Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2005 / 1   //    «    11    » 
TÉNYFÉKEZŐ
Kárpáti György
Lidi-románc
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Lidi! Kitapétáztatom veled a falat. Megvesszük a Hárs utcai villát, a teraszosat, a kerttel, az araukária fákkal, amikre úgy vágysz, szólunk Pista hórukk-legényeinek, egy nap alatt átrámolnak, és kitapétáztatom veled, Veled a falat. Mádmoazel, leszel madám, az ígéret szép szó.

    Na, te csacsi. Nem is olyan bonyolult az. Pénzem, mint a tenger, abból a sok bankóból nem fogok papírhajót hajtogatni. Villát vásárolok és gusztusom szerint díszítem az én szépreményű Lidim képeivel. Szólunk a fotográfusoknak. Nem egynek: tíznek vagy húsznak. Legyenek a képek különbözõ árnyalatúak, húsz mester munkái. Levelet írok a legis-legjobb fotográfusokhoz. Kedves fotográfus urak! Kéretik megjelenni a Winton-Meyer Szálló kiscsarnokában, vasárnap délután. Kéretik hozni minden misi-masinériát, ami a képek elkészítéséhez szükséges! Mindenkit méltó jutalom illet! És el fognak jönni. Meglásd, hogy ott állnak majd, a Lónyai, a Kózmata Frigyes, a Bán, a Pfeiffer, a Munk. Meg az összes többi a Szárnyas körútról, a belvárosból, majd a hírlapban is nézgelõdöm. Mi az, hogy bolondság? Mi? Nincsen semmiféle tapéta-ügy, Lidi. Mi? Nem szentély, csak a te tündér pofikád. Az lenne nekem otthonom! Mosoly, mosoly, mosoly. Lidi-mosoly. Vagy ha úgy kell, mint leendõ férjed, diktálom ezt: a falakon a ház asszonyának arcképei lesznek és punktum. És ha vendégségbe jönnek a csúnya ismerõsök, mindenki szíve elolvad a hatalmas Lidi-orcáktól. A bejárati ajtóval szemben Lidi-címer, a hallban Lidi-sor, a zongora fölött Lidi-románc. Ne tiltakozz!

    Vasárnap ebéd után nem fogod szokásos sziesztádat eltölteni. Én sem foglak újságpapír zörgésemmel idegesíteni. Automobillal úton leszünk a Winton-Meyer Szálló felé. Útközben hajadat igazgatod, kistükrödet több ízben is elõveszed, bodorítod ezt a kis tincset. A szállónál aranyszín libériás inasok várnak, lassan meghajolnak, rád nem mernek nézni. A szálló tulajdonosa, a piciny Meyer tapssal fogad, kisétál a szivarfüstbõl, csodálattal sétálgat körülötted. A szálloda-kisasszonyok szeretettel vagy irigységgel néznek, feléd hajladoznak a pálmafák, és a többi. A szalonban már várnak a fotográfusok, ezek a csuda nagy mesterek, félbehagyják disputájukat, halkan hümmögnek talán, és kezdetét veszi a Lidi-akció. Kissé ideges vagy, még egyszer utoljára elõveszed a kistükröt. Én nem merek orcádhoz érni, csak távolról röptetek egy csókot és félreállok, az oszlopfõhöz. A fotográfusok fölállítják masinájukat. Tekergetik, csavargatják háromlábú állványaikat. Némelyek összesúgnak, talán konzultálnak, mások vetélkedõen kicsit elõrébb helyezik felszerelésüket. Feszült a csend, büszke vagyok. Az egyik fotográfus már készen van, a másik még el sem kezdte. Pfeiffer Artúr még a szemüvegének lencséjét is letisztítja: rálehel, zakója belsejéhez dörzsöli. Ringhoffer-Rátonyi hátranyalja a haját, hunyorít, és fixíroz téged. Bán Lajos néz kifelé, az ablakon, a távolba kémlel, a felhõk járását próbálja megállapítani. Kózmata valamit mond neki és a lámpákra mutat, Bán nem ért egyet vele. Munk Sanyi, az ismerõsünk, veled szemben, gondolkodik, belenéz a keresõbe, megint fölnéz és gondolkodik. Markovics vadul kattogtat, a bajszos Hegedűs Miksa csak áll, nem tud mit kezdeni. Én meg elõveszem a cigarettatárcámat, te már egyre jobban érzed magad, engedsz egy mosolyt, elõveszek egy szivolát, lekopogtatom és rágyújtok. Amikor rágyújtok a cigarettára, kirajzolódik arcomon az a vonás, amit úgy szeretsz. Dohányzom. A Lidimet fotografálják.

    Végeznek a fotográfus urak. Mindnyájukkal kezet rázok, megköszönöm készségüket. Te még a varázslat alatt maradsz, Meyer bókjait hallgatod. Indul az automobil, esteledik, üres még az új ház, hálni térünk.

    Másnap futár érkezik a Lidi-képekkel. Harmadnap futár érkezik Lidi-képekkel. Negyedik nap futár érkezik...

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2005 / 1   »   Lidi-románc
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911