Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2009 / 10   //    «    8    » 
Jámborné Balog Tünde
Szindbád papnak áll
novella
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Midőn Szindbád – megutálván a világ hívságait és a nők csalfaságát – papnak állt, azt gondolta, hogy most végre eléri a test békéjét és a lélek nyugalmát, amire mindig is vágyott. Csöndes, falusi plébániára áhítozott, ahol hűvös, árnyékos szobák mélyén viaszszag honol, sötét bútorok őrzik hajdani püspöki látogatások emlékét, s ősszel egér motoz a falakat befutó vadszőlő ágainak szövevényében. Az idő múlását a vén diófáról hulló levelek koppanása jelzi, és ha a sarokban álló ingaóra elüti a kilencet, a megtért hajós leteszi megholt elődeitől maradt, kopott breviáriumát Virág Benedek költeményeinek díszkiadása mellé egy hatszögletű asztalkára, melynek ébenfa lapján ivorral berakott elefántok járnak körbe-körbe, másfélszáz éve nem tartva pihenőt, és álomra hajtja fejét levendulaillatú párnái között.

Szindbád olyan keskeny ágyat képzelt magának, mint a fiatal lányoké; keményített, ropogós lenvászon huzat feszül dunyhán és vánkoson, nyugodtan alszik benne, nem forgolódik, nem hányja-veti magát, mint egykor, amikor mindennap más nő miatt szenvedett, s ha nagyritkán mégis álmodik, álmában nem a régi asszonyokat látja, csupán étkekkel megrakott asztalokat. Az álom ilyenkor nagy fazék töltött káposztát fest elé az éjszaka fekete kárpitjára; pirosra sült malacot – szájában sápadt, zöldessárga citrom, mint hajdani pezsgős, szilveszteri vacsorákon –; pácolt és spékelt nyúlgerincet vadasan, zsemlegombóccal; kemencében sült fácánt s hozzá borban párolt vöröskáposztát; hosszúkás tálra fektetett, felpördült orrú kecsegéket; gömbölyű hátsó sonkák rózsás húsát és rezgő kövérjét, köré félbevágott keménytojásokat, ecetes tormát egy kicsorbult porcelánbögrében, mert csak ezzel a csuporral kerek a világ; kocsonyás tálat, mélyén hosszában és keresztben is eldarabolt, puhára főtt disznókörmöt, gyenge pofahúst, tokaszalonna darabkákat, fülét-farkát, bőrös csülökhúst, szeletke májat, de mindezt csupán sejteni lehet az áttetszővé dermedt lében, melynek tetejére még kihűlés előtt piros paprikát hintettek gondos kezek; és mielőtt a kakasok kukorékolni kezdenek, hogy régi árulásaira emlékeztessék Szindbádot, egy hosszúkás tepsit is odarögtönöz gyöngyszürke rizses és bíborlila véres hurkákkal, köréjük pirosló vékonykolbászok tekergőznek, meg egy tányér pacalt, csípősen, köménymaggal! – mert a hajóst már csak a gyomor örömei kísértik meg néhanap – s ha egy régi barát szemére vetné falánkságát, szelíden azt válaszolná: a torkosság, barátom, még mindig a legkisebb vétek a főbűnök között, és egy jó húsleves kedvére valóbb az Úristennek, mint egy fancsali imádság.

Szindbád tehát lefekszik, kezét összekulcsolja a mellén, így lesz majd nemsokára a koporsóban is, és hallgatja az éjszaka neszeit, a hazajáró lelkek üzenetét. Hol szú perceg, hol padló reccsen, fémes pengés hallik az ingaóra felől, és a kéményben huhogva sír a viharos északi szél.

Hasogat a térdem. Túl sokat térdepeltem bűnös asszonyok ablaka alatt, sóhajt fel bűnbánóan Szindbád, ám az is lehet, hóesés készül, holnapra megjön a tél. Ez az utolsóelőtti gondolata elalvás előtt, az utolsót már félálomban csípi el: Reggel szólok a harangozónak. András napján leöljük a hízót, akár a régiek.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2009 / 10   »   Szindbád papnak áll
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911