Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2002 / 10   //    «    2    » 
Dániel Anna
Krimi
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


     A tettes öt-, talán hatéves, élénk szemű fiúcska. Alighanem cigány. Segítő- és bűntársai: két kamaszodó srác, az idősebbet az általános iskola hetedik vagy nyolcadik osztályába ültetném, továbbá egy szőke, fiatal lány. Az élénk szemű fiúcska a kis csoport megjelenésétől az esemény megtörténtéig a szőke lány ruhájához simul, a leányzó a kicsi felé fordítja fejét, a felvonóhoz vezető néhány lépcsőn majd kézen fogja, a liftben is szorosan egymás mellett állnak. Az oltalomkeresés és az óvó gyöngédség - most már tudom - a célt szolgálja: elérzékenyülést és bizalmat kelteni a kiszemelt áldozatban.

     A rendezés gondos, ötletes. A rendező a cselekmény, a célhoz vezető mozdulatok számos változatát próbálhatta el a szereplőkkel. Commedia dell arte. A lehetőségeket felismerni, a váratlan fordulatokban ügyesen helytállni, rögtönözni. A próbákon a gyerekek élvezhették a színjátszást. Talán a kézzelfogható sikernél, a pénzszerzésnél is jobban. Schiller már a XVIII. században léleklátóan fejti ki, mi mindent jelent a gyermeknek a játék!

     Nekem a megtörténtek óta egyre az a réges-régi mozdulat jár eszemben. A nagynéném háztartásában tevékenykedő székely asszony, Jula né, ha kirívó bűntényről hallott, az elkövető meglakolására azt javasolta: a tettest felhúzni, leengedni a kötélen. S a levegőbe emelt keze fel-le rángatta a képzeletbeli kötélen imbolygó képzeletbeli testet.

     A Jula né fel-lemozgó kezét láttam a kerületi rendőrkapitányságon, amikor - már indulófélben - megkérdeztem a jegyzőkönyvet készítő századostól: ezekből a gyerekekből, ebből az öt- hatéves kisfiúból válhat-e épnek mondható ember. A százados hallgatott. A gépírásos papírt nézte az asztalon. Amikor rám pillantott, üres volt a tekintete. Súlyos és üres.

     - Aligha - mondta.

     Elköszöntem.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2002 / 10   »   Krimi
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911