Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 12   //    «    15    » 
Horgas Béla
Folytatás
jegyzet 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Irodalmi játszótársaink közül, akikkel ?68-ban Eszmélet címmel akartunk folyóiratot indítani, mára a megvalósult lapban csak Tandori Dezsõ van velünk, ami akkor is fájdalmasságaink maró jele, ha a Liget nem annak a meg sem születettként lefejezettnek a folytatása. Ha most mégis ezzel a címszóval próbálok itt írni, annak legerõsebb oka, hogy a kapcsolódás lehetõsége, ahogy belegondolok, egyre erõsebb követeléssel kényszerít, próbáljam értelmezni, merjem kimondani - nincs folytatás; s hogy mit érzek a két összekapcsolt szó mögött, alatt, körül; milyen történet részeseként tudom fölmutatni (jelezni legalább).

    Ez a nincs nem most jelenik meg nekem elõször, s T. D.-vel összehangzóan József Attila mellett Kosztolányi versei is elém hozták, de sokáig elég volt egyik vetülete is, a mozgás örökkévalóságát eldaloló lendülete ("csak ami nincs, annak van bokra"), hogy így megy ez a lét, ez a módszere, s az emberi lény lehetõsége, hogy éljen vele, de tartsa kézben. Korunkban mintha éppen ez hiányozna, s a mértéket vesztett szabadság állapotába billenne át a lét határaira érkezett emberfaj, bár ez nagy szó, s félõ, ha nem versben áll, konkrét vonatkozásban, úgy szállong a semmi benne, mintha valaminek lenne a pora. Óvakodva ettõl, és lehetõleg minden demagógiától, máris a centenáriumi konkrétságra térek, melynek legfõbb lényege ellentmondásossága, hiszen az emlékezés csak úgy lehetne reális, ha nem kultuszt ápolna, nem ürügy volna a megmutatkozásra, de alkalom a számvetésre, ha kimondaná, hogy a száz éve született költõ mŰve korszerŰtlen, versei hiábavalóak, minden emlegetés, hivatkozás, rájátszás ellenére (vagy éppen általa, mert jelentéstelen vagy eltorzított szövegként, roncsként, áruvédjegyként rángattatnak) soha nem voltak olyan távol a világtól, mint ma.

    S itt nemcsak a József Attila gondolkodásában üdvözítõnek vélt társadalmi megoldások ellehetetlenülésére gondolok, amelyeket visszapillantva az õ szavainak keserves idézésével is csak illúziónak lehet minõsíteni (a szabadság nem szül rendet, a kín nem finomul, a kincset õrzõ bányák végleg kimerültek), hanem a század irracionális katasztrófái után globalizálódó kiúttalanságra és elidegenedésre. Ezt nevezte egy német püspök még ?99-ben antropológiai láthatatlanná válásnak, ami pontosan fedi és a maga elvont módján kifejezi, hogy a jelenség meghaladja az ember köznapi érzékelését. Fölmérni és belátni ezt csak kínzó értelmi munka árán lehet, hogy az egészrõl van szó, az emberiségrõl és a földgolyóról, s nem csupán a bölcselettel összeolvadó költészet, de a praktikum szintjén, hogy vonyítani kell tõle. Ebben a meggondolásban érvényesülhetne teljes súlyával József Attila egyre nehezebben teljesíthetõ kérése: "S ezt az emberiséget, hisz ember vagy, ne vesd meg".

    A világ trendje s benne a kultúra sodra, még bennebb a mai magyar irodalomé mára "végképp másképp lett", térek vissza T. D. karójához, záró mondataihoz, hogy a nincs van, de azt is meg kell kérdeznem itt, hogy akkor mégis hol van és mi ez, a Liget és mi magunk, s mindazok, akik "belátják" a helyzetet - hát kívül vagyunk belül, s "így történik meg, érdemben, hogy legmaibban evidens, legaktuálisabb költõnkkel szépen magunk maradunk": ezt szívesen ismétlem jegyzetem végén, és nyitom ki a "magunk" értelmezését az olvasónak.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 12   »   Folytatás
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911