Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2013 / 11   //    «    14    » 
TESTET ÖLT
Ács József
Bosch százados álmaiból
novella(részlet)
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


ÜZENET

 

Nagyképű szentencia hullott a semmiből az íróasztalomra: az álom a test költészete.

 

 

GÉPSORON

 

Újra használatba vettek egy roppant iparcsarnokot. Az átadásról tavaly minden tévécsatorna híradója beszámolt. A fehérre csempézett teremben működő gépsor kampókra akasztott jókora bádogkúpokat mozgat, az egyikben én tartózkodom. A lefelé szűkülő tér sorvasztó hatású. Mindkét karom végérvényesen beszorult a törzsem és a tölcsér fala közé, csak a fejemet tudom forgatni. Látom a kerekek hajtotta, fekete zsírtól csillogó lánc egymásba kapcsolódó szemeit. Mire felriadok, már este van. Egyenletes neonfény permetezi a csarnok padlóját, falait. A többi kúp láthatólag üres. A meg-megránduló szerkezet egyedül engem szállít ismeretlen célja felé. Kinézek a tíz centi magas ablakokon, melyek valószínűleg inkább szellőztetésre, mint világításra szolgálnak: a vadul sugárzó, ezüstfényű teliholdat látom. Személyzet sehol.

 

MODERN IDŐK

 

Új divat terjed a világvárosokban: az emberek fejükkel a hónuk alatt igyekeznek munkába. A legújabb trend követői neves dizájnerek által erre a célra tervezett kerek szatyorban hordják a fejüket, hogy aztán munkahelyükre érve visszacsavarják a nyakukra: mintha izzólámpát tekernének be a foglalatba. A híradó tudósítása szerint különösen Japánban gyakori, hogy az utas, mint holmi piacon vásárolt káposztát, ottfelejti a fejét tartalmazó csomagot a gyorsvasúton. A test, magyarázza a nyakkendős pszichológus, egy évek alatt beidegződött szokást követve szállt le a célállomáson – a fej volt az, aki elfelejtette, hogy már különvált a testtől.

A feledékenység sokba kerül, folytatja a narrátor, mert akinek nincs feje, azonnal elveszíti az állását. A vágóképeken szorult helyzetbe került, fej nélküli emberek állnak sorba a belügyminisztériumban, hogy fényképes igazolványukat felmutatva kitöltsék a szükséges űrlapot. Az összepárosítás nehézségei miatt, magyarázza a tárgyilagos hang, több ország kormánya fontolóra vette a csereszabatos fejek gondolatát. Illusztráció gyanánt hatalmas mahagóni tanácsteremre mutatnak, ahol fej nélkül forgolódnak a bizottsági tagok.

 

KÖLDÖKZSINÓR

 

Hűvös, borús az idő idekinn, a lápon. Agyagot majszolok. Térdelve, három ujjal vájok a nedves masszába, s amit kiemelek, nyomban a számba teszem. Kapkodás nélkül rágom. A térdemen, lábszáramon átnedvesedett a katonai nadrág. A távoli fenyőfák mögött a lassan mozgó felhők résein néha áttör a világosság, de ezek az alkalmi, varratszerű nyílások gyorsan összezárulnak, s az esőtől nedves növényekre visszahull a szürkéskék fény: tompán csillognak, mint a figyelő állatok szemei.

A gizgazok aljából kimarkolt agyagba harapok: puha, mint a májkrém. Ennem kell, mert nincs más kapcsolatom a világgal. Ha nem ennék, csakugyan nem állnék másból, mint egyetlen fejből, melyben minden teljesen fölöslegesen tükröződik.

 

NIETZSCHE AGYA, 1900

 

Huszonnégy órás világhíradó, senkinek és semmiről.

 

KÖRTE AZ ÉGEN

 

Egy nyári délután a hulladék deszkákból tákolt sufni előtt ácsorgok régi rákosligeti házunk kertjében. A nap acélszürke sugarai olyan laposan tűznek, mint januárban. Sötétkék, felhőtlen, tiszta ég. Egy magasba nyúló faág végén irdatlan körte leng, lassan, méltóságteljesen, mint cirkuszi légtornászok alatt a trapéz. A súrlófényben egy tízméteres kampóval nyúlok feléje, de a hordó nagyságú gyümölcs elérhetetlen. A nap legalább huszonnégy órája nem mozdul az égen. A tárgyakra, mint valami krómbevonat, ráfagyott a csillogás.


 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2013 / 11   »   Bosch százados álmaiból
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911