Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2011 / 3   //    «    9    » 
VIGYÉL ÁT, RÉVÉSZEM
Búth Emília
Krízis
próza
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Ülünk barátaink s fáink közt, nevetünk,
– vidám vita folyik –
s egyszer csak ringani kezd velünk, (csak velünk!)
visszafelé a ladik.

(Illyés Gyula)


A százráncú, töpörödött öregasszony jut eszembe, aki rőzsét gyűjt az erdőn, s közben így sóhajtozik: ó, miért is nem jön már a halál! A Halál, fekete csuklyás, zörgő bordájú csontváz, meg-megvillanó kaszával a kezében, ott terem: hívtál öreganyám? Mire az anyó: jaj, fiacskám, felsegítenéd ezt a kis rőzsét a hátamra?
Életünk során legalább kétszer megfordul fejünkben a gondolat. A csúcson, mikor annyira szép és olyan jó, hogy itt (ott) akár vége is lehet(ne) a történetnek. Legyen! Vagy a mélyponton, mikor végképp kilátástalan... mikor nincs tovább. Azután mégis van! A gyönyörből legalábbis repetázhatunk, a télre meg tavasz jön, ez a rend, vagy törvény, vagy mi...
Félreértettél. Félreérthető voltam? Azt kiabáltam volna, hogy vigyél át? Most evezel. Csobban, merül a lapát. Billen, kotyog a ladik. Alattunk víz, fölöttünk ég. Szívesebben ülnék, lábamat a vízbe lógázva, a csónak orrán, a csónak peremén, hogy hátrakiálthassam majd neked: föld, föld, föld! Háttal a menetiránynak, térdemet átkulcsolva kucorgok, csukott szemmel, szemközt ve­led. Evezel. Ismerős mozdulatok. Ismerős arc, ismerős szemek. Ha most valaki lát minket...
Huszonévesek voltunk, emlékszel? Először jártunk ott. Egyszerre érkeztünk, lesegítetted a kabátom, s az asztalnál is egymás mellé sodródtunk. „A fér­­jed?”, kérdezte valaki a társaságból. „Bolond vagy? Nem látod, hogy ikrek?”, szólt oda egy másik. Nevettünk. Három évvel vagy, voltál akkor idősebb nálam.
Most csobban, merül a lapát. Billen, kotyog a csónak. Evezel. Kinyitom a szemem. Nem látok semmit. Megpróbálok gondolkodni. Nem megy. Közvetlenül a fejem, a fülem mellett hörög, zihál, fújtat, kattog valami. Felveszem, követem az ütemet. Lélegzik. Emelkedik, süllyed a mellkasom. Lélegzem.
Az orromban csövek. „Nem megmondtam, hogy gyerekméretet...” – üvölt (üvöltött fölöttem, bennem) valaki. Éles fájdalom az orromban. Végighasít. Mintha átszakítana, mintha átszakított volna bent, a tüdőmben valamit. Fáj. Becsukom a szemem.
Ez már az odaát? Nézem. Fekszem. Hosszú hajam tincsekbe fogva, sugarasan a fejem körül, apró cölöpökkel leszögezve, fejem a földhöz rögzítve. Karom, lábam nincs lekötözve, de nem tudom mozdítani. Kisujjnyi emberek lótnak-futnak, sürögnek körülöttem, mászkálnak rajtam. Most az egyik füttyent, s átdob a mellkasom fölött egy neki derékvastagságú, sodrott kötelet. A kötél végén vasmacskaszerű rozsdás horog, két bordám között belefúródik a bőrömbe. Kiszakad, égő csíkot húz, végül mégis belém akad, rándul, rögzül.
Közvetlenül a fejem, a fülem mellett hörög, zihál, fújtat, kattog valami. Fel­vettem, követem az ütemet. Ritmusára emelkedik, süllyed a mellkasom. Lélegzem.
Evezel. Csobban, merül a lapát. Billen, kotyog a ladik. Azután mindent elnyel a köd. 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2011 / 3   »   Krízis
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911