Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2012 / 8   //    «    6    » 
"EMLÉKEZETEM ARCÁRÓL"
Hollós Máté
Rejtekek, rejtélyek
próza
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Nem az emlékezetemhez fordulok. A fantáziámhoz. Tudom, milyen zenét akarok írni. De még nem tudom biztosan, hogyan. Vagy tudni vélem, s csak az első kapavágások után derül ki, nem irtom a gyomot, hanem inkább szaporítom, vagy talán nem is a földbe vágom a kapa hegyét, hanem az ég felé hadonászom vele.

 

Nem vagyok feltaláló típus. Nem ülök üres vagy kockás papír mellé, hogy számsorokat, koordinátákat vegyek föl soha más által eladdig nem használt számszerkezetek traverzeit kifeszítvén: azok tartsák majd a kompozíció épületét. Még csak a hangok rendszerében sem törekszem merőben új – létezik-e még olyan? – kombinációk kiagyalására. Jó nekem az a tizenkettő is a maga belső vonzásaival, taszításaival.

 

Hallok valamit, azt szeretném leírni, formába önteni. Hallok valamit, ami elsőre kimondottan az enyémnek tetszik. Más nem is írhatta volna. Aztán elkalandozom, s máris nicsak: mire emlékeztet? Nem másolok! Nem is gondolok arra, ami elém – belém – tolakodik! Nem korábbi mesterek motívumai, témái, harmónia-fordulatai porladnak a grafitból a papírra! Csupán valami azokhoz hasonló. Vissza kell lépnem. Onnan folytatom, ahol még nem merült föl, hogy valaki más történetét mesélem.

 

Máskor viszont éppolyan pontjára érek a saját történetemnek, ahol az kapcsolódik valakiéhez. Ilyenkor idézet szüremlik át rajtam. Nem kell visszalépnem! Senki sem azt gondolja, ha majd hallja, hogy nem jutott eszembe semmi saját. Hanem hogy Schubert jutott eszembe. Egy gordonka-zongora kettősben egyszer csak váratlanul „feltűnt” A kintornás dala A téli utazásból. Abból is csupán egy kérdést dúdoló foszlány. De elég ahhoz, hogy az addig „csak” a hangokba absztrahált, szavakra lefordíthatatlan „mese” különös értelmet nyerjen, s mindjárt címet is adjon a kompozíciónak: „…soll ich mit dir gehn?” „Tarthatnék veled?”

 

Jutott már ilyen az eszembe. „Kérdeztem” Beethovent: tarthatnék veled? Amikor egy csakis a huszadik század utolsó negyedében keletkezhetett zaklatott, nyers zenei anyaggal szemben – azaz inkább halkan, mögé rejtőzve – mollban megszólalt egy dallam, amely az Örömódát idézte föl. Nem az ismert Beethoven-zene mollá homályosításaképpen, hanem egy hasonlóan népdalos szerkezetű, de merőben más dallam képében. Csak a vége felé, ahol ő a csupasz, egyenletes negyedhangokon a 19. századba menetelő melódiájában egyszer csak egy hangot kicsit korábban léptet be és köti át azt a következő ütem elejéhez, ezt a menetelést megszakító-árnyaló, mégis energiát sugárzó apró gesztust idézem föl. Ahogyan tette már Brahms is Első szimfóniájának zárótételében. Ő még dúrban „írja újra” a korszakalkotó közeli előd emblematikus témáját, hogy szembeállítsa azt a rézfúvók barokkra utaló koráljával, a religiózus közösségi hanggal és a saját romantikus természetzenéjének szubjektív lírájával, mintha – Schiller szavaira rímelve – azt mondaná: Közösség? Szubjektum? „Nicht diese Töne!” (Ne e hangokat!) S az igaziakat az újkori közösség együtt vonulásában leli meg. Az én mollom a történelem megannyi vonulása és a hangok világának kataklizmái nyomában igencsak kétkedően kapaszkodik elő, de mégiscsak megkérdezi: tarthatnék-e veled, aki az Örömódával immár kétszáz évnek adtál szellemi programot?

 

Te, sokak által hessegetett múlt, te volnál, aki a rejtekekből mai érvénnyel toppansz elém?

 

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2012 / 8   »   Rejtekek, rejtélyek
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911