holott a számban a bizonyosság buktatói sorakoznak az időgép építésétől az álmodozás fizikusának ajánlatain át a menü-meséig, sőt - a birodalom rendje se mentes ettől.

Tovább a cikkekhez »
 

Krakkói fotókat láthat, régiségboltba léphet, beszippanthatja Belgrád szagát, a történelem és a színház közös tereiben időzhet Moszkvától Székesfehérvárig a folyóirat februári számának olvasója. Lesz-e minden eddigitől különböző világbirodalom a világból? S ha lesz, miként fonódik össze benne az információ, a hatalom és a társadalom? Mi lesz, mi van - itt és most - a hajléktalanokkal, a betegekkel? Milyen választ kap az Ínség, ha Jósnőhöz látogat? Szerű - mondja a Török Sándor centenáriumára született vers.

Tovább a cikkekhez »
 

Új év, új szám, megújult (színes) borítóval, régi szerzőkkel, de van egy új is, aki azt állítja versében: Ezen a soknyelvű, ingatag világon / Nincs nagyobb kockázat, mint az én. Bizonyítja az Álom-rémület megrendítő tényregénye 30 oldalon, az Álmok és tragédiák újszerű elemzése Madách művéről, egy 19. századi francia, aki Az Éjszaka Gáspárja oldalain megteremtette a prózaverset. Mint a vér és Világított a sok fehérből - novellák címei egy készülő új dekameronból, és új sorozat is indul, szöveg és kép: Fák közt, padon: a Városligetben. Az Europlán rovatban pedig régi szerzőnk új írása: Dublini esőcseppek.

Tovább a cikkekhez »
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   Archív számok
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911