Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2009 / 9   //    «    10    » 
Búth Emília
Mi a hír?
próza
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


A faluban, ahol élek, volt egy Tó. Hír ez? Akit érdekel és eddig nem tudta, hogy vagyok, és falun élek, s hogy a faluban volt egy Tó, annak: igen. A 60-as évek közepén, a „nagy árvíz” idején kiöntött a túlpartra, ezért áttörték a gátat, felszedték a Tó vizét levezető mesterséges (csatornának se mondható) árok deszkahídját, s a Tó pusztulásnak indult. A kiszáradt mederből szemétdomb lett, boldog-boldogtalan oda hordta a piszkát: horpadt lavórt, kidobott tűzhelyt, autógumit. Se a tilalom, se a kilátásba helyezett büntetés nem használt. Eldózerolták hát az egészet, ledöngölték, földréteggel takarták a felhalmozódott mocskot, és a területet beépítették, most itt van a Petőfi tér az üzletsorral.

Hír hátán hír. Ha minden történésről akkor és ott, frissiben „tudósítok”, hírt mondok. Így csak mesélek valamiről. Csak?

Nemrég írtam a helyi lapban pár sort a Tóról. Nem helytörténeti pontossággal, hanem szubjektíven, a „tóparti gyerek” szemével látottakról. Volt, aki felhívott vagy megszólított: írhattam volna még erről meg arról. Igen, ő is így emlékszik. Jé, itt Tó volt, azért öblösödik így az utca vége? Tegnap pedig felkeresett egy idős asszony, aki a Tóról akart beszélni velem, és ezzel kezdte: „Mindig megdobban a szívem, mikor erre járok.”

Arra gondoltam, őt is csupa szép meg jó köti ide, ezért a szívdobogás. Tévedtem. Hetven éve történt, aratásidőben. Ő akkor még az anyja hasában volt, aki a párjával együtt a földeken dolgozott. Édesmama (ahogy szokta) vitte nekik az ebédet s a „hírt”, hogy legyenek nyugodtak, otthon minden rendben. Édesmama nem tudhatta, hogy épp azokban a percekben a rokonra bízott másfél éves Teréz unokája kibotorkált a házból. Lepkét látott vagy a libagágogás csalta az utcára, soha nem derült ki. Nem, nem fulladt bele a Tóba, bizonygatta az asszony nekem. Szívgörcsöt kapott. Az ember, aki a hírt vitte a határba a szülőknek, csak annyit mondott, hogy a kislány beteg. De akkor már nem is élt. B. Sárika elsőáldozós ruháját alakították át neki, levágtak az aljából, az ujjából, abba öltöztették Terézt – „kis angyalnak”, a ravatalra. B. Sárika a nagynéném volt, s évekkel később, a háború idején a mi udvarunkon halt meg 21 évesen egy légitámadás alatt. Nem ismerhettem, hiszen én később születtem, de sokat hallottam róla. Terézről eddig soha. Nagyanyám saját fájdalma elfedte a másokét, a másikét, akivel pedig biztos mélyen együtt érzett, hiszen odaadta (akkor 16 éves) lánya külön alkalomra varratott csipkeruháját, és hagyta, hogy átszabják a halott kisgyerekre. S most itt ez az asszony; meghalt a testvére, nem ismerte, de – ahogy mondja – soha, egy percre nem tudja elfelejteni. Mi a hír ebből? „A 18 hónapos falusi kislány, K.Teréz a nagyszülők háza előtti tóban lelte halálát.”

Megtudtam valamit a Tó múltjából, amit eddig nem tudtam. Látom a házunk előtti régen volt nagy víz mindkét arcát: a lócsutakolós, libaúszkáltató, ólajtón gyerekeket tutajoztató vidám Tavat – s mellette a másikat, a mélyvizűt, a „gonoszt”? Mondható ez? Bővült egy „elemmel” az adattáram, tehát mégis hír a hajdani tragédia? Úgy érint, mintha ma, vagy legfeljebb tegnap történt volna. A hírnek kora van, s értékét veszti, ahogy „múlik fölötte az idő”... általában. De mi a hír értéke? A rosszul tálalt hír: bűzlik. A szervírozott, manipulált hír hazug. Az a hír, amit a média csinálna ebből?

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2009 / 9   »   Mi a hír?
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911