Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2011 / 1   //    «    22    » 
BELSŐ RUHATÁR
Horgas Béla
Talán a blogon
próza
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Valaha, még a múlt század nyolcadik évtizedének nyolcadik esztendejében, újságírói ténykedéseim rögös útján egyik napról a másikra meghökkentő élménybe botlottam: a Magyar Hírlap szombati számában minden változtatás nélkül megjelent csütörtökön leadott publicisztikám. A következő héten ugyanígy – s aztán (vagy két évig) szinte rendszeresen.
Visszapillantva szerves héjként látom ragyogni ma is szombati kora reggeleim színpadias szertartását: ébredés után fürdőköpenyt kanyarítva pizsamámra, első emeleti lakásunkból lesiettem a kapu melletti levelesládákhoz, s mert nekünk nem járt az újság, az alattunk lakóét kurkásztam ki a bádogdobozból kenyérvágó késsel; gyorsan átfutottam a cikket, és a lapot szépen összehajtva, elégedetten visszadugtam a helyére. Helyénvalónak tudtam az egészet – az illegális olvasást is.


2010. október 17. óta működik folyóiratunk blogja Liget Műhely – szellemi üzem néven,  s mikor azzal kezdem napomat, hogy megnézem-elolvasom a kép és szöveg társításával szerkesztett közleményt, föl-földereng bennem a háromévtizedes történet, s az akkorihoz hasonló jó érzés áramlik rajtam át, mintha az egészen más helyzetben is ugyanaz
volna. De nem! Vagy mégis? Akkor, két évvel a Liget betiltása-zúzása után, egyenesen mámorítóan hatott, hogy a napilapban megírhatom, amit érzek és gondolok. Az aktuális tematikákat persze nemcsak stilárisan, képzettársításaimban kapcsoltam az irodalomhoz, a publicisztikát írói alkotásként műveltem; elsősorban nem a hatás érdekelt, hanem a megformálás, nem a politika mozgásaira, a pártokra figyeltem, hanem saját reményeimre és szorongásaimra, hogy mi lesz, merre megy a közös történet – bele akartam szólni („pártatlanul” is), részt akartam venni közvetlenül a társadalom működésének alakításában. Ma kétes vigyorgással nézem Vakegér című kötetem cikkeit, és kissé elnézően értékelem a keserű vagy ironikus kritikákon is áthangzó bizakodást, hogy talán mégsem a széttartó erők lesznek meghatározóak (nem kerül sor – egyik szövegemet idézve – a mestergerenda szétfűrészelésére), s publicisztikátori írásaimnak elvileg lehet valamilyen védő, megelőző, befolyásoló, netán jobbító értelme. Ez az illúzió mára  maradéktalanul kiveszett belőlem, és vakegeres műveimet olvasva rémülten látom, hogy jóslatoknak is beillenének, jaj – de akkor mi ez a bloghoz kapcsolódó új vagy régi jó érzés?

 

Talán


nem is a blog az elsődleges, vagy csak annyiban, hogy a szigetként létező Liget elemi életerejének új medret ad, sőt, egyenesen provokálja: képes-e a technika kínálta lehetőséget a maga módján működtetni?


Talán


a blog ürügyén a Ligethez kötődés új hullámáról, egész írói-költői-szerkesztői ténykedésem szemléletének és értékelésének változásáról van szó, a „minek írok” legújabb öngyötréséről, amelyre a blog nem ad megoldást, de a megfogalmazással, már a kérdéssel is kapaszkodót nyújt, folytatást kínál.


Talán


valamiféle nosztalgikus „mégis” fűt, a sajtószabadság értékének újbóli fölfedezése, ami most eufóriát nem okoz, de súlyát érzékelteti és elemi voltára figyelmeztet: ha három évtizede a hiánya miatt fölértékelődött, most a féktelen áradásban, a mondvacsináltság zagyva évadán el ne tűnjön értelme, hogy a világ (a valóság, az ember – tehát az általánosságok, az irány és az arány) konkrétan megragadható, kifejezhető, formába állítható.


Talán


a játéktér bővülése hat rám, hogy  az irodalom összekapcsoló mutatványa a blogon látványosan, napról napra érvényesül, és a sokféleségben megmutatkozó egység régi rögeszméje, meg a személyes részvétel, a „benne vagyok” felelőssége és a valahova tartozás vigasza is tapasztalható. Talán.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2011 / 1   »   Talán a blogon
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911