Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2009 / 11   //    «    17    » 
LABIRINTOLÓGIAI SZAKVÉLEMÉNYEK
Handi Péter
Társasutazás a labirintusban
esszé
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Gyermekkorom nyarait nénéim csillaghegyi kis parasztház-nyaralójában töltöttem, ahol kútból jött a víz, azaz nem jött, mert pumpálni kellett. A kút betonkáváját vaslap fedte, ha ezt elmozdítva lenéztem a mélységes mélybe, fekete-fehér csillámok szikráztak fel, mintha mesebeli koboldok ficánkolnának a kevéske légáram-keltette csobbanásokon. A friss kútvíz így több volt, mint akármely csapból ömlő. A tisztaság rejtett és persze képzelt ízeivel gyarapodott.
Eztán körülbelül hatvan évre, az elmúlt hetekben éreztem hasonló ízeket
Jámborné Balog Tünde novelláskönyve olvasásakor. Az Utazások a labirintusban számomra ilyen kút, a magyar nyelv – a régi nyelv – csobog benne, s ezt én – külföldön élő – különösen érzékenyen kutatom, miután Mikszáth és Móricz elengedték kezemet, és magamba fogadott útravalójukkal átevickéltem a Föld másik oldalára.
Lehetséges, hogy az új rátalálás miatt Balog Tünde novelláit nem is annyira értelmemmel, mint inkább érzékeimmel élveztem. A tehetséges olvasó – annak tartom magamat – néha valamifajta kegyelemben részesül, és a könyv, mint egy zenedarab, szinte átremeg az emberen – már arra sem figyel igazán, miről szól, mert az áradás egyszerűen elsodorja az értelem partjairól. Tovább sodorja. Társasutazásom Balog Tünde labirintusában mindenekelőtt a nyelvének élménye, mégpedig megtetézve egy másik nyelvvel, a székelyföldi ősök, rokonok Alföldre menekített szóhasználatával. Ez a nyelv a nyelvben újabb gyönyörűség. Néhol visszakanyarodást-utalást hallottam régen elhagyott szavakhoz, például tolvaj helyett: lopó – milyen egyszerű és érthető így.
Köszönöm, kedves Tünde, ezt a társastúrát az emlékezet vonuló felhőivel bélelt labirintusodban. Könyveden át közeledben vagyok a távolban is – ennek a távolságnak ama előnyével, hogy nem legyinthetsz pofon, amiért most ismeretlenül tegeztelek...

 

Jámborné Balog Tünde: Utazások a labirintusban

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2009 / 11   »   Társasutazás a labirintusban
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911