Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
Archív számok
 

Könnyű biztatni az olvasót, hogy haladjon Ellenállhatatlan erővel Az eltűnt értelem nyomában, Faltól falig, s akkor vélhetőleg A szabadság küszöbén találja magát, bármilyen is a Látószöge vagy a kedvenc Áriája. Aztán már mulatni lehet a Rossz madár és a Házikó Párizsban furcsa szépségein, átélni a Parafrázis-kísérlet aktuális kínjait, és megkérdezni a Krúdy köré szőtt képzeletjátékban: Honnan jönnek a hullámok? Majd tovább kíváncsiskodni: Szép időnk lesz? És keresni a választ a filmelemző Angyali ontológiában, vagy a Jupiteren, netán Egy bútorraktár szomorúsága után nyomozni.

Tovább a cikkekhez »
 

Ha A technokrata mákonyból olvasónk a Szenilis álom felé tart, azt hiheti: időHALADék mindaz, ami a Liget novemberi számát kitölti, talán csak Vendégjáték valahol Máshol, esetleg Tárlatlátogatás egy macska agyában. De A magyar Vihar feltartóztathatatlanul sodorja tovább, Prosperóval karöltve Vendégjogot kap, hogy kitáruljon előtte a Kert: a határokon belül, majd a határt átlépve betekintsen a Más-világ prágai és pesti híreibe, Raszteren át vizsgálja a világok közti különbséget és meglátogassa az Elefántház lakóit. S mindezt miért? Mert "Valami fontosat akartam mondani".

Tovább a cikkekhez »
 
 

Mi fér egy dióhéjba, ha a Liget hívó szavára érkezett írásokból készül? Diódal, Dió-téma, Dióéj, Diótörténet, Friss dió, Papírhéjú, Tavalyi dió - s ezek csak a címszerűen is "diózó" művek, mert különben a Mándruc úr vacsorája és A Volenszki-epizód vagy a Rekviem csonthéjasokkal és a Rohanó Frici ugyancsak erre játszik, szám szerint huszonkettő. A lélek meztelensége, A színház komor szépsége bennük, megannyi Árnyék-definíció vagy Elemi ösztön. S ott, vagyis a lapban vannak még a Más-világ megdöbbentő hírei, a Faltól falig megnyugtató tényei, és a Betűk a Jupiteren elgondolkodtató kérdései - szeptemberben így virul Ligetünk.

Tovább a cikkekhez »
 

Összeesküvések - ez a lap augusztusi számában egyrészes, verses színpadi játékot jelent, ami elmegyógyintézetben játszódik, tehát a mai világban: Augusztus: szemcsés fényben. Itt játszódik persze a Más-világ is, no meg az Örökkévalóság, itt, A körvasútnál, vagy Uklajevóban. Faltól falig haladunk, s a Kiscelli Múzeum termeit elhagyva Föld-képek vetülnek elénk, A retina szoborkertje vagy a Betűk a Jupiteren, mintha A könyvespolc történetében bóklásznánk, Fordított labirintusban. S hogy Minek? Mert érdemes: Idő. Töltés.

Tovább a cikkekhez »
 

Más-világ című új rovatban vibráló jelentésekkel próbálunk nevettetni, nem keltve nagyobb derültséget, mint a kapcsolódó versek: a Bolhapiac a Lukács-uszodánál és A Széchenyi utcai koldus, vagy az előző jegyzet, A tépő magyar. A Vizet prédikálunk összeállítás címe is ironikus, tényei nem, a Fabula a sasmadárról és a tyúkról viszont igen, és a Képaláírások is. A lírai versek sávjától sem idegen mindez: de a bűvölő Horzsolt, a mesélő Festő a dombok közt, a groteszk Saját halál, és a drámai A nőfához már távolabb van az iróniától.

Tovább a cikkekhez »
 
 

A régi-új fénytörésben jelent meg a lap májusi száma, ez a záró esszé címe, de mindjárt a nyitó dokumentum-novella, az Apák mozija és A nyitott társadalom mint huzatos gang sajátos, politikai publicisztikát és lírát összeolvasztó, fotókhoz kapcsoló íve és a Miért rosszak a magyar irodalomtörténetek? meg a Betűk a Jupiteren verselemzése is ezzel él, és Faltól faligi ér.

Tovább a cikkekhez »
 
 
 

A létezett szocializmus leghalálosabb bűnéhez mint következmény kapcsolódik a Belső ruhatár, s köztük versek (a Portré, ingyen és a Február), prózák (a Látogatás és az Agyrázkódás) ugyancsak eleven szálakkal kötődnek a politikai esszéhez. S még hányféle réteg: Orfű festői leírása, a Tényfékezőben négy írás, a Faltól falig, az induló ökokritikai sorozat (Betűk a Jupiteren), még vers, még novella, jegyzetlapok Ausztráliából - olvasni jó.

Tovább a cikkekhez »
 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   Archív számok
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911