Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 4   //    «    11    » 
Horgas Judit
"Afféle világmegváltás" - Beszélgetés Kristina Vilimaite-vel
(részlet)
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


- Milyen munka folyik a REC-ben?

     - 1990-ben az Egyesült Államok, az Európai Bizottság és Magyarország hozta létre. 15 országban van irodánk, a központ Szentendrén működik. A környezeti ügyekben hozott döntések előkészítését segítjük az összes érdekelt bevonásával. Támogatjuk a környezeti kérdésekkel foglalkozó civil szervezeteket, helyi hatóságokat, kormányzati szerveket, egyetemi intézményeket, médiát és vállalkozásokat, hogy elősegítsük a környezeti problémák megoldását és erősítsük a civil társadalom fejlődését a régióban. Sokféle ember dolgozik itt: vannak, akik meghatározott témákon dolgoznak, mások, mint én is, az információ kezelésével foglalkoznak, hogy mindenki hozzájusson a szükséges adatokhoz. A REC fontos alapszabálya, hogy semleges marad, és a közvetítő szerepét tölti be. Ha egy nagyvállalat környezetkárosító tevékenységet folytat, akkor sincs jogunk elfordulni, és megfosztani a lehetőségtől, hogy közösen megbeszéljük a problémákat, megvizsgáljuk az alternatívákat, és megtaláljuk a megoldást. A REC támogatja az új, környezetkímélő technológiák kutatását és fejlesztését is, mert sokszor ezek segíthetnek feloldani a feszült helyzeteket.

     - Mit gondolsz a környezetvédő mozgalmakról, tüntetésekről? 

     - Egyszer, még Litvániában, részt vettem az atomerőmű elleni tüntetésen. Ma úgy gondolom, a húsz évvel ezelőtti módszereket, amelyek régen valóban nagyon fontosak voltak, fel kell cserélnünk újakra, mert annyi minden megváltozott: ma már törvények garantálják a jogokat, amikért az aktivistáknak korábban küzdeniük kellett.

     - Vegyünk egy konkrét esetet: a romániai aranybányászattal foglalkozó cég tevékenysége Rosia Montanában ismét veszélyezteti a Tisza vizét. Mit tesz ilyenkor a REC?

     - Az aranybányászattal külön projektünk foglalkozik. Ennek keretében például internetes fórumot nyitottunk, ahol bárki megírhatja a véleményét. A fórum címe <www.omentin.org>. Felkeresett minket ez a Romániában működő cég is. Mivel rengeteg pénzük van, jut belőle környezetvédelemre is, így felajánlották, hogy mint szakértők, vegyünk részt a munkában. A REC-nek azonban mindenképpen semlegesnek kell maradnia, ezért nem fogadhat el pénzt ilyen kényes helyzetben. Felvettem a kapcsolatot a cég környezeti ügyekért felelős vezetőjével, aki hajlandó szóba állni velünk, figyelembe venni a fórumon megjelenő véleményeket és válaszolni a kérdésekre.

     - És ez elég? Egyszer már megtörtént a katasztrófa, nem kellene leállniuk?

     - A helyzet nem ilyen egyszerű. Az egész világon mindenütt ciánnal tisztítják az aranyat. Két módszer van a cián semlegesítésere. Az egyik esetben oxidáló szereket használnak - ez biztonságosabb, de drágább -, a második esetben egy nyitott medencében tárolják a ciánt, amíg lebomlik. Baia Maréban így csinálják, Rosia Montanában pedig a biztonságosabb módszert fogják használni.

     - A román kormány miért nem tiltja be egy ilyen veszélyes üzem működését?

     - Szemet hunytak, mert a vállalat jelentős összegű adót fizetett az államnak.

     - Remélhetjük, hogy Rosia Montanában már betartják az előírásokat?

     - Ez a bánya még nem kezdett el működni, még nem láttam a technikai terveket, és lehet, hogy nem is kapják meg az engedélyt.

     - Honnan kapja a REC a működéséhez szükséges pénzt?

     - A kormányoktól, kormányközi szervektől, nemzetközi szervezetektől, elsősorban pályázatok útján.

     - A Zengőn napok óta környezetvédők és helyi lakosok tüntetnek a NATO radarállomásának építése ellen. Egyetértesz velük?

     - Ha a környéken élnék, biztos én is tiltakoznék. Nem szabadna természetvédelmi területen katonai objektumot építeni. Ezenkívül az sem tetszik, hogy nem kérték ki a helyiek véleményét.

     - A REC mit tenne ebben a helyzetben?

     - Mivel hangsúlyozottan semleges szervezet, a REC nem konfrontálódna ilyen módon a NATO-val, a hadügyminisztériummal és az építést végző céggel. Ha felkérnének, két módon tudnánk segíteni: helyet biztosítanánk a nyugodt tárgyaláshoz, ahol minden érdekelt részt vehetne a megbeszéléseken, és körültekintő vizsgálat, értékelés után alternatív megoldást javasolnánk. A vizsgálat mindenképpen megkérdőjelezné, hogy természetvédelmi területen ilyen létesítményt hozzanak létre, különösen mivel a szomszédos hegyen egy már korábban felépített katonai bázison minden szükséges infrastruktúrát igénybe tudnának venni.

     - Gondoltál már arra, hogy a napi politikában képviseld a környezetvédelmet?

     - Nem. Úgy látom, ha valakiből politikus lesz, többnyire elfelejti, mi is volt az eredeti célja, és a hatalom nem eszköz, hanem cél lesz a szemében. A környezetvédelmet szerintem személyes ügyként kell kezelni, tehát meg kell fontolni, hogy ha aranyékszereket viselek, van-e jogom az aranybányászattal járó környezeti károk ellen felszólalni, vagy az üvegházhatás veszélyeire figyelmeztetni, miközben autót vezetek. Mondok még egy példát: a REC a nemzetközi fenntartható szállításról szóló EU-projektet készített elő. A költségvetés készítésekor kiszámoltuk, hogy a munka ideje alatt szakértőink közel kétszáz repülőutat tesznek majd, ami a legszennyezőbb utazási mód, több mint százszor szennyezőbb az autónál. 

     - A magyar környezetvédelmi hivatalnokokkal kapcsolatban állsz?

     - Találkoztam már némelyikkel, de nagyon nehéz felvenni a kapcsolatot: múltkor betelefonáltam a minisztériumba, és a telefonközpontos annyira sem beszélt angolul, hogy megértse, kit kell kapcsolnia. A minisztérium honlapjának sincs angol nyelvű oldala.

     - Litvániában jobb a helyzet? 

     - Az orosz befolyás alól felszabadulva a litvánoknak nagyon fontos volt, hogy minden lényeges információ legalább két nyelven megjelenjen: litvánul és angolul. Előírás például, hogy minden minisztériumnak legyen angol nyelvű honlapja is.

     - Ennek ellenére úgy tervezed, Magyarországon éled le az életed?

     - Igen. Rövidebb ideig laktam már Nyugat-Európában is, de ott nem éreztem, hogy kötődni tudnék az emberekhez. Magyarországon boldog lehetek. Érdekes, hogy ezen minden magyar meglepődik...

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 4   »   "Afféle világmegváltás" - Beszélgetés Kristina Vilimaite-vel
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911