Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2009 / 3   //    «    22    » 
KELL EGY JÓ SZÓ - egy Gary Snyder-idézethez
Mund Katalin
A Bioszféra 2 korlát(olt)jai
jegyzet 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


 

A Bioszféra 2 program az emberiség izgalmas kalandjának ígérkezett: a földi bioszféra („bioszféra 1”) mesterségesen létrehozott, kicsinyített mása volt: zárt ökológiai rendszer az arizonai sivatagban. A 12 750 négyzetméternyi

– két és fél futballpályányi területű –, 204 000 köbméter térfogatú „kísérleti laboratóriumban” a kutatók hét komplett „biomot” hoztak létre a földiek mintájára: miniatűr óceánt, sivatagot, szavannát, esőerdőt, mocsárvidéket, egy intenzíven művelt agrárterületet, valamint emberi élőhelyet. A zárt térbe mintegy 3800 gondosan válogatott növény- és állatfajt telepítettek.

A nagyszabású kísérlet 1991. szeptember 26-tól 1993. szeptember 26-ig tartott. Célja az volt, hogy „mélyebb” betekintést nyerjünk a Föld „működésébe”, az élővilág bonyolult egyensúlyrendszerébe, és ezzel együtt a tervezők szerették volna tesztelni, hogy tud-e az ember ökológiailag működőképes rendszert létrehozni más bolygókon.

A kísérletben 4 férfi és 4 nő vett részt. A kutatás mellett nekik kellett önfenntartásukról is gondoskodniuk; összes szemetüket és vizüket újrahasznosították, élelmük 80%-át maguk teremtették elő. A két esztendő során rengeteg problémával kellett megküzdeniük. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a kísérletben szokatlanul jó minőségű (nagy szerves anyag tartalmú) talajokkal dolgoztak, amelyeket felhasználás előtt összekevertek és levegőztettek. A talajbaktériumok ezért azonnal megtámadták, és gyorsan bontani kezdték a talajok szerves anyagait. Emiatt a légkör szén-dioxid tartalma növekedett, oxigéntartalma csökkent, a szén-dioxid-koncentráció pedig igen erőteljes napi és évszakos oszcillációkat mutatott. A változás hamarosan az ott lakók életét is veszélyeztette. A nagy szén-dioxid-koncentráció emellett másik reakciót is kiváltott: az építmény egy részét alkotó beton karbonátosodni kezdett (CO2 + CaO " CaCO3), ami némiképp a szén-dioxid- koncentráció növekedése ellen hatott. 1993 januárjára az oxigén-koncentráció 21%-ról 14%-ra csökkent, ezért elkerülhetetlenül oxigén-infúzióra volt szükség. A harmadik évben – minthogy méréseket még ekkor is végeztek az immár lakatlan építményben – a dinitrogénoxid-koncentráció olyan nagyra nőtt, ami a B12-vitamin szintézisének csökkentésével agykárosodást okozhat.

A két év alatt a bentlakóknak meg kellett küzdeniük a növénytermesztés nehézségeivel is. Az egyik fő problémát a napsugárzás csökkent intenzitása okozta. Ezért részben maga az építmény volt a felelős: az üveg- és acélszerkezetű melegház váza önmagában majdnem a felére csökkentette a napsugárzást, ráadásul éppen abban a két évben rendkívül felhős volt az időjárás. Az építmény tetején a vártnál sokkal magasabb volt a hőmérséklet, a fény mennyisége viszont sokkal kevesebb.

A lakók kénytelenek voltak növényeiket maguk beporozni, mert a méhek és egyéb, a beporzásban szerepet játszó rovarok kihaltak. Kertjeik termékenysége a kártevők elszaporodása miatt is erősen csökkent. Bár néhány faj kihalását megjósolták a kísérlet tervezői, ilyen nagyarányú fajkihalásra nem számítottak. A 25 gerinces fajból 19 tűnt el a két év során. Az eredetileg bevitt 300 rovarfaj kétharmada kihalt. Egy ausztrál csótányfaj populációja (egyik a hat bevitt csótányfajból) ugyanakkor robbanásszerű fejlődésnek indult, továbbá a Paratrechina longicornus nevezetű hangyafaj is (ami véletlenül került be) elszaporodott. A kúszónövények és más gyomok mindenfelé agresszíven terjedtek, veszélyeztetve a veteményeskertet és egyéb növényközösségeket. Gyomlálásuk nehézkes volt, és maradéktalanul nem sikerült. A nagy fák törzsei és ágai törékennyé váltak, sok kidőlt. A vizek tápanyagokkal telítődtek, szennyezték a vizes élőhelyeket. A tápanyagokat a vízből úgy távolították el, hogy algaszőnyeggel borított tányérokon vezették át, s az ismétlődő átmosás során feltételezhetően egyre több tápanyag maradt a vízben. Az óceán savas kémhatása erősödött. Az elhasznált vizet gyökérzónás szennyvíztisztítási módszerrel hasznosították újra, így a talajvízből beoldódó sóktól az édesvíz egyre sósabb lett.

