Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2002 / 11   //    «    6    » 
Kováts Albert
A Hold utca körül
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Lassan minden a borús alkonyatba vész, elhaló színek, fakó árnyak egymásba fonódnak. Minden elhomályosul, elvész maga a tér is, csak fogalommá válik az élet (s mi pezsgett, meg nem unva az örökké csapongó, léha szerelmet, most az is hallgat, az is nyugszik.) 

Gulácsy Lajos

 

Aládúcolt házak a potyogó vakolat ellen. Még a gyönyörű Takarékpénztár előtt is ácsolat; igaz, pazar, pontos ácsmunka, nem afféle hevenyészett vacak. A dúcolatok hercege. Itt is van rangsor; legalul a 12 éves korelnök-állvány a Kálmán Imre utca sarkán, szemben a kultuszminisztérium régi épületével; immár megfeketedve, korhadóban, összedőlőben. Külön mulatság, hogy nemrég még bank volt alatta. A földszint e kis szakaszát rendbe hozták a kedvéért. Szép, amennyire látszik; kívül, a kirakat alatt a faragott, fehérre mázolt eklektikus faburkolat. Máshol nem láttál ilyet. Ám azt mondják, a kis bankot felfalta egy nagy, egy-két éves működés után kiköltözött, eltűnt. De te inkább azt gondolod, hogy a szörnyű ácsolat riasztotta el, vagy épp amiatt ment tönkre. Ezek a sötét alagutak vonzzák a szemetet, a kutyapiszkot, a lim-lomot. Reggelente láthatod az illetékes takarító reménytelen igyekezetének jeleit.

     A Lechner Ödön-féle Takarékpénztár épületét viszont már évekkel ezelőtt gyönyörűen felújították. Nézik is a japán turisták bédekkerrel a kézben. Csak az a baj, hogy mindjárt az első napokban szétpattant egy vagy két pirogránit dísz fenn a tetőn. Tudod, ez a Zsolnay-féle gyártmány, mázas kerámia. El kellett készíteni az idők során megkopott és a háborúban megsérült elemek mását. Valami nem sikerült, nem találták el a száz éves receptet, vagy mi; a pirogránit pirogránátként viselkedett. Akkor gyorsan zöld hálót húztak egynémely pártadíszre, fenn, a párkányon. Olyanok, mint hajcsavarós nacscságák. És építettek egy fedett fa-folyosót a ház elé, nehogy valakinek baja essék. Azóta persze hallgatnak a pirogránitok, de a deszkaácsolat, bármenynyire is ács-remek, évek óta takarja és rondítja az épületet.

     Valamire azért ez is jó. Az utcában naphosszat rendőrök lebzselnek, állnak egyik lábukról a másikra. Órák hosszat a pénzszállító autók revolveres személyzete. Egész délelőtt hozzák-viszik a pénzt, azt vigyázzák. A Nemzeti Bank két épülete egymással szemben; a műfaj klasszikusa, a Lechner-féle magyaros-szecessziós, és a modern, 94-ben épült új. Namost, ha esik az eső, rossz az idő, az őrzők és védők behúzódnak a deszkafolyosó alá. (A sofőr kivétel, tudod a krimikből, a sofőrnek sose szabad kiszállnia.) A hajléktalanok elkerülik ezt az előkelő búvóhelyet. A kívánatosnál nagyobb a forgalom, vadonatújra krampácsolt a kőlábazat, tisztaság. És rendőrök. Na és az új banképület? Csupa márvány és fém. Nem kellett lebontani semmit a kedvéért. Érdekes, hogy "emberemlékezet óta", már a háború előtt is üres telek tátongott a helyén; különös foghíj a történelmi stílusú házak közt. A régi térképek azonban beépítettnek mutatják. Emlékszel, régimódi fapalánk szegélyezte, alkalmas mindenféle plakát és magánhirdetmény felragasztására. Egy pecsétes irat keretben, üveg alatt, évekig tudatta, hogy a telek az Amerikai Egyesült Államok követségének a birtoka. Talán a háború után kapták meg az amerikaiak, jóvátételként, mint fent a Várban Kossuth és Táncsics börtönét. A palánk aztán egyre feketébb és rozzantabb lett, dróthálóval pótolták, mígnem eltűnt egy napon minden kerítés. Feltárult az odáig láthatatlan tér, néhány magánszorgalmú fácskával, láda-ronccsal, gazzal, némi szeméttel. Hátul tűzfalakkal, s valami rozoga bódéval. De az érdekes nem ez volt, hanem hogy mennyire lentebb van a telek szintje; vagy másfél méterrel a mostani járda alatt. Ez lehetett a járószint még a Hold utca előtt. Itt nagyon régen építkezhettek utoljára. Na, ide épült az új bank, vagyis a Nemzeti Bank új részlege. Rengeteg hely kellhet a Nemzeti Banknak, hiszen a Lechner-ház és a Bank utca sarkán álló főépület is az övé. Ráadásul az új hivatal áthidalta a háztömböt, egészen a Vadász utcáig terjeszkedett, s egy régi, romantikus stílusú nyomdaépületet is magához olvasztott. Gondold el, az újjápucolt, festett, ragyogó régiek, a Takarékpénztár, a romantikus ház, a legészakabbra nyomult klasszicista, meg a csoda-ház, a "gótikus ház", ami most született éppen újjá. Hozzájuk a Hold utcából csöppet kirívó, némiképp erődszerű, csillogó modern bankház. Szemben az aláállványozott, hulló vakolatú, piszkosszínű "bérpalotákkal", az elhanyagolt, jellegtelen lakóházakkal, a nyomasztó irodaépülettel, meg a régi rendelőintézet semleges eklektikájával. Nemcsak múlt és jelen között, de pangás és prosperitás között is, mintha ide-oda lengene, lebegne a Hold utca.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2002 / 11   »   A Hold utca körül
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911