Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2008 / 5   //    «    22  
BELSŐ RUHATÁR
Mund Katalin
Szilveszter áldozata
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 - Hová megy, papa? - kérdezte R. a baleseti sebészet négyágyas kórtermében a szomszéd ágyról épp leszállni készülő, combcsonttörést szenvedett idősebb betegtől.

- A Gyöngyit kell megetetni - válaszolta a kérdezett, és már indult is az ólhoz, hogy enni adjon a kecskének. 

Az ötvenéves, munkanélküli R., noha maga is begipszelt lábbal feküdt, felugrott és elkapta az öreget.

 

A tévéhíradó stábja a január eleji uborkaszezon idején keresett anyagot. Lehetne valami egészségügyi? hálás téma, a reform idején kivált. A szilveszteri balesetekről talán? Megkérték a kórház traumatológus főorvosát, ugyan javasoljon már alkalmas interjúalanyt. De a választék meglehetősen szűkös volt. Szilveszter éjszakáján mindössze öt embert juttatott balsorsa az intézménybe: egyikük idős combcsonttöréses beteg, kálváriája már az óév utolsó délelőttjén elkezdődött, mikor a körzeti kórház helyhiány miatt továbbküldte, hogy aztán három kórházat is megjárva végül a fővárosban lássák el nyílt törését, s mert rendszeresen ivott, a fájdalomcsillapító és nyugtatóinjekció hatására tudatzavaros állapotba került. A második egy majdnem megfagyott hajléktalan. A harmadik egy rablás közben elfogott férfi, akinek a kommandós akció során eltört a vállcsontja és a karja. A kórházba szállító fiatal rendőr jó félórán át tehetetlenkedett az ágyánál, hogyan is tudná megbilincselni a begipszelt bűnözőt. Még a feljebbjárójával is konzultált mobilon, végül a tettes, elunván az egészet, maga adott neki szaktanácsot. A negyedik egy késsel összeszurkált fiatalember, aki a kocsmai verekedésben néhány fogát is elvesztette és csúf monoklit szerzett a szeme alá. A főorvos végül is az ötödiket, a legalkalmasabbat javasolta.

R. története egyszerű és tipikus: részegen botorkált hazafelé a magányosan átivott szilveszteri éjszakán, a villamosmegállóban rosszul lépett le a járdaszegélyről az úttestre, és bokája több helyen eltört. A mentők szállították be Újév napján, kora hajnalban. A röntgen szerint a sérülés komoly, a betegnek hetekig feküdnie kell. Az interjú simán ment, a begipszelt bokájú részletesen elmesélte balesete körülményeit, és készségesen beszámolt kórházi tapasztalatairól.

Az adást követő napon R. hosszú idő után újra fontosnak érezte magát. Tudta, hogy a főorvos választotta ki. Nem kis felelősség ez: nyilatkozata alapján ítélik meg a kórházat. Joggal lehet büszke. 

       - Mi lesz a kecskével? Meg kell etetnem - nyögött a combcsonttöréses, és már lendítette is begipszelt lábát.

        - Ne aggódjon, papa, én már megetettem - vetette oda R., nem feledve, hogy az imént, amikor elkapta a leesni készülő öreget, mekkora fájdalmat okozott magának, alig bírt visszakászálódni fekhelyére. Talán így nyugton marad a másik, ő pedig merenghet tovább. 

Mi volna, ha levelet írna az egészségügyi miniszternek, esetleg magának a miniszterelnöknek, és némi ellenszolgáltatás fejében felajánlaná szolgálatait a reform ügyében? Amolyan egészségügyi statisztaként szívesen befekszik bármelyik kórház bármelyik osztályára, és bármelyik híradós stábnak elmondja kórházi élményeit. Lehetetlen, hogy ne akarnának egy kis propagandát! Ő meg egy halom pénzt keres és az egész ország megismeri. Lám, az anyja is hogy örült a szereplésének. Kíméletből ugyan el akarta titkolni balesetét, ahogyan félresiklott életének többi részletét is, de az interjú után rátalált - "Kisfiam, régen láttalak ilyen jó színben, mint most a tévében!"

Igaz, az interjúból csupán egy mondat maradt, de felirat is szerepelt: "Szilveszter áldozatai". R. nyomban elhatározta, hogy többé nem iszik. Új életet kezd, olyat, ami méltó hozzá. A felesége is visszafogadja, eztán minden, minden más lesz. Micsoda szerencsés fickó! 

A combcsonttöréses öreg azonban nem nyugodott.

         - Hová megy már megint? 

         - Meg kell etetnem a Gyöngyit.

        - Mondom, hogy már megetettem, egy félórája sincs. Vizet is adtam neki. 

        - Szegény kecske.

        - Mi van a kecskéjével?

         - Meg kell etetnem.

         - Értse meg, nem éhes az a kecske.

         - Az egyetlen jószágom.

         - Tudja mit? Adok magának egy lovat, hogy ne legyen egyedül a kecske. 

         - Lovat?

         - Már be is kötöttem az istállóba.

         - Tényleg enyém az a ló?

         - Hát persze.

        És akkor a baleseti sebészet négyágyas kórtermében elégedettség töltötte el a betegeket, hosszú percekre a kivételesen szerencsés emberek boldog csöndjébe merültek.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2008 / 5   »   Szilveszter áldozata
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911