Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 11   //    «    30    » 
FÁK KÖZT, PADON
Horgas Judit & Ács Irén
a Múzeum-kertben
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 A város szélére épített Nemzeti Múzeum környékén a 19. század közepén még kis majorságok, falusi kunyhók düledeztek. Az akkori Széna (ma Kálvin) téren és az oda vezetõ Ország úton tartották a heti vásárokat, és az is elõfordult, hogy az elcsellengõ marhákat a múzeum épületébõl kellett kihajtani. A sarki fogadó, a "Két 

pisztoly"  állítólag azért kapta ezt a nevet, mert kevesebb fegyverrel esténként nem volt tanácsos belépni. A múzeum elõtt vaskerítés állt, de a másik három oldalt hulladékdeszkából összetákolt palánk szegélyezte, a külsõ udvarban homokbuckák, dudva és kóró éktelenkedett.

    Az épületet tervezõ Pollack Mihály gondos terveket készített a kert rendezésére: angol parkot, magas törzsŰ fákat, alacsony cserjéket, oszlopcsarnokot képzelt a külvárosi puszta helyére. A szabadságharc kitörésekor a kis belvárosi terekrõl kiszorult tömeg könnyen összegyŰlhetett a hatalmas szabad területen, és elvegyült a tavaszi vásárra érkezõ parasztokkal. 1849-ben a múzeum homlokzata elõtt robbanó lövedéket talán emlékeztetõnek szánta a Pestet ostromló Hentzi generális, az ablakok betörtek, az osztrákok bevonultak, az udvaron társzekerek álltak, majd agyonlõttek két ismeretlen szabadságharcost és lakbéradót fizettettek az intézettel. Az angolparkkal várni kellett.

    Kubinyi Ágoston, a múzeumigazgató gyŰjtést indított, hangverseny-sorozatot szervezett, a ?zenélyeken" Erkel és Liszt is vezényelt, gyŰlt a pénz a kertalap javára. Még ez sem volt elég, aláírási ívek köröztek, Lacháza gazdái 1000 facsemetét szállítottak Pestre, Egressy Sámuel ajándékát, Sina Simon gödöllõi erdõjébõl küldte a legszebb fákat. A fák mellé egymás után érkeztek a szobrok, Berzsenyi Dánielét 1860-ban még titokban, hajnalban avatták, mert az ünnepséget nem engedélyezték. Az utak mentén elhelyezett római kori oszlopok, szarkofágok, kõkoporsók a hazai ásatásokon kerültek felszínre. A kertben idõzõk sokáig nem szabadulhattak saját koruk emlékeitõl: nagy kopogással szomorú gárda vonul végig a múzeum udvarán - egy óra múlt, s a csonka-béna rokkant múzeumi szolgák mennek hazafelé. A sok csatát látott õsz hadfiak, kik most a múzeum látványosságait õrzik, többnyire falábon járnak, s ez kopog olyan furcsán, olyan szomorúan.

    A környék kiépülésével egyre látogatottabb kert a pestiek kedvelt sétatere lesz, gazdag, szép gyerekek mondén találkozóhelye, és olyan elõkelõ az egész, olyan finom, mintha Párisban volnánk a Champs-Elyséen, ezek a boldog békeévek, a gyerekeket svájci nevelõnõk sétáltatják, de napsütötte vasárnapokon az egész család kivonul, ott van a papa is. Lovaglócsizma van a papán, lakkból. Divatos kabát, lovaglóostor. Gazdag papa. Fiatal papa. Olyan, mint egy vígszínházi szalonszínész.

    A második világháborúban súlyosan megsérült az épület és a kert is, a restauráció elhúzódott, de az ötvenes években ismét ott sétálhatott a pesti polgár, bár a lakkcsizma kiment a divatból, és kevesebb gazdag gyerek ugrált a múzeum oldalához simuló játszótéren. A múzeumlépcsõkön egyetemista nemzedékek nõttek fel - a tavasz végi vizsgaidõszakban különösen jólesett elnyújtózni a naptól meleg köveken, fejtámaszként használva a jegyzetkötegeket.

    A hatvanas években hanyagul javított lépcsõsort fel kell újítani: szigetelési hiba miatt korrodál a vasbeton. A lépcsõ anyagát adó homokkõ már nincs se Magyarországon, se a környezõ országokban, más terméskõ vagy műkõ kerül a helyére. Az épület elé pedig 80 gépkocsi befogadására alkalmas mélygarázs, hogy az ott dolgozók ne a kertben parkoljanak. A restauráció napjainkban megint csak elhúzódik, a Múzeum kertjében évek óta nem játszhatnak a belvárosi gyerekek. A Múziumot, ahogy a Pál utcai fiúk nevezték, egyszerŰen einstandolták.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 11   »   a Múzeum-kertben
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911