Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 8   //    «    3    » 
FÁK KÖZT, PADON
Horgas Judit & Ács Irén
a Feneketlen-tónál
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szépséges királylány, aki legszívesebben az erdõszéli, mélységesen mély tó partján üldögélt naphosszat. Olyan mély volt az a tó, hogy senki nem látott a fenekéig, el is nevezték Feneketlen-tónak. Bizony, nem tudták a környéken lakó emberek, hogy a tó mélyén nyílik az alvilág kapuja. Egy napon, mikor a királylány megint a parton ült, feljöttek a sárkányok az alvilágból, és magukkal ragadták?

A Horthy Miklós út és a Szent Imre herceg útja között elterülõ lágymányosi tó fenekérõl kénes, keserűvizes forrás tört fel, amely megváltoztatta a tó színét, elpusztította a halak és békák ezreit, azonfelül kibírhatatlan bűzt terjeszt az egész környéken? Alighanem az esõs õszi idõ által fokozott mély talajvízű nyomás révén buggyanhatott fel a tó mélyén a szulfátos forrás.

A Duna szabályozására épített védõgát Lágymányos egy részét belsõ, feltöltetlen tóvá változtatja. Számos terv készül a hasznosításra: országos kiállítást, nemzetközi vásárt, botanikus kertet képzelnek a víz helyére, majd megépül a Ferenc József híd, és végül ide tervezik a József Műegyetemet. Az egyetemi épületekhez sok hely kell, közben a készülõ Horthy Miklós híd munkálatai miatt 1931-ben a zárt Duna-ág egy részét feltöltik, így száz holdas területet nyernek. Néhány év alatt a XI. kerület legmodernebb részévé válik. Az egykori mocsár helyén sorra épülnek a házak, sõt, harminc évvel késõbb lesz majd nyolc-kilencemeletes szövetkezeti lakótelep is, KÖZÉRT, óvoda, vendéglõ - minden, ami kell. Az egykori bányafejtés helyén kialakított mesterséges tavat természetes forrás nem táplálja, azért is kell a késõbb épített szökõkút, hogy levegõztesse a vizet. 1960-ban parkosítják az addig elhanyagolt bányató környékét, megnyitják a szabadtéri Budai Park Színpadot, az operettmuzsika zavarhatja a halakat, pedig van ott ponty, amur, süllõ, harcsa, valóságos horgászparadicsom. A tó partján ma szobrok állnak, elegáns étterem, jól menõ szórakozóhely működik; a park tiszta, rendezett, andalgásra csábító. 

1939 októberében a hirtelen támadt kénszagtól ájuldozó budai polgárok még nem sejtik, hogy a hõmérséklettõl függõen a tóban periodikusan kialakul az úgynevezett termikus ugróréteg, ami alatt, a kénhidrogén-tartalmú vízben semmiféle élet nem lehetséges. Egyes budai polgároknak a termikus ugróréteg felett sem lehetséges, ezek még érzékenyebbek a különös szagra. Óvóhely, gázálarc, minden, ami légoltalom: Légoltalmi Kft., Dorottya u. 2. Kérjen árjegyzéket! A higgadtabb, tudományos érdeklõdésű állampolgárok persze jól tudják, hogy a tónak igenis van feneke, átlag 4, legmélyebb pontján 5,4 métert mérnek - alvilághoz ez akkoriban túl mély, mert az alvilág addigra a felsõ világba költözik: már hónapokkal korábban életbe lép a második zsidótörvény, Teleki elküldi levelét Hitlerhez és Mussolinihez, a Szovjetunió lerohanja Lengyelországot, a németek bevonulnak Varsóba, és lesz majd megegyezés meg szövetség, de leginkább háború lesz, hamarosan megváltozik a tavak színe és kibírhatatlan bűz terjeng - sárkányok jönnek.

Az Astra filmszínházban hétfõtõl szerdáig a Vihar egy kalap körül megy.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 8   »   a Feneketlen-tónál
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911