Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2009 / 9   //    «    12    » 
Mesterházi Márton
Szakma és manipuláció
próza
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Hallom a híreket... és arra gondolok, hogy csináltam is: Tom Stoppard M. mint madár többek között (M. is for Moon among other things) című hangjátékához. Kikértem a sajtóarchívumból a Marilyn Monroe halála napján megjelent Esti Hírlapot, kinéztem belőle egy rövid hírperiódusra való témát, és megírtam a szövegeket. (A házaspár unalmas beszélgetésének háttereként hangzottak el úgy, hogy Monroe halálhírére a Férj fölfigyeljen.)

A hírszerkesztés szakma.

Kellő szorgalommal és szerénységgel meg lehet tanulni. A mondatok legyenek tartalmasak, de ne többszörösen összetettek, s a végükön jól le lehessen tenni a pontot. A szereplők legyenek egyértelműen azonosíthatók, az események világosan követhetők. Egy hír ne legyen hosszabb négy mondatnál, és háromnál több nevet ne szerepeltessen.

A hírszerkesztő nyelvtanilag pontosan, stilisztikailag helyesen használja a magyar nyelvet. (Méltóztassanak ne anatémát kiáltani.) Alany és állítmány, egyes és többes szám passzoljon. Ne álljon határozó jelző helyett

(„X. Londonban kifejezte együttérzését a szenvedőkkel Boszniában”). A szórend legyen értelmes („A szombati lengyelek elleni mérkőzés fontossága”). Műfordítói kurzusomon, anno, jól megszerkesztett hírekkel rostáltam a jelentkező harmadéves angolosokat.

A hírszerkesztés manipulációs eszköz.

A hír – a lap, illetve a (rádiós/televíziós) műsor szerkezetében – objektív műfaj. A kommentár per definitionem pártos, hiszen ellentmondásos ügyben foglal állást. A riport eleve gyanút ébreszt, amióta a technikusok a légy tökéről le tudják vágni a szőrt. A vita gyakran alkalom az anyázásra.

Bezzeg a hír! A hírt a lap szerkezetileg-nyomdailag elkülöníti, illetve a mindenünnen számkivetett bemondó olvassa fel nyugodtan, komolyan, hitelesen. Az események, a szereplők valóságosak (sőt, valósak). Bizony.

Vegyünk is mindjárt egy példát: felnőtt ember gyermekintézménybe bombát dob. Ki az alany? Hős, harcos, elkövető, merénylő, gyilkos. Mi az állítmány? Sikeres akciót hajt végre, merényletet követ el, ártatlanokat gyilkol halomra. S a határozó? Az ellenség féltve őrzött objektuma, gyermek-intézmény, bölcsőde. Mi is történt tehát?

Pontosabban: történt-e. Ha nincs róla hír, nem történt. Ha nem idézik a politikus mondatát, nem mondta. De ha van is hír! Negyedóránként-félóránként elszajkózva semmivé kopik. Ráadásul Amerikában, a tömeg-manipuláció őshazájában (gondoljunk a reklámra) évtizede szakképzési tananyag, hányadik helyen, milyen szomszédságban mekkorát szól egy hír: a skála száz százaléktól húszig terjed.

Mindennek ellenére és dacára: hallgatok híreket. Csak éppen kezem ügyében tartok – mit sem adva a képzavarra – egy csipetnyi sót.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2009 / 9   »   Szakma és manipuláció
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911