Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 11   //    «    8    » 
AZ A RENGETEG
Czilczer Olga
Mögöttem a rengeteggel
vers 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


    A csillagos ég, melynek Kant olyan biztosan jelölte ki a helyét, mintha máshol nem is lehetne, csak abban a felsõ régióban, most papírgalacsinba volt gyúrva, minthogyha valaki, tán épp belépõben dobta volna el, vagy ellenkezõleg, odabentrõl, a rosszul csukható ablakon át, ott feküdt tört ágakkal, tükörcserepekkel, a ház elõtt.

    Az ágak - talán a papír hajszálerezete - még jók lehetnek a tŰzrakáshoz, mert hogy hideg volt az erdei menedékhelyen, be kellene gyújtani, ez volt elsõ gondolatom. Nem tulajdonítottam túl nagy fontosságot a labdának, az az igazság. A tŰzrakás eme kézenfekvõnek tetszõ gondolatát persze mégis elvetettem. Egy isteni kézirattal mégsem bánhat el úgy az ember. S mintha megmozdult volna bennem valami gyanú, hogy még mások is lehetnek errefelé, vagy ha nincsenek is, erre tévedhetnek, mint ahogy erre tévedtem magam is. Tán kíváncsiak is lehetnek a papírlabdacs még széthajtogatható költeményére, nem úgy, mint én, aki most mással voltam elfoglalva. Szóval, bár az írás szerzõisége korántsem volt bizonyítható, az "erkölcsi érzék bennem" a megkímélésére szólított fel, hagyjam csak a labdát, az idõ odakint, gondoltam, úgyis gondjaiba veszi, megõrzi vagy elbánik vele. Mondom, nem nagyon törõdtem a papírgalacsinnal.

    Örültem, hogy az erdõt, épp a sötétség beálltával, végre a hátam mögött tudhatom. Fák, mohaszigetek élõszava, szó- és gondolattisztások, betŰk, betŰk odahagyva. Az a rengeteg most mögöttem. Lehet, hogy azt is összegyŰri, eldobja valaki? Lehet, hogy amit eddig írtam, az érdektelenségnek azzal a fajtájával találkozik, mely olvasatlanul lép át fölötte, mint egy feldobott gumilabda lombok és tornyok lépcsõfokain, lenyugszik és felkel, odafent mutatkozik, vagy alant gurul még kicsit, s a jobb-rosszabb dobásokat és találatokat is mások számlálják helyette.

    De most ez a kép is csak villanásnyi volt. Bõröm mentésének örültem leginkább, s magam mögött a rengeteggel, máris tollat, papírt kerestem.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 11   »   Mögöttem a rengeteggel
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911