Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2008 / 9   //    «    30    » 
Németh Ágnes
Napóránk
esszé 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Sokféle és többnyire ellentmondásos időfogalom létezik. Beszélnek például történelmi, szubjektív, mitikus, szakrális és profán időről, metafizikai- és örök időről, sőt, időtlen időről is. S persze az idők végezetéről és kezdetéről, mennyiségi és minőségi időről. Az ember kétségbeesetten és elszántan próbálja bekeríteni, megfejteni a - tudja - megfejthetetlent.

    A napóra is ilyen kísérlet - szakrum és profánum egyszerre. Mintha összehozná a mindennapi, praktikus létet meg a kozmikus időt - s mert műalkotás, idő és emberi viszonyáról "szól". Szabadtéri, 30 méter átmérőjű napóra készül Bonnyára - Somogy Kertje üdülőfalu területére. A horizontális napóra óravonalainak végpontjain helyezkednek majd el a félig földbe süllyesztett, térben előre-hátra mozgatott építményekben a szoborpárok vagy egyes alakok. A bambuszvázra font fűzfa- és drótfigurák időfogalmakhoz és csillagképekhez kapcsolódnak, és jelzik az egész órákat. A fűzfafigurák - a kentaurlét kínjával - esendően is mindig a szellemi felé vágyakoznak. A központi alakpár vörösrézdrótból készül- a nőalak a kezében tartott, pontosan tájolt tükör segítségével mutatja az idő múlását. Az óravonalakat a központi térből induló ösvények jelzik, s ezek a kis építmények bejáratáig tartanak. A fény ezen az ösvényen halad át, és a középvonalra érve mutatja az egész órát.

A központi alakok mögött nyílik lehetőség a korrekciós idő jelzésére: az egyik Emberangyal szárnyáról vetődik árnyék. A tükör a helyi idő fényvetője, a szárny a zónaidő árnyékvetője.

    A figurák színezését a csillagképek jelentése határozza meg (magyarországi színes-földekkel, fémpatinákkal). Történelmi koroktól független emberi tulajdonságok szimbólumai is láthatók, összekötve a csillagjegyekkel, hónapokkal.

    Reméljük, egyszerre lesz energiakert és meditációs objektum, ami úgy segíti a befelé utazást, hogy a napórához közvetlenül kapcsolódik egy illatos pihenő-, gyógynövény-kert, amelyet Máté Bea tervez. A napórát Marton Géza napórakészítővel és Szeghő György építésszel készítjük.

    Kétségtelen, minden szobornak van irodalmi indíttatása, nálam ez az alap gyakran mitológiai, mesei motívum - s fontos, milyen anyaggal dolgozom, hogy mit kínál és mit zár ki az anyag; milyen a felülete, van-e például lendülete. Számomra a fonás eleve izgalmas; ahogy szálanként rakódik fel a bambuszvázra, van rasztere, belülről színes földekkel vakolt. A fonás között kibukkan, kibuggyan a vörös föld. A fonás persze nemigen enged kezet, lábfejet - így aztán minden szinte befejezetlennek látszik - számomra azonban ennek külön varázsa van.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2008 / 9   »   Napóránk
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911