A lakók emberfeletti munkája nem engedte, hogy bármely „biom” összeomoljon. Bár sok faj kihalt, az élet virágzott a második év végén is. A kutatók megállapították, hogy több terület, a lápvidék, az óceán és a korallzátony egységes maradt. A banán, az édesburgonya és a mogyoró jól érezte magát a rendszerben, de nem tudott elegendő mennyiségű élelmet biztosítani a bentlakóknak, már csak azért sem, mert a nyolc kutatónak nagyon aktív életmódot kellett folytatni, s így folyamatos éhségről panaszkodtak.

 

*

A Bioszféra 2 program megosztotta a tudományos világot. Voltak, akik izgalmas tudományos projektnek tartották, mások szerint csupán „tudománynak álcázott New Age handabandázás” volt. A Bioszféra 2 tudományos hitelessége ugyanis számos ponton megkérdőjeleződött. Például az Institute for Ecotechnic nevű intézetről, ami a bioszféra projekt több résztvevőjének tudományos képzettségét igazolta, a CBC kanadai hírcsatorna kiderítette, hogy valójában egy művészeti galéria és kávézó Londonban. A projektben résztvevők többsége ráadásul az Institute of Ecotechnic Új Mexikó-beli kirendeltségének alternatív színházában játszott együtt John Allen vezetése alatt, aki egyúttal a projektet is vezette, s köréje a tudományhoz méltatlan (bár a „valódi” tudományos világban sem ismeretlen) személyi kultusz épült. A fő probléma kétségtelenül az volt, hogy a Bioszféra 2 hívei elsősorban nem tudományos vállalkozásként tekintettek munkájukra, hanem mindenféle spirituális, vallási értékkel ruházták fel. Többen vádolták csalással a projektet, mivel a szén-dioxidot elnyelő eszközt titokban csempészték be az építménybe, ráadásul kívülről kellett az oxigént is pótolni, valamint az elektromos áramot sem kizárólag napenergiából nyerték.

A Bioszféra 2 projekt mégis egyfajta emblémává vált az ökológiával foglalkozó szakemberek számára. Többnyire úgy utalnak a kísérletre, mint aminek során bebizonyosodott, hogy mai tudásunk alapján lehetetlen olyan fizikailag zárt rendszert alkotni, amely képes eltartani akár csak 8 embert élelemmel, vízzel és levegővel, mindössze két évig. Bebizonyosodott továbbá, hogy a földi ökoszisztéma olyan összetett rendszer, aminek nem lehet ad hoc kiragadni darabkáit, mivel az élőlények mindegyikére szükség van az ökológiai egyensúly fenntartásához. Tudományos kísérletként, s annak eredményeként hivatkoznak a voltaképpen kétes vállalkozásra. Tényként kezelik az eredményt, amit számtalan alkalmi megoldás, hozzá nem értés rontott el. Egy csapat idealista dilettáns, és a vállalkozást 200 millió dollárral támogató laikus milliomos, Edward Bass projektje modellezni kívánta a Föld működését. Egy tudományosan megalapozottabb, részleteiben megtervezett és kivitelezett kísérlet vélhetőleg más eredményt hoz. A Bioszféra 2 projekt hatalmas anyagi bukás volt. Kétséges, hogy a közeljövőben létrejöhet-e hasonló célú, de színvonalasabb, akár államilag is támogatott kísérlet, ami valóban feltárná a rendszer működésének alapvető sajátosságait. Kevésen múlott.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2009 / 3   »   A Bioszféra 2 korlát(olt)jai
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911