Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2011 / 10   //    «    17    » 
DUNA
Török András
Simplicissimus egy fénykép fölött mereng
jegyzet
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 „ A volt és a lehetett volna közti különbség leheletvékony” – mondta Complicatus, mikor egyszer megint arról vitatkoztak, vajon miért nem az 1903-ban elkészült eredeti Erzsébet-híd épült újjá. Simplicissimus akkor még nem merte elismerni, hogy valaha nagyon tetszett neki az új híd.


Kétszáz méterre innen koptatta az iskola padjait, éppen csak nem látott ide a zenei általános harmadik emeleti sarokterméből. Nemhiába szorított az építőkért, minden sikerült nekik, határidőre elkészült a nagy mű. A csepegő esőben a csinosnak mondott, gömbölyded zongoratanárnője azzal fogadta: gyere, menjünk el megnézni az új hidat. Esernyő csak a tanárnőnél volt, de amúgy is csak minden második ember nyitotta ki. Nagyon büszke volt a hídra: úgy érezte, ezzel a finom, jó szagú asszonnyal együtt éli át, amit a híd pesti oldalán táblára véstek: „szocializmust építő népünk alkotó erejét” hirdeti a híd.


Amikor néhány év múlva megpillantotta fényképen a hidat, már egyáltalán nem értette, miért nem a régi hidat építették újjá. Akinek volt szeme, láthatta, mennyivel szebb volt. És egyáltalán nem emlékeztetett azokra a félelmetes roncsokra, amelyeket annyiszor nézegetett.


Simplicissimus azt tanulta fotóházbeli kollégáitól, hogy az a jó fénykép, amelyik láttán az ember nem kíváncsi arra, mi van a kereten túl. Akkor ez nem túl jó kép. És nem is túl őszinte fajta. A hajó és a félkész híd édeskés ellentétével próbál ámulatba ejteni. A pesti pilon tetejéről készült, így nem képes megmutatni, hogy az egyetlen hídelem milyen öldöklő magasságban függ. Az építést vezető mérnökökön kívül senki emberfia nem hitte el, hogy az egyre sokasodó elemek súlya egyre lejjebb húzza a majdani útpályát – és végül minden a tervek szerint alakul.


Látszanak az építők – az persze nem, hogy osztrákok, a korabeli lapok ezt mind megírták, szemlátomást nem szégyellték. Nem akarták ezt a kiemelten fontos ügyet a magyar ipar átlagos színvonalával kockáztatni…


Ma már – sokakkal együtt – megint tetszik a híd, és régen felismertem, hogy az eredeti szép Erzsébet keskeny volt, s ha olyan szélesre akarták volna újjáépíteni, mint a mai, de a régi arányokkal, akkor olyan magasra kellett volna építeni, hogy arra Dárius minden kincse sem elég… Talán ez volt a fő ok, mert egyébként a tervezők biztosan szerették a nagy elődöt, hisz pontosan követték az ívét. Vagyis ebben az esetben a volt és a lehetett volna közt hatalmas rés tátongott.


Mint ahogy ez sokszor megesik a mi városunkban, Budapesten.Fotó: Bara István: Dunai gőzös az épülő Erzsébet hídnál (1964)

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2011 / 10   »   Simplicissimus egy fénykép fölött mereng
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911