Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
Archív számok
 

Az idők szava szól a decemberi számban, elsőként a novemberi tematikus összeállítás folytatásaként Angela Holleto, és kapcsolódnak hozzá Szentmárton könnyei (Lacrima Színmárti), valamint Borisz Paszternak és a nevető berkenyefa. Ez pedig egyenesen A magány és a misztérium gomolygása, más szóval Egy bökvers ötlete, netán Kiszámolás vagy Alku. Ha azt kérdezzük, Humánus vagy emberi, a Szegénység Irlandban válaszol. Ez a Betűk sorsa, és talán a reménye is - ha "Légjavító zöld ligetben" beszélgetünk: mindenképpen.

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
 

"A szabad lelkek végtelen szorongása" körül forog az augusztusi Liget, Haladásparadoxonok mentén, vagyis Létünk határán, a Második mérföld megtételét latolgatva, amihez kell A lélek jelenléte, s legalább Egyetlen képzett jogász, hogy Az europaeus és tsai jussanak valahova, természetesen karöltve Édes Boér Mártával. S hogy hova? Hát a "Légjavító zöld ligetben" beszélgető hölgyekhez, vagy a Tájolóban zuhogó esőbe, és az is csak használhat szabad lelkünknek, ha megismerkedünk a Szerencselovagok trükkjeivel vagy belezuhanunk a Maradt töredék nyomasztó szépségű epizódjába.

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
 

Politikai verset a politikai ellen olvasható, amire közvetlenül reflektál az Agóra vagy aréna a lap hátsó borítóján. Tett-e még a gondolat? - ez az átfogó kérdés, hozzá kapcsolódik nyomban egy abszurd álomkép: A túlélés terrorja. Versek sorában megannyi általánosság más-más konkrétumban válaszol: Rapszódia, Korpusz, Jelek, Lapidárium, Haláltánc, Tömegsír, A szavakról, A szülőház, "A rímnek bűvtanáról". De válaszként olvasható a hosszú novella is, a Leviatánia vagy a két rovat, a Tájoló és a Betűk a Jupiteren, vagy akár az Ír ember színpadon és a másik esszé: A túlélés városképletei.

Tovább a cikkekhez »
 

Az ember, aki feltűnt nekem - ez a tematikus szám hívó mondata és 21 vers, novella, esszé, rövid próza által kapcsolódik össze a titokzatos Dr. El Math és Mándy hangja, az Utópia és a Hettita napló, az Öcsi a legjobb szomorú hőse, az Arc a hagyatékban ausztráliai és a Godó hazatér erdélyi története vagy a Légmúlt és a Vizit után, így lehet Szemet venni Képernyő-délelőtt a Retek utcán - végül is Tükör által. Emberarcú világ? Igen és nem, válaszol a groteszk Lánykérés és a drámai Gerbaud a Golgotán története, meg a Tájolóban Albert Camus és a tenger.

Tovább a cikkekhez »
 

A mindent járó malmocska pénzt őröl. Van, aki azt állítja, hogy Újra hallom a rendőrtiszt ordítását. A világ ma nem Mate kocsmája, nem Novemberi paradicsom, mutatja ezt a Zsidókérdés Magyarországon - ma elemzése és a novella: Koreográfia szerint. Vagy a Tájoló. Még a Szerelmek városa sem érintetlen tőle, s ez nem Felelőtlenül írt állítás, bár itt már az egész létezés kerül szóba, mint a Három haikuban is, vagy a Gyerekkor pillanatfelvételeinek harmadik darabjában, ahol a Hol volt, hol nem volt varázsos ráolvasása így kezdődik: Az eszcájg a fiókban... és így végződik: a mein Got az égben...

Tovább a cikkekhez »
 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   Archív számok
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911