Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 7   //    «    7    » 
FÁK KÖZT, PADON
Horgas Judit & Ács Irén
a Mechwart ligetben
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Keserves munka az ügyintézés, hát még ha balsorsunk úgy hozza, hogy II.  kerületi állampolgárként kóstolgatjuk a sorban állás gyönyörűségét. Harmadik-negyedik alkalommal visszatérve, a rutinos polgár markába szorítja sorszámát, csüggedten konstatálja, hogy a számítógép szerint még huszonnyolcan vannak elõtte, és kioldalog az önkormányzat lábánál elterülõ aprócska park poros fái közé, hogy ott múlassa az idõt.

    A bajor származású Mechwart András 1859-ben Ganz Ábrahám hívására érkezett Magyarországra. Ganz halála után huszonöt éven át volt a gyár vezérigazgatója, és a Ganz Művek leginkább az õ vezetésének, újításainak és elsõsorban merészségének köszönhette, hogy világhírűvé vált. 1878-ban például megalakította a gyár villamossági osztályát, pedig Edison csak egy évvel késõbb fedezte fel az izzólámpát. A hatvan fõs gyár a századfordulóra hatezer embernek adott munkát, köztük a huszonéves Zipernovszky Károlynak, Déri Miksának,  Bláthy Ottónak, Kandó Kálmánnak.

    A Budapesten élõ németség a hozzájuk csatlakozott németajkú budapesti magyar állampolgárokkal mozgalmat indítottak aziránt, hogy a fõváros a Magyar Országos Statisztikai Hivatal elõtt lévõ teret, ahol a sétapark elõterében Mechwart szobra áll, nevezze el az õ nevérõl Mechwart-térnek. A Fõvárosi Közmunkák Tanácsa hebehurgya meggondolatlansággal és a fõváros törzsmagyar lakossága iránt való tapintatlansággal ezt a nem eléggé indokolható kívánságot hamarosan teljesítette is.

    1914 áprilisában több újságban felháborodott cikkekben tiltakoznak, természetesen minden sovén érzület nélkül. Az ügy kínos: a tanács meghátrálna; visszavonja az elnevezést; a németek megsértõdnek, a magyarok kikérik maguknak, az ilyen társadalmi díszeinkért nem szükséges kölcsönkérõbe idegenekhez fordulnunk, egyébként is, ki ez a Mechwart, akinek már a neve is sérti az igaz magyar fület; csak egy mérnök. A Statisztikai Hivatal nyilatkozatában jelzi, mennyire kellemetlen volna, ha  világszerte kiküldött anyagain német nevű címet kellene feltüntetni, esetleg politikai félreértésekhez vezetne. A budapesti "Eintracht" német egyesület szónoka szoboravató beszédében büszkén kijelenti: egy németnek kellett idejönnie, hogy a magyar gépipart megteremtse. Olaj a tűzre; szerencsére szegény Mechwart már hét éve halott, remélhetõleg a túlvilágon is a hengerszék és a forgóeke tökéletesítésével van elfoglalva, és mit sem tud az egész hercehurcáról. 1926-ban a Fõvárosi Közlöny december 7-i számában ismét megjelenik a hír, pontos leírással, hogy mettõl meddig terjed az a parkozott terület, amelyet attól fogva - nyilván az idõk végezetéig - Mechwart ligetnek kell neveznünk.

    Mi történhetett? Milyen rejtelmes akadály hárult el? Errõl nem írnak az újságok; 1942-ben ismét közlöny jelenik meg, ugyanaz a terület, ugyanaz a név - de minek errõl megint határozatot hozni? -; a kétalakos szobor - ki lehetett a másik alak?  - a második világháborúban elpusztul, 1965-ben Mechwart András új szobrot kap, ez már mellszobor, komoly portré, egy vezérigazgatóhoz méltó. A parkról ugyanez nem mondható el, a körülkerített játszótér sötét és aprócska, a környezõ bérházak beárnyékolják, egyébként is az egész liget inkább csak felvezetõ sétány, a tér központja a lépcsõsor tetején trónoló önkormányzat épülete; minden út oda vezet, és ott véget is ér. A sors és a politikai városrendezés gonosz fintora, hogy Mechwart András, aki mégiscsak nagyon rendes ember volt, tisztességes béreket fizetett és gondoskodott a különféle szociális juttatásokról, éppen itt rostokoljon, ráadásul melltõl fölfelé.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 7   »   a Mechwart ligetben
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911