Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2012 / 2   //    «    14    » 
Mesterházi Márton
Magyar géniusz
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 A Balatont kell meggyarapítani – íme a módszer –
Hadd mondhassa a Gróf, hogy TENGERRE, MAGYAR!


Kevélyen ül sasfészkén a királyi palota. Kevélyen tekint le a folyamra, melyet a Magyar Géniusz tengerré duzzasztott. Ne kezdődjék most a kicsinyes károgás, hogy mi lesz Pesttel. Majd jár a komp. Ráadásul, ha a török a Boszporuszra másfél kilométer hosszú hidat emelhetett, a magyar nemzeti géniusz majd ver új hidat, kétszer olyan hosszút, kétszer olyan erőset, a lába pedig a Boldogasszony segélyével sáraranyból lészen.


A régi hidakat meg majd bevontatjuk a Krisztina alagútba.


Ám ha hazánk nemzeti géniusza ily csodákra képes, új feladat várja a tettek mezején. Parányi páros gyöngyszemként hullatta a Teremtő a Bakony és Somogyország közé a Balatont. Melyet eddig csak a felhőfaló öntetszelgés nevezett magyar tengernek. Nosza, Nemzeti Géniusz, előtted a pálya, tettre föl! Szélesedjék a mi páros gyöngyszemünk igazi tengerré! Váljék valóra a Legnagyobb Magyar álma!

Vajon ember-, vagy óriásgyermek épít homokvárat törpe királyi palotánk elé? A perspektíva éppoly csalóka, mint a regényből sejthető arányok: Liliput és Brobdingnag két külön rész, előbbi Gulliverhez képest törpe, utóbbi Gulliverhez képest óriás.


Mivel a királyi palota a gyermek munkálkodásától láthatólag békében élheti a maga életét, én inkább a visszatért Gulliver kislányára tippelek. A brobdingnagi kölyök valószínűleg a palota hegyébe halmozná a maga várát, és kacagva figyelné kétségbeesett emberhangyai futkosásunkat.


De találhatunk a képben jelképi jelentést is. Gyermekkorom kedves könyvére  rímelve lehetne a címe: Hogyan lesz a gyermek óriás. A gyermeket ugyanis nem kötik a realitások, bármikor képes parányinak vagy hihetetlenül nagynak látni magát. Aztán felnő, és valódi méreteit tudomásul véve bevonul – adott esetben – a királyi palotába könyvtárosnak, olvasónak, teremőrnek, képnézegetőnek. Unalmas felnőttnek.


Vagy ahogy Madách írja: „Nem messiás-é minden újszülött, Fénylő csillag…

 

Kép:

Kováts Albert: Nemzetközi gyermekév

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2012 / 2   »   Magyar géniusz
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911