Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 5   //    «    29    » 
FÁK KÖZT, PADON
Horgas Judit & Ács Irén
a Fűvészkertben
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Történetíróhoz pontos időszámítás illik, tehát pontosan jegyezzük fel, hogy 1847-ben a Festetics-család parkját József nádor javaslatára megvásárolja az egyetem orvosi kara 80 000 forintért. A szomszédos Orczy-kert forrása táplálta a park két tavát, amelyeket csak évekkel később tisztítanak meg, majd három részből álló, 800 négyszögöl nagyságú tórendszert alakítanak ki.

- Jövök, papuskám - mondta Nemecsek, azzal egyet csúszott, ijedtében belekapaszkodott egy vékony nádszálba, és szó nélkül belepottyant a vízbe. Nyakig merült a lébe, de kiáltani nem mert. Rögtön felállott a sekély mederben, és nagyon nevetséges kis figura volt, amint csurgott róla a víz, s a kezében még mindig görcsösen szorongatta a tollszár vékonyságú nádszálat.

Történetíróhoz pontos időszámítás illik, tehát pontosan jegyezzük fel, hogy 1963-ban Jezsek Józsika Ferenc elveszíti becsületsértési perét, amelynek során makacsul, ám különféle verziókban ragaszkodik állításához, miszerint az ifjú Molnár Ferencnek ő mondta tollba A Pál utcai fiúk történetét, sőt, ő maga Nemecsek Ernő, aki a Füvészkert tavában szerzett halálos lázból feltámadva a lelkes úttörők rendelkezésére áll. A Nemecsek-szerep éveken át jól jövedelmezett, a tanács lakást utalt ki a szegény szabó hős fiának, a rajongók hízott libákat küldtek, az úttörők autogrammot kunyeráltak és heteken át levelekkel ostromolták a Móra Kiadót, amiért nem akarta kiadni Jezsek Józsika 800 oldalas mûvét, "Ami a Pál utcai fiúkból kimaradt" címmel.

Szegény kis Nemecsek, aki valójában 1918-ban, a spanyolnátha-járványban halt meg, nem is sejthette, hogy háromszori fürdőzését a későbbi hivatásos rendőrségi besúgó, Jezsek Józsika olyannyira átéli majd, hogy szinte látja maga előtt, amint az aranyhalas medencében a kis szőke állig bújt le a vízbe, s fejét egy nagy páfránylevél alá húzta, s bár már gyerekként is magas és erős volt, sötét hajú és szemû, aki inkább lehetett volna Áts Feri, vagy az áruló Geréb, jó érzékkel a szerencsétlen sorsú, ám felejthetetlen főhőssel azonosult. 

A halhatatlanság és a siker utáni vágy indíthatta arra is, hogy három évtizeden át követelje a Szerzői Jogvédő Hivataltól a Látod-e babám, Ellőtték a jobb vállamat, Hideg szél fúj édesanyám és még számos más népdal után járó jogdíjakat, azt állítva, hogy szövegüket és zenéjüket ő szerezte az első világháború idején. Vajon súlyos személyiségzavar vagy egyszerû szélhámosság vezette ezt az embert, aki a sebesült katonáknak rendezett jótékonysági koncert jövedelmét elsikkasztotta, hamisított és zsarolt, sőt, einstandolt, interjút adott és hazudozott, akit viselt dolgai miatt még a budai dalárdából is kizártak és saját feleségének tanúvallomása szerint nem is szeretett olvasni? Miért éppen a kis Nemecsek kellett neki, miért az óriási Füvészkert a maga titokzatos, zárt kapujával?

Történetíróhoz pontos időszámítás illik, tehát pontosan jegyezzük fel, hogy 1944. március 19-én Jezsek Józsika Ferenc mégis nótaköltővé vált, mert ódát írt és zenésített meg Hitler Adolfhoz, majd kottástul expressz ajánlva Berlinbe küldte a címzettnek. A Füvészkert területe addigra már egyharmadára csökkent, beépült a grund, minden beépült, aztán minden romba dőlt, maga alá temetett 10 000 növényfajt, még azt a nagy akácfát is, ahonnan egy Pál utcai fiú a vörösingesek tanácskozását leste, és rámutatott az árulóra.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 5   »   a Fűvészkertben
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911