Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2009 / 3   //    «    20    » 
KELL EGY JÓ SZÓ - egy Gary Snyder-idézethez
Z. Karvalics László
Földfotó
jegyzet 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


 

Elegyítsük Petőfi verses gondolatkísérletét a Duna és a Tisza közti róna felhőközeli szemléléséről a Nazca-vonalak ismeretlen és titokzatos alkotóinak tudományával, s vegyük még mindehhez Christót, aki 1982-ben rózsaszín fóliával csomagolt be néhány kis szigetet Miami környékén, a Biscayne öbölben. Túllépve a természetadta kilátóteraszok spontán mámorán, „szívünk egyre az égbe húz”, azért hogy végre lenézhessünk: „fentről, hidd el, minden szép”.

De mennyire magasra kell emelkedni, hogy kiderüljön: menekülés ez valamitől, vagy inkább közeledés-e valami felé? „Innen lentről semmi sem szép, mert / Kirajzolódnak a részletek. A ráncok mélyek, a szálak erősek. Elszabadulni nem lehet”. Petőfi idillje a múlté. „Nincsen illat sehol a világon / Hullák rothadnak Volgán és Dunán /. Aromaként öleli itt minden / Magába át a gyűlölet-ködöt. / Nagyon útálkozhatott az Isten, /Hogy ilyen csúnya planétát köpött!” Felhők örvényei, kék égitest? „A Földgolyón nyomor szivárog, mint hülyék orcáján a nyál”. Akarjunk egyáltalán felszállni? „Szállni, de hova? az egész föld nagyon kicsi már, / s ha a csillagokba röpülnénk, az is mindegy már: / magunkkal hordjuk mindenütt a falat, mely bezár.” Kórus: „Ó jaj nekünk, hogy így van immár mindíg, Szebb útra innen semmi el nem indít”.

Ám ha egyszer csak a „vizes, vak szemmel” nézett „rossz, messzi csillagok” helyébe a képzeletet felváltó valódi látvány kerül, talán mégis megváltozhatnak a nézőpontjaink. Amint a Földgolyóról kívülről készült fénykép elérhető lesz

– mondja 1948-ban Sir Fred Hoyle – egy, a korábbi hatalmas erejű eszmékkel egyenértékű, új gondolat áradhat majd szét.

És igen, az első műholdas földfotók együtt születnek meg az információs társadalommal, a múlt század hatvanas éveinek elején. Az első űrhajós „saját élménye” („Látom a Földet! Olyan gyönyörű!”) gyorsan közösségi élménnyé lett, és bolygónk látványa valóban az emberi tudat fejlődésének mérföldkövét jelentette.

Csakhogy nincs megállás és kiszállás: alig ötven év telt el azóta, és már sokkal távolabbi képek is készülnek a bolygónkról. Rácsodálkozunk a Földre immár a Mars felől is: csöpp golyóbis. A Vénusz mellett keringő űrszondáról küldött, látható és infravörös tartományban készült felvételeken a Föld pedig már csak egyetlen pixelként, vagyis kiterjedés és részletek nélküli pontként jelenik meg. „Az apró bolygó éppen annyit ér / Kicsiny körében, mint a Végtelen Fény”. A szépség el is illan ezzel, de eltűnnek a részletek is, és marad a kérdés: ebből az egyetlen pontból vajon mi állapítható meg a bolygónkról? Eldönthető-e például ebből a távolságból, hogy van-e élet a Földön?

Az eddig összegyűjtött negyven kép alapján a tudósok egyelőre nem tudják bizonyítani a földi életet, de már finomítják a kísérleteket, keresik a spektrum-variációkat, hiszen ha sikerülne alkalmas módszert találni, azzal talán megnyílna az út a lakható világok felfedezéséhez is. Alig néhány hete, 2008. november 13-án láthattuk az első képeket egy Naprendszeren kívüli (exo)bolygóról, a Fomalhaut nevű csillag körül keringő magányos planétáról, amely „alig” 25 fényévre van a Naptól. Mindössze annyit tudunk róla, hogy kora 200 millió év, tehát a körülbelül 5 milliárd éves Napnál sokkal fiatalabb objektum. A költőnek akár igaza is lehet: „és ha csak pislog már a Nap, / sarjaink bízóan csacsogva / jó gépen tovább szállanak / a művelhető csillagokba”. Valóban: mért ne lendülhetnénk „a végtelenbe / Különb, szebb Nap felé”?

Látványos és izgalmas, poétikus és elgondolkodtató új festészeti irányként elképzelt Naprendszerek, soha-nem-volt bolygók kelnek életre vásznakon. Tényleg nem olyan nagy ugrás a lakhatóvá tételre, a terraformálásra készülődni, az elméből a vásznakra költöző képzeletvilág után immár valóságos beavatkozásokat tervezgetve.

A Föld képe tehát nemcsak a határok felismeréséről szól, hanem a határtalanság új dimenzióinak érzékeléséről is. A kép út az új gondolathoz, az új gondolat út a megismeréshez. Collingwooddal szólva: „A gondolat felfedezése egyszersmind a gondolat megértését is jelenti.”

De vajon a mikrokozmosz nem legalább ennyire érdekes? Az eleven sejten belüli folyamatokról készült három dimenziós kép is „az emberi tudat fejlődésének mérföldköve”, új gondolatokat nevelgetvén az Életről magáról. A működés közben lefényképezett agy látványa az Értelem mibenlétéhez nyitogat ajtót. És itt vannak a (világ)hálózatról, illetve annak forgalmát ábrázoló, másfél milliárd összekapcsolt embert egyetlen színes rajzba préselő szimulációk, hogy a Közösségre, a Társas mivoltra is tekinthessünk kicsit másképpen. Ugye hogy eközben még kevésbé jutnak eszünkbe a mókusok?

 

 

 

AZ IDÉZETEK FORRÁSAI

Napoleon Boulevard : Szállj velem! (1986) szövegíró : Erdész Róbert, Cziglán István, Vincze Lilla. József Attila (A Kozmosz éneke, Világ megokolt útálata, Március) Babits Mihály (Téli Barlang III.), Jurij Gagarin.

„Once a photograph of the Earth, taken from the outside, is available ..., a new idea as powerful as any in history will let loose.” Sir Fred Hoyle-t idézi: Peter Russell: The Global Brain, J.P. Tarcher, Los Angeles 1976 V.ö.: „S kereng a bolygó, mint fáradt agy este”. A Collingwood-idézetet l. Szvetelszky Zsuzsanna: Tükrünk, tükrünk... A hálózat képének hatása a társas tudatra www.utikonyv.hu/0-release-2/documentum.php?id=2290.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2009 / 3   »   Földfotó
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911