Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2012 / 2   //    «    13    » 
Ács József
Ami kiszivárog, és ami nem
novella
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Tisztelt Bíróság! A Duna kiszélesítésének tervét emlékezetem szerint a kormányszóvivő tárta először a nyilvánosság elé mint tovább nem halogatható óriásberuházást. A Wesselényi Miklós-projekt, mondta papírjaiból feltekintve (sose felejtem el azt az arcot!), uniós források felhasználásával, a 21. század szelleméhez méltóan készül el. Elhangzott, hogy a kiszélesítéssel egy időben a Parlament épülete körül kisebb szigetet alakítanak ki, ahová a képviselőket és alkalmazottakat külön kompjárat szállítja a megerősített Batthyány térről. A sajtó egyik fele látványterveket közölt, a másik vadul támadta a koncepciót: a miniszterelnök hataloméhségének és megalomániájának újabb bizonyítékát látták benne, mely ugyanakkor kétségbevonhatatlanul jelzi a kormányfő elszigetelődését is.


Mi, akik a dokumentációt készítettük, pontosan tudtuk, hogy mindez csak színjáték. A Duna kiszélesítésének terve nem fog megvalósulni, éspedig azért, mert nem lesz rá idő. A légkör áramlási rendszerében bekövetkezett változások miatt ugyanis átrendeződtek a jellemző ciklonpályák, tovább növekedett az anticiklonok stabilitása. Az állandósuló leszálló légáramlás az alatta fekvő vidéken pusztító aszályt, a tőle nyugatra húzódó területeken ellenben, az ott megrekedő ciklonok miatt, szűnni nem akaró esőket okoz. A folyamatnak emberi erővel gátat szabni lehetetlenség. Számítani lehetett rá, hogy valamikor tavasszal, amikor a hegyekben is mindenütt olvad a hó, Közép-Kelet-Európát eléri egy hosszan tartó, legalább negyvennapos esőzés. Akkor a folyók kilépnek medrükből, s a lezúduló víz okozta heves erózió maradandó változásokat idéz elő a tájban.


Maradandó változásokat.


Minderről a köztisztviselői titoktartás jegyében természetesen nem beszélhettünk. Nem lehetett célunk értelmetlen pánik előidézése. Hiszen a jelenség bekövetkeztének pontos időpontját senki sem tudta. A polgári védelemmel hónapokra kitelepíttetni a főváros lakosságát úgy, hogy esetleg akkor épp semmi sem történik – ezt a közfelháborodásba torkolló botrányt senki sem merte vállalni.


Születtek viszont törvények. A lifelong learning jegyében elrendelték, hogy a népesség – a magasabban fekvő területek lakóinak kivételével – végezzen el egy alapfokú vízi jártassági tanfolyamot, s haladéktalanul meg kell kezdeni az ehhez szükséges intézményrendszer kialakítását. A bulvárlapok megteltek evezőt ragadó hírességek fényképeivel – hátha divat lesz ebből is, mint a kerékpározásból.


Mi, akik sejtettük a küszöbön álló katasztrófa arányait, keserűen mosolyogtunk az ilyesmin – és azon is, hogy aki a politikusok közül felfogta, miről van szó, onnantól egy szóval sem mert eltérni a hivatalos állásponttól. Épp mert tudta, hogy a Wesselényi-terv legfeljebb a közelgő tragédia helyszíne elé szemérmességből kifeszített lepedő – látszatintézkedés, melynek egyetlen célja önmaguk és a közvélemény megnyugtatása.


A közhangulat változásait és az interneten futótűzként terjedő feltételezéseket a kollégáim aggodalommal szemlélték. Én nem. Nyugodt voltam. Tudtam, hogy a pánikra hajlamos emberek úgy adják tovább a helyesen kikövetkeztetett részleteket – különféle rémhírek társaságában –, ami az egész témát nevetségessé teszi és a lidérces képzelgések körébe utalja. Majd mindent megírtak ugyan a közelgő özönvízről, de éppúgy olvashattunk a küszöbön álló aszályról is, melynek következtében a tűző nap heve alatt száraz lábbal kelhetünk majd át a Duna medrében Pestről Budára. Gúnyos hangvételű blogok taglalták, hogy egyesek mennyire szeretnek saját képzeletük alkotásaitól borzongani, s ezzel mások előtt érdekes színben feltűnni. S ez csakugyan így van.


Összességében tehát nyugodtan mondhatjuk, semmi sem történt.


Azon a télen egy szem hó nem hullott, tavasszal viszont beköszöntött a negyvennapos esőzés. Mindannyian emlékeznek rá, hogyan mosta alá az elképesztő áradat a pesti oldal házait, hogyan vájt mindenütt hatalmas gödröket, hogyan dőlt meg s roppant össze a Parlament. Nekem mégis az okozta a legnagyobb meglepetést, hogy a patakzó vízben kapkodva kitelepített, lucskosra ázott, meggyötört emberek milyen apátiával figyelték, ahogy jóformán mindenük megsemmisül – mintha, felkészületlenségük ellenére, a tág értelemben vett infrastruktúra teljes pusztulására, mely egész életüket, mondhatni, új mederbe terelte, már számítottak volna. Mintha lelki szemeik előtt már hajdanidőben ott lebegett volna a kép, az a nemrég előkerült és híressé vált kollázs, melyet a maga korában aligha tartottak többnek üres szellemeskedésnél, s mely a félig elöntött fővárost mutatta a Citadelláról nézvést.


Átalakult a táj, még annál is jobban, mint amire számítottunk – pontosan tudom, hogy emberi életekkel fizettünk érte. Most már senkinek nem kell a jövő miatt borzongania, tisztelt Bíróság, hiszen jelenné vált: itt hullámzik előttünk, amit elképzelni sem tudtunk, s aminek, mint azt a vádiratból megtudtam, ez év január 1-től Pesti-tó a neve.

 

Kép:

Kováts Albert: A Duna kiszélesítése

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2012 / 2   »   Ami kiszivárog, és ami nem
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911