Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 12   //    «    5    » 
Horgas Béla
A kalapácsvető
vers 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Augusztus-vég - ötvenkét éve. Ugye ez máris kimetsz (mintha kalapácsvetõ volnék és szavaimat így remélném íveltetni) az idõbõl a belsõ térbõl valami horizontféleséget ugye máris beindul jár körbe-körbe fut az emlékezet szemcsés ernyõjén engedelmes sugár. Azt mondom megállj most szombat este van. Apámmal-anyámmal a kálmáncsai vasútállomás piros padján ülök cirregõ sötétben a gesztenye-óriások lombozata a legfeketébb. Ülök várok a budapesti kollégiumba utazom kidobódom ponyvaregény hõse vagyok vágtat vonatom a világ legközepébe. Angyalföldre. Lehel útra. Béke térre. Gömb utcába. Kartács utcába. Az Üteg utcai technikumba.

    Azt a tizennégy évest szeretném megint dobásommal el- és megtalálni - vagy õ dobott meg engem dehogy. Nincs neki szál terve sem csupasz hernyó-homály elõtte a jövõ. Mindegy is talán hogy õ vagy én és honnan hova vetõdünk csak dobás legyen jelenem ketrecének nyílásán ki- vagy betaláljon a dróthálóba ne vágjam kalapácsom.

    Szóval ott ülök szülõk közti magasra nyúlt sovány fiú várom a vonatot térdemnél vesszõbõl font utazókosár nyikorog ha megérintem s fel-felmordul a tornyos gesztenye. Szulok felõl majd égi jelenés a kanyar után ránk reflektoroz trombitál széles homlokú motorvonat. Nincs más utas. Azok csak ott hárman. Az irodában vakító gázlámpa sziszereg zuhog ki fénye a tárt ablakon vagy innen a szemközt égõ nap kalapácsán lógva tetszik csak olyan fehérnek mint a gesztenye feketének egy kozmikus dobás szimulációjaként sodródva beszorulva félálmom küllõi közé.

    Ötvenkét év az elvetések-vetélések-távok jelentéseit variációkat mérni mintha bottal ütném hŰlt helyük miért is akarnám elég hogy lüktet csuklón az ér ahogy a kalapácsvetéshez magam felpörgetem.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 12   »   A kalapácsvető
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911