Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2011 / 10   //    «    10    » 
DUNA
Lugosi Lou
Vízi végvár
novella
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Azt hiszem, akkoriban itt laktunk. Vagyis ide menekültünk, a Dunához. A Duna védelme alatt álltunk, a fivérem meg én. Menlevelet is írtunk egymásnak, ez volt a „dunai pápai menlevél”. Elvették a lakásunkat, mi azonban gyerekfejjel örültünk, hogy beköltözhettünk ebbe a hajóba.


De úgy emlékszem, közelebb volt a vízhez. Belelógott. A hullámok az oldalát csapkodták. Még most is hallom, ha a Dunáról álmodom.


Valaha utasszállító volt – nem, inkább teherszállító. Mit számít, hogy már előttünk is vitt embereket – vagyis szenet, követ, zsákokat, fahasábokat – nem tudom, akármit! Akkor is a mi házunk volt, kizárólag a miénk! Csak sajnáltuk, hogy nincs kéménye. Kéménnyel gőzhajónak is képzelhettük volna. Bárminek, ha a füstkieresztőjét le nem kapja a szél.
Néha úgy feküdt a parton, féloldalasan, mint egy beteg bálna. Simogattuk a rozsdától pikkelyes bőrét. Nem gondoltuk, hogy roncs. Egy hajó fele vagy negyede talán. De azért tökéletes. Nyolc nagy ajtajával igazi vár. Nappal pokrócokkal takartuk a nyílásokat, hogy észre ne vegyenek bennünket, de éjjel beengedtük a csillagokat. Később a halottakat is. Átköltöztek hozzánk, a hajóra. Mindnyájan együtt voltunk. Tudtuk, hogy nem lehet bántódásunk, hiszen a Duna az Élet Vize. Fürödtünk benne, pedig a törött táblán olvashattuk, hogy fürödni tilos. Csakhogy vannak dolgok, amiket nem lehet megtiltani.
Imádtuk a Dunát. Nekünk beszélhettek a Balatonról! Egyszer megnéztük, de elhúztuk a szánkat. Láttuk, hogy nem folyik semerre! Víz ugyan, de nem tart sehová. Nem indul el, nem ér oda! Mi mindig a Dunára szavaztunk. Amikor már nem éltünk a hajón, akkor is. Tudtuk, hogy a Fekete-tengerbe siet. Határozott célja volt, gyönyörű, hatalmas célja. Vasárnaponként korán keltünk, és a zsúfolt HÉV forró, napsütötte mezőre vitt. Ezen a mezőn úgy gyalogoltunk át, ahogy a Purgatóriumon a lelkek: a Nap volt a tisztítótüzünk, a Duna-part látványa a Paradicsom. Aztán a sodrás vitte a csónakunkat. Persze eveztünk. Teljes erőből, de csak a Lupa-szigetig jutottunk. Mindig csak odáig. Mindegy, hiszen úgyis vissza kellett adnunk a kölcsön kielbootot.


Később olvastam, hogy egy francia lap szinte felháborodottan tudósított a vízbe ugrott lány haláláról: „Ez a Duna nevezetű folyó, Donau vagy Danube, rettenetesen hosszú. Nyolc vagy tíz országon is átrohan, és még a Szajnánál is szélesebb.”


Nem tudtuk, hol van a hajónk. Hol kereshetnénk. Gondoltam, levelet küldök FH-nak, mert az ő monogramjára emlékeztem. Mindig rettenetesen féltünk tőle. Azt képzeltük, fekete szakálla van, s egy napon visszaveszi a járművét – mégiscsak az övé –; egyetlen mozdulattal beindítja és eltűnik vele a nádasok mögött. „Kedves Uram, F. H.” – írtam volna remegő kézzel, aztán megtudtam, hogy FH. nem is él. A „monogram” Folyami Hajózást jelent. Nem számít, úgysem neki, hanem a MAHART-nak kell elküldeni a levelet. MAHART-ból meg, szerencsére, 2002-óta négyféle is van. Mind a négynek írok. Az egyikhez talán eljut. Mindenesetre mellékelem ezt az írást is. Útbaigazításként.

Fotó: Kömöz Gergely: Pilismarót melletti hajótemető a Dunán

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2011 / 10   »   Vízi végvár
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911