Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2009 / 4   //    «    13    » 
Horgas Judit
Triptichon
jegyzet 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Theodor Oberheitmann a dortmundi főiskola filmklubjával utazott először Magyarországra, a hetvenes évek elején. Itt találkozott későbbi feleségével, akinek szülei Nagycsepelyen építettek hétvégi házat. A könyékbeliekről Oberheitmann először 1975-ben készített fotóriportot, majd húsz év múlva, 1995-ben megismételte ugyanazokkal a beállításokkal, ugyanazokkal az emberekkel. Tíz évvel később, 2005-ben készült el a harmadik sorozat. A három sorozatból rendezett kiállítást 2005-ben Balatonföldváron, 2009 februárjában az AKKU Kulturális és Esélyegyenlőségi Telephelyen lehetett megtekinteni. Nagycsepely, Kötcse és Szólád a Balaton déli partján fekvő községek, de a fotósorozatokon megjelenített változások az ország bármely településén készülhettek volna, mert az élettelen tárgyakat ábrázoló képeken is az ember és az őt sújtó idő jelenik meg – a történelmi, társadalmi jelenségek másodlagosak.

Az 1975-ös kocsmában a falra tűzött felirat még magyaros ételek főzését ajánlja esküvőre és családi összejövetelre, 1995-ben a modern pultot már West cigarettareklám ékíti, tíz évvel később pedig a korábbi tájkép-poszter helyén bekeretezett csendélet látható – de levonhatunk-e ebből bármiféle következtetést? Az esküvőkön talán már a reformkonyha előírásai szerint főznek, és ritkább lehet az alkalom a mulatozásra: a fiatalok sorra eltűnnek a

képekről. Az italboltból ruhaüzlet, majd vegyeskereskedés lesz, a cérnagyárból baromfitelep, és iparcikkek helyett élelmiszert árusít a bolt, de kirakatában a változó reklámfeliratok az állandóságot hangsúlyozzák, hiszen oly mindegy, hogy babakádat és tepsit, Coca-Colát vagy Nestlét vásárol az ember – a lényeg, hogy vásároljon, tehát éljen, ezzel bizonyítva, hogy a múló idő még nem törölte el a nyomát.

A legmegrázóbb képsorokon éppen az eltörölt nyomok, a hiányok világítanak: a lépcsőn kisbabával kuporgó cigányasszony húsz évvel később ősz hajjal és még több ránccal kiskutyát tart a kezében – vajon hol lehet az azóta jócskán felnőtté cseperedett gyerek? A 2005-ben készített képen a lépcső már üres, de ugyanaz a koszlott és elpusztíthatatlan gumilábtörlő borítja, mintha gúnyolódna: lám, tovább bírom nálatok.

A sarokba állított szekrényen először esküvői fénykép látható, virágok között, aztán a virágok alatt ott felejtett apróbb tárgyak és számtalan kisebb-nagyobb gyerek képe sorakozik, jelezve a mindennapokat és az eltelt húsz év eseményeit: születést, óvodai és iskolai ünnepségeket. A harmadik képen üres vázát látunk, mintha egy kéz – talán az egykori gyereké – szemeteszsákba söpörte volna a csiricsáré családi emlékeket, hogy végre rend legyen és tisztaság.

A középkorú asztalosmestert az első fotón két felnőtt fia veszi közre, büszkén mosolyog a fényképészre. A következő képen már csak egy fia maradt, az idősödő ember fanyar arcán az egykori mosoly árnyéka. Tíz évvel később két botra támaszkodva, egyedül áll műhelye ajtajában: már nem visel kötényt, a lábát kényelmes mamuszba bújtatta. Arca, alakja, mint a többi falubelié, mint a magukra hagyott épületek pusztuló falai, az idő martaléka lett. A kisgyerekek, akár az utcaszéli fák, először megnőnek, aztán eltűnnek a faluból, lemaradnak a fényképekről; a fákat is kivágják, bokrokat ültetnek a helyükre: minden kezdődik elölről.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2009 / 4   »   Triptichon
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911