Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 11   //    «    17    » 
AZ A RENGETEG
Mesterházi Márton
Müthológia
esszé 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Az a rengeteg a dubhrosi erdõ. A dubhrosi szent erdõ, ahol az óriási Berkenyefa nõ, melynek egyetlen bogyója meggyógyítja a beteget, megifjítja a vént.

    A dubhrosi titkos erdõben lel menedéket Diarmuid és Grania a haragvó Finn MacCool elõl. Finn hadvezér, Diarmuid a katonája, Grania a kiszemelt mátkája, amúgy királylány, aki az eljegyzési lakomán megnézte magának a nagyhatalmú vénembert, s a tisztes frigy elõl megszökött a gyönyörŰ ifjúval. 

Abban a rengetegben a csodafát egy Óriás õrzi. Úgy õrzi, hogy benne lakik. Szigorúan kell õriznie, nemcsak a tolvajoktól, hanem önnön álmosságától is, mert ha a fát megdézsmálják, vagy õ, az Óriás elalszik, összeasznak a Berkenye bogyói, és kiég a termés. Az oltalomkeresõnek viszont az Óriás szállást és vadászati jogot adhat a rengetegben. Most is így történik.

    Diarmuid nem fél Finn haragjától, de gyötrõdik, amiért atyja helyett atyját - lovagi kötelességbõl, Grania kérõ és kényszerítõ parancsára - csúffá tette. (Mindeddig nem is hált a világszép királylánnyal.) Elhatározza tehát, hogy a sértett öregembernek csodabogyót szerez a csodafáról.

    Ám ehhez ki kell játszania az Óriást. Márpedig az Óriás éber õrzõ, ha rátör az álmosság, hõsiesen küzd ellene - és állandóan gyanakszik. Mihez fog hát tiszta erkölcsŰ, éles eszŰ vitézünk?

    Magasztalni kezdi az Óriás erejét, hatalmát, tudását, bölcsességét - nem sokra megy vele. Nem? Akkor felpiszkálja a hiúságát: kitalál egy másik, hasonló hatalmú és feladatú óriást - és nyert ügye van. Az Óriás beengedi a bõre - a csodatévõ Berkenye kérge - alá. Diarmuid pedig addig terpeszkedik, addig növekszik, amíg kilöki.

    Azért a termés nem ég ki: Diarmuid tovább õrzi a fát, amíg Finn gõgösen vissza nem küldi a lopott bogyókat. Azután Űzik egymást õk hárman tovább, szerelemig, halálig, ahogy a Finn MacCool mondakör nyomán a hangjáték-zseni Padraig Fallon (1905-1974) megírta.

    De mi lesz az Óriással? Gondolom, borogatja a zúzódásait, s amikor megürül a poszt, visszaköltözik a Berkenyefába. (És sosem dühöng többé a szarun.)

    Ez a rengeteg, ma, nem titkos, csak titkosított olykor, még kevésbé szent. Sértett vénemberek, formás leányzók, furfangos ifjak járják útjait ma is. Õrzésre méltó pozíciók is akadnak benne, s a pozíciókban önjelölt óriások.

    Hanem az efféle pozícionált óriással a régi-régi recept szerint bánik el a furfangos ifjú a mai rengetegben is: hízeleg, hiúságot piszkál, beépül a szervezetbe, növekszik, terpeszkedik, kilök.

    Itt a vége, fuss el véle.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 11   »   Müthológia
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911