Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2002 / 9   //    «    19    » 
Valachi Anna
Magán(y)mitológia
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


1954. szeptember 1. Ez volt az a nap, amelyet úgy vártam egy nyáron át, mint más a Messiást. Amikor aztán elérkezett, kétségbeesetten visszaforgattam volna az idő kerekét, mert nem ilyennek képzeltem a "megváltást".

     Magányt kereső és társak után vágyódó kislány voltam, aki csak saját fantáziavilágában érzi otthon magát. Az óvodában, ahova "korengedménnyel" vettek föl húgom születése után, külön babaszobát rendezhettem be a sarokban. Úgy éltem itt, társaim közvetlen közelében, mégis fényévnyi távolságban tőlük, mint egy kontinensből kihasított, apró szigeten. Magánbirodalmam a felnőtt világ kicsinyített mása volt, ám merőben más törvények uralták: az elképzelt jövőben magam alakíthattam sorsomat. Szenvedélyesen készültem az ideális anya-szerepre: főztem, mostam, vasaltam, takarítottam, naponta háromszor asztalhoz ültettem "gyerekeimet", mindenhová magammal cipeltem őket, részt vettem játékaikban, lefekvés előtt pedig hosszan, átszellemülten meséltem nekik. Hogy mit? Nyilván azokat a fantasztikus-csodás-megnyugtató történeteket, amelyeket Orsika nénitől - kedvenc óvó nénimtől - vagy a rádió esti meseműsorában hallottam. Ilyenkor irigyeltem is a babáimat, mert otthon, a "kontinensen" csak ritkán fordult elő, hogy az egész napi munkától kimerült anyukám vagy nagymamám leült volna az ágyam mellé mesélni.

     Ahogy telt-múlt az idő, egyre türelmetlenebbül lapozgattam a karácsonyra kapott képes mesekönyveket. Szerettem volna megfejteni a rajzok mellett sorakozó szöveget, vagy inkább legyőzni a hieroglifa-hadsereget. Ötéves koromtól nyaggattam szüleimet: mikortól járhatok már iskolába, hogy megtanuljak végre olvasni. Miért kell a felnőttek kénye-kedvétől, szabad idejétől függnöm, ha meseországba vágyom? Mindinkább börtönnek éreztem a gyerekkort, és sürgettem a szabadító időt.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2002 / 9   »   Magán(y)mitológia
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911