Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2012 / 2   //    «    18    » 
Bíró Zsuzsa
Utókor
próza
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Kétezernyolcvankilenc augusztusában történt, hogy egy kislány beszökött az Alvó Városba és egészen a folyóig ment, amit akkor Isternek hívtak.


Hazánkban az idő tájt roppant szigor sújtott le azokra, akik szájukra vették a valaha volt főváros és a folyó régi nevét. Csak kevesen látogattak ezekre a helyekre, ha ez volt a szándékuk, szigorú vizsgálatok gyötrelmein kellett átesniük, s mire elérték a céljukat, az erejük már elfogyott. A kislány azonban vidáman szökdécselve, dúdolgatva sétált, ámult-bámult, ez hát a híres város? A folyó különösen lenyűgözte. Állt a partján és mámorosan kiáltozta a négy égtáj felé a nevet, amit tilos volt kimondani: Duna! És újra: Duna! Aztán rázendített egy szépséges dalra, amiben ez a rég nem hallott név többször is előfordult.

 

Szállt az édes hang a víz fölött, és a túlparton, a Lánchíd árnyékában szundikáló Fotós szíve hatalmasat dobbant, úgy vélte, az angyalok hangját hallja. Már nem emlékezett, mióta bujkál itt a Városban, de tudta, egy örökkévalóság óta erre a szépséges hangra vár, a jelre, hogy szólítsák, tudta, az ideje lejárt, csak még egy fontos üzenetet kell hagynia az utókorra.

 

Az üzenet egy kép lesz. Előszedte hát a rejtekhelyről a bűvös ládáját, benne azok a mindentudó eszközök, amelyeknek használatát a Nagy Változás évében betiltották.


Már délután volt. A kislány homokból és agyagból az egyik part menti parkban óriás várat épített dúdolgatva. „Milyen kicsi, milyen védtelen... – gondolta az öreg Fotós –, és mégis mindenkinél hatalmasabb, mert életet hoz a halott városba...” És elhatározta, ennek a gondolatnak a jegyében csinálja meg a képet.


Mire elkészült a munkával, végleg kimerült. Hogy a műve hogy jut majd el az utókorhoz, azon már nem törhette a fejét.


Kép:

Kováts Albert: Nemzetközi gyermekév

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2012 / 2   »   Utókor
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911