Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2012 / 4   //    «    14    » 
PRÓBÁLJAM ÚJRA?
Hollós Máté
Teremtőből alkotó
esszé
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Járok-kelek, autót vezetek, fürdőkádban fekszem, netán hangversenyen ülök. Eszembe ötlik egy remek zenei gondolat. Gyorsan papírt ragadok: ezt le kell jegyeznem, el ne sikkadjon!
Másnap vagy tán csak hetek múlva előveszem a gondosan őrzött, értékes ficlit: írok belőle valamit. Még arra is emlékszem, milyen hangszer(ek) hangján költözött belém a sugallat…
Ez mi? – kérdem gyanakvón. Mi ez a közhelyes marhaság? Ezt méltattam arra, hogy papírra vessem? Hogyhogy nem vettem észre azonnal a silányságát? Próbáljam újra? És faragom, csiszolom – csoda, ha mégis lesz belőle valami, legtöbbször egyenes az útja a papírkosárba.
Vigasztalom magam. Felderengenek a klasszikus példák. Ahogyan kialakult az Öröm-óda megannyi más műben megírt dallamvariáns genezisében. S ahogy nem egy kompozíciójának témáit ragasztgatta le Beethoven, hogy végül revelációszerűen visszatérjen a legelső változathoz. Persze, az az eredeti nem afféle, mint az én ficliremekeim. Úgy is hagyhatta volna. De ő már kételkedett. A barokk mesterek még nem faragtak-faricskáltak. A 19. század kapujában már ott a bizonytalanság, a jobbat akarás. A próbáljam újra? jobbító kérdése, a teremtőből alkotóvá válás történelmi lépése, amely ahhoz hasonlít, amint az ösztönében bölcs gyerek egyre okosabbként veszi birtokba a világot. De ezek a Beethoven-féle óriások csak tanulságos példák, nem követhető példaképek.


Szerény akarok lenni, azért írom. Mert hát mind így vagyunk ezzel, nagy, kicsi és még kisebb képességűek: egy életen át írjuk ugyanazt (ugyanazokat). Akarva-akaratlan próbáljuk újra. Mert el kell mondanunk. S mindig másképp közelítünk hozzá. Variációkat írunk – a bennünk élő „témára”. Megint Beethoven: próbálják meg különböző műveinek témáit találomra egymás után helyezni! Összeillenek. Kis túlzással: egyikük a másikból folytatható. (Amiként egy hajdani antológiában Petőfi-versek sorakoztak. Címüket a tartalomjegyzékben összeolvasva szinte egy további költemény állt össze: Itt benn vagyok a férfikor nyarában / Akasszátok fel a királyokat! / Európa csendes, újra csendes / Bizony mondom, hogy győz most a magyar!)


Amikor egy alkotó telítődik azzal, amit addig létrehozott, stílust váltana, az addigiakat odahagyva korszakhatárt lép át, mintegy megkérdi magát: próbáljam újra? S az újra itt nem a javítást, hanem az elölrőlt jelenti. És megint épít, demonstratívan odahagyja addigi eszköztárát, úgy érzi, gyökeresen mást és másképp alkot. Ilyenkor érdekes megfigyelni, hogy abban, ami számára markánsan különféle, mi minden a korábbiakkal azonos vagy legalábbis rokon. (Hiszen az őbenne rejlő „téma” még mindig ugyanaz…)


Aztán az út végén visszatekintve, életem kottájának zord kettős vonalánál míves lapokban a ficlit felismervén mondanám-e: próbáljam újra?

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2012 / 4   »   Teremtőből alkotó
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911