Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 4   //    «    5    » 
FÁK KÖZT, PADON
Horgas Judit & Ács Irén
a Városmajorban
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 A Városmajor utca 64-ből sűrű, fekete füst gomolyog, a belső kert fái és bokrai lángolnak, a máglyába halmozott székek és nyugágyak helyén kupacnyi hamu, a kórtermekben, a folyosókon, a fürdőkben agyonvert és agyonlőtt testek. 150 ember, a Bíró Dániel Orthodox Kórház ápoltjai és személyzete; sokat közülük a szomszédos János Szanatóriumból küldtek át hat nappal korábban, a gondnok listája alapján. Az oltásra siető légó-őrséget a nyilasok fegyverrel tartják vissza, és végignézik, amíg az egész épület porrá ég.

A Városmajor Szanatórium vezetősége, eddigi sikeres tapasztalatain okulva, speciális feladatává tette a hízlalókúrák végleges meghonosítását hazánkban. Az első egy-két héten a betegeket abszolút nyugalomban tartják, télen ágyban, nyáron a szabadban kerti nyugágyakon és csak később engednek nekik egy órai mozgást két részletben. Nagy súlyt helyeznek az étvágy és kedélyhangulat emelésére, továbba az emésztés rendezésére ott, ahol erre - mint az esetek legtöbbjében - szükség van. Az intézet konyhája elsőrendű és a betegek ellátása mintaszerű.

1920-ban az orthodox izraelita hitközség megvásárolja a szanatóriumot, és közvetlenül mellette, az Alma utca sarkán épül az Orthodox Szentegylet Szeretetháza, a szomszédos Maros utcában is a budai szentegylet kórháza működik, a lehető legmodernebb felszereléssel. A Kis-sváb-hegy tiszta levegője mágnesként vonzza a gyógyulni vágyókat, innen még a vadregényes Hűvösvölgyig is ellátni, mégis könnyen megközelíthető villamossal és fiákerrel. Ugyanebben az évben újraparkosítják a Városmajor területét, a poshadt vízű Ördög-árok fölé boltozatot raknak és kitelepítik a majd száz éve ott ricsajozó mutványosbódékat, a vurstlit, hogy teljes legyen a nyugalom és a béke; a budai polgárok ismét megkedvelik a korábban elhanyagolt parkot, és megépül a magyaros-szecessziós stílusú római katolikus templom is.

A Maros utcai kórházban a XII. és XIII. kerületi nyilas pártszervezetek tagjai 92 embert mészárolnak le, széttörik a berendezést, a gépeket, az ágyban fekvő betegeket és a gyerekeket a földön tapossák agyon, a járóképesekkel, az orvosokkal és ápolónőkkel hatalmas gödröt ásatnak a kórház kertjében, kihordatják a holttesteket, majd sorra mindenkit belelőnek; Joli, az egyik nővér a halottak közé ájul, de csak könnyebben sebesül meg, éjszaka magához tér a lazán betemetett tömegsírban, kimászik és elmenekül.

Az orthodox szeretetháznak nincs túlélője, csak egy vörösmárvány emlékmű a kertben: a 90 bentlakót egy másik nyilas csoport lehajtja a Városmajorba, el az öt nappal korábban felégetett kórház mellett, végighaladnak a Maros utcai romok előtt, be a fák közé, a modern harangtorony árnyékába; sortűz, a holttesteket talán ott hagyják temetetlenül, nem bajlódnak a nyomok eltűntetésével: ez akkor már nem számít; a szovjet csapatok Pesten vannak, sietni kell.

A templom oldalához ma tépett paplan, penészes szivacs simul; más testek fekszenek a bokrok alatt; vér helyett húgy- és hányásfoltok a focipályán: a Máltai Szeretetszolgálat ebédjének nyomai, meg persze csikkek, üres üvegek, kutyaszar és félig rohadt gesztenye, ami még múlt őszről maradt.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 4   »   a Városmajorban
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911