Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2003 / 5   //    «    12    » 
Rába György
Vidor Miklós (1923-2003)
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Nem ismertem embert, akire jobban talált volna Wordsworth bölcsessége, miszerint a gyermek a felnőtt apja. Érettségiző koromban barátkoztunk össze; ő csak egy évvel volt idősebb, de azt tapasztaltam, hogy otthon olyan féltő, aggályos gonddal veszik körül, mint ami egy cseperedő gyereknek kijár. Ez a tapasztalás legtöbbször jó hatásként befolyásolta személyiségét. Várt és hálásan fogadott minden baráti vagy csak jóakaratú gesztust, hiányukat viszont személyes fájdalomként vette tudomásul.

     Még a háború esztendeiben alakult ki hármas barátságunk Mándy Ivánnal. Hetente egyszer a Ferenciek teréről indulva bebarangoltuk Buda zöldövezeti utcáit. Közben beszélgettünk irodalomról, filmről, labdarúgásról, persze a szebbik nemről is, és sétánk végén valamelyik kisvendéglőben egy pohár borral koccintottunk. Öreg fejjel is mindhárman a honvágy érzésével gondoltunk vissza ezekre a peripatetikus élményekre, Miklós éppenséggel az ifjúság elvesztett édenének tekintette.

     A háború után mint a Művészeti Tanács titkára és irodalmi előadója sokszor és jelentősen járult hozzá, az idős mestereket jóindulatra hangolva, nemzedéktársai publikációjának támogatásához. Amikor állása megszűnt, két-három évre egzisztenciális csődbe került. Bár a Magyar Csillagban, Ezüstkorban, Kassák lapjaiban verseket közölt, ekkor a próza felé fordult. Innen kezdve írásainak is rugója a gyermek- és ifjúkor olykor kápráztató, másszor tragikus pátoszú megélése. Tanulmányozta a kallódó, a szeretetlenül kínlódó gyerekek sorsát, és ebből a témából írta meg a Szökőár című regényét. Kritika és közönség egyaránt kedvező visszhangot adott. Emlékszem a mű ankétjára: a bölcsészkar tanácstermét megtöltő közönség azzal a szellemi kiéhezettséggel fogadta, amelyet a szólamok és termelési témák epikájának időszakában egy főként drámaian emberi, noha élő társadalmi problematikájú regény méltán kiválthatott. Nemzedékünkből elsőként meg is kapta érte a József Attila-díjat.

     Latinos világosságú, változatosan kifejező erejű líráját is a világban hányt-vetett költői én viszontagságai éltették. Költészetének magaslataira ért, amikor a fiúi sorsot, a lángelme árnyékában tengődőt, Goethe gyermekét idézte meg: ki számot magának sem adhatott / hisz arca sincs / neve sem őt jelenti (Sírdomb Rómában), vagy ahogy alapvető emberi-művészi gondját Barcsay Mester egyik alkotásának indíttatására megfogalmazza: Hogy mélyül fut a testvér vonalak / végtelenben találkozó / párhuzamosai alatt / a ki nem mondható / egy ember... (Egy Barcsay-képre). Kitünően ismerte a nyelvet, és alkotó módon, élvezettel használta.

     Szemléltethetném a gyermekkor és ifjúság meghatározó ihletét regények és novellák sorával, lírájában a reprezentatív Szigetvilág kötetig. De a búcsú perceiben egy személyes emlék elevenedik föl és kér szót mind hevesebben. Valamikor életünk delén kávéztunk az akkori Royal cukrászda teraszán, amikor két cigány kisfiú beóvakodott, hogy pár fillért kéregessen. A pincér már kikergette volna őket, de Miklós egy-egy csokoládétortát rendelve nekik, asztalhoz is jogos vendégekké avatta őket. Ha visszaidézem alakját, először ez a filmkocka vetül elém, példázva, hogyan válthatja át egy érzékeny intellektus a maga lelki képletét humanitárius gesztussá.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2003 / 5   »   Vidor Miklós (1923-2003)
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911