Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 10   //    «    7    » 
FÁK KÖZT, PADON
Horgas Judit & Ács Irén
az Orczy-kertben
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Orczy Lõrinc báró, Mária Terézia öreg tábornoka 1783-ban vásárolja meg a hasznavehetetlen pusztaságot a város falain túl, és szinte érintetlenül hagyja. Halála után fia, Orczy László örökli, hatalmas költséggel és több éves munkával parkká alakíttatja, majd fõúri gesztussal a kert legnagyobb részét megnyitja a város polgárai elõtt. Az akkor még félnapi járóföldre esõ, romantikus angolkert hamarosan kedvelt kirándulóhellyé válik, híre megy az országban egyedülálló, 36 öl hosszú üvegháznak is, özönlenek a kül- és belföldi látogatók.            

    Az egyre fejlõdõ kert sorsa 1829-ban vesz vészt jósló fordulatot: a teljes területet megvásárolják az Orczy-családtól, hogy felépíthessék a magyar tisztképzõ intézetet. Hosszú évekbe telik, míg elkészül a Mária Ludovika királynéról elnevezett Magyar Hadi Tanoda, de amikor Windisgräz bevonul Pestre, megszakad az oktatás, az épületet katonai kórházzá alakítják. A szépséges kert és környéke késõbb is egészségügyi célokat szolgál: 1866-ban, a porosz-osztrák háború idején 60 katonai kórházbarakot állítanak fel, és a betegek nyugalma érdekében kitiltják a közönséget. Valóban az Orczy-kert levegõjét e dús növényzet a legegészségesebb alkatrészekkel látja el, és e hely a lábadozó betegeknek különösen ajánlható. De a civilizáció, mely gyárkémények füstjei közt lebeg, itt is megháborítja az idyllt. A kertet ugyanis több oldalról füstölgõ gyárak környezik, melyek rossz szagú gõzükkel az egész környéket elárasztják és piszkos felhõket küldenek a kert fölé. De vigasztaljuk magunkat: ez az anyagi haladás lehelete! Ehhez a lehelethez némileg hozzájárul Stern János is, aki tŰzijátékot gyárt a favázas üvegházzal szomszédos épületben. A porig égõ üvegház teljes növényzete megsemmisül a tŰzben.

    Jávor, platán, bokrétafa, hárs, bálványfa, nyár, nyír, tölgy, parókafa, tamariska, orgonalevelŰ katalpák, még egy óriási japán Sophora is él a parkban, ám mindezeket veszély fenyegeti, mert a felügyelettel megbízott kertész fizetés helyett haszonélvezeti jogot kap, így egymás után vágja ki a fákat, a gyepet pedig kaszálóvá alakítja.  A városi polgárok az egyre szaporodó korlátozások ellenére kitartanak a kert mellett, a vezetõség eleinte még eredményesen, majd mind halkabban tiltakozik a katonai hatóság határozatai ellen, az adományozó Orczy báró szándékát emlegetik - hiába. Amikor 1872-ben az újból megnyíló katonai intézetre hivatkozva a miniszterelnök a kert korlátozott nyilvánosságát is megszünteti, a fõváros közgyŰlése hang nélkül tudomásul veszi.

    1919-ben a Tanácsköztársaság alatt rövid ideig megint látogatható, majd ismét tilos a belépés. A Ludovika  növendékei 1944-ig gyakorlóterepként használják a kertet, a második világháború után a Kossuth Akadémiának átkeresztelt intézet katonái inkább a visszamaradt robbanóanyagok hatástalanításával foglalkoznak. Az egykori szõlõskertek helyére a BKV buszgarázsa kerül, az évtizedeken át tartó szennyezés miatt a kertet most újjávarázsolni vágyó önkormányzatnak ezen a területen két méter mélységig ki kell cserélnie a talajt.

    A talaj feletti szféra megtisztításán Oláh Ernõ csellómŰvész munkálkodik: cigányok és nem cigányok összebékítésének reményében idén augusztusban ötödik alkalommal ötszáz fõt vendégel meg a kertben. A gulyásevéssel egybekötött festmény- és hangszerkiállításon bárki részt vehet  - kétszáz évvel ezelõtt valami hasonlót akarhatott Orczy László báró is.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 10   »   az Orczy-kertben
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911