Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2004 / 2   //    «    17  
BELSŐ RUHATÁR
Zoltán Gábor
Szilvaillat
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Vett az apa a rózsaszín gyurmából egy keveset, és formázott két kis lábfejet meg hozzájuk illő bokákat, karcsú lábakat térdig. Látta, hogy a lábacskák jók. Megszagolta: szilvaillatuk volt. Ez olyan gyurma volt. Vett akkor az apa lila gyurmát. Abból csinált egy redőzött szoknyát. Gondja volt rá, hogy a fenék a szoknyában túl nagy ne legyen. Világoszöld gyurmából formált derekat a tündérnek, vagyis inget. A vállak, a nyak, a karok megint rózsaszín gyurmából készültek. Azután lett a tündérnek vörös haja. Az arcára narancssárga maszk került.

Az anya csodálkozott, nem is akarta elhinni, hogy az apa maga csinálta, hogy ilyen ügyes. A kisfiú elkérte, óvatosan nézegette a tündért. A kislány hamar odagyűlt, mondta, hogy most ő. A kisfiú nem akarta odaadni, kicsit még nézegetni szeretném, mondta. Én akarom nézegetni, mondta a kislány, és fejbe verte a kisfiút. Nem kell mindjárt fejbe verni a testvérkénket, hogyha első szóra nem adja oda, mondta az apa. Tessék, mondta erre a kisfiú, és odaadta a tündért a kislánynak.

A kislány tenyere összezárult. Lábak, kezek, belenyomódott minden a törzsbe. Meglátszottak a zöldben a rózsaszín, a lila, a vörös, a sárga csíkok. Összenyomtad?, kérdezte a kisfiú. Össze, mondta a kislány, és fogta a kisfiút, és belegyúrta a gyurmába. Meglátszott a szemek kékje, a fogak fehérje. Most már elég nagy gyurmadarab volt a kislány kezében, csinálhatott abból új mindenfélét, ha akart. Mégis előbb fogta az anyát, és belegyúrta a gyurmájába azt is. A gomolyagban meglátszott sötéten a gondolat, hogy mégiscsak másmilyen pasi kellett volna. Sebaj, a tenyér melege meg egy kis gyúrás elsimít majd minden kusza színt és gondolatot. Fogta azután a kislány az apát, és belegyúrta jól a nagy gyurmagolyóba. A golyón széles-keserű csík húzódott keresztben, sebaj. Végül fogta, és belegyúrta a gyurmába saját magát is a kislány.

Van most már egy foltos és csíkos darab gyurma, jó nagy, mi lesz belőle? Kígyó? Vagy gomba? Kisfiú? Kislány?

Kibújik a golyóból egy rózsaszín, szilvaillatú lábú lány, és nekilát, rózsaszín kezével gyúr magának egy új pasit, erősebbet a réginél. Vigyáz, nehogy belekerüljön megint az a sok keserűség. Főleg arra figyel, hogy erős legyen. Mert a szilvaillatú olyat akar: erősebbet még magánál is.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2004 / 2   »   Szilvaillat
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911