Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2013 / 8   //    «    5    » 
A VISZONY – KÖLCSÖNÖSSÉG
Bujtor László
És mi a fakéreg?
esszé
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


„Minden, ami a fa sajátja, benne van: az alakja és a szerkezete, a színei és a kémiája” – írja Buber. Igen, még a kéreg is a fa sajátja. Textúrája és színe egyedi. Élő-holt szövet, amely alatt nedv áramlik. Ilyen a Föld kérge is. Lúdbőrzik és lélegzik, gyűrődik és öregszik. Csupán szemléletmód kérdése, minek nevezzük: kéregnek vagy bőrnek. Az ember számára a föld bőre olyan, mint bogárnak a fakéreg: szakadékokkal szeldelt, néhol nehezen járható vidék. A bogárnak a repedezett fakéreg valóságos oszlopcsarnok. Persze távolról a föld kérge is simának, egyenletesnek látszik.

 

Mit rejt ez a kéreg? A buberi szerkezetet, az évgyűrűk egymást ölelő koszorúit – csak itt a nedv fölfelé, az idő visszafelé folyik. A geszten át a középpont felé haladunk, szeretnénk elérni a fa életének első pillanatát. Meglátni az első évgyűrűt, amiből felserkent a magonc, hogy lombsátrat növesztve árnyat adjon, kellemesebben gondolkodhassunk a fáról.

 

Négyszázmillió éve botorkált elő a növényi élet a vízből, ki a szárazföldre, s ez egy csapásra harmadolta számukat. Mert az ölelő tengervízben fölfelé, a fény felé törekedni könnyű. Ám a szárazföldön? A növényi élet fenntartásához először is védekezni kellett a kiszáradás ellen – ez a „bőr” funkciója. Később, a sík felület fogytával, a fölfelé törekvést meg kellett támasztani. Így alakult ki a séma, a fa őstípusa: gyökér – törzs – levélzet. A burjánzó növényvilág aztán tucatnyi kísérletet produkált, amelyekből valamennyi típus elindult hódító útjára. Ezeknek mindössze két eleme a ma uralkodó toboztermő és lombos fák leszármazási ága.

 

Ám a legizgalmasabb, hogy a fa, amilyennek legtöbben ismerjük, legyen lombos, vagy tűlevelű, mélyen emberi, melegvérű, és kifejezetten emlős-jellegű. Badarság! Hogyhogy melegvérű? Úgy, hogy ezek a buberi fák a mi fáink. Belénk kódoltak, ahogy mi is őbeléjük. Együtt fejlődtünk, együtt nevelkedtünk az utolsó hatvanmillió évben. Ezért fáink nem hüllő-fák. Voltak olyanok is. Ugyancsak év-tízmilliókon át. Sokkal tovább, mint amióta a mi fáink velünk vannak. Azok a fák nekünk idegenek.

 

A „faság”-nak csupán egyetlen elemét, a támasztószövetet tartalmazzák: kígyószerű gyökerük és szökkenő száruk van, felül hüllőszemű hajtásbojttal. Kérgük még nincs, csak pikkelyük. Növénybőrük nem szemnyugtató rajzolat, hanem kiszámítható, rideg mintázatú, hűvösen szimmetrikus pikkelyabrosz. Nem vágyod simogatni a bőrüket, sőt, sejthető, hogy hozzáérve lúdbőrzik a hátad. Lombsátor helyett aligátortorkú hajtáskoszorúk szórják spóráikat a nap felé.

 

A fakéreg a „faság” igazi kifejeződése. A kréta kor végi kihalást az emlősök fejlődése követte. Őseink a fán lakó, kistestű, fejlett érzékszervű, éjszakai életmódú kisemlősök voltak. A fa volt az otthonuk, rejtekük, élelmük, teljes univerzumuk.

 

A fába – pontosabban a fa kérgébe – kapaszkodtak évtízmilliókon át, éltek, aludtak és párosodtak rajta és ágvilláiban, hogy aztán néhány millió évnyi fejlődés után értelemmel csodálhassuk az egykori lakhelyet. Ez a sejtjeinkbe ivódott. De nem a nagyagykéregbe, semmiképpen sem a kognitív tartományokba. Ez a tudás mélyebben gyökerezik. A neocortex alatt, de még hüllő-agyunk fölött, ám arra rétegezve – mint a földkéreg rétegei egymáson – található ez az emlős-tapasztalat.


 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2013 / 8   »   És mi a fakéreg?
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